Ana SayfaYaşamOnline özel ders platformu Preply, Türkiye’nin iş imkanı açısından en zengin şehirlerini...

İlgili Postlar

Online özel ders platformu Preply, Türkiye’nin iş imkanı açısından en zengin şehirlerini açıkladı

Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci en büyük işgücüne sahip ülkesi unvanını taşıyan Türkiye, bu başarıyı her yıl daha ileriye taşıyor. Peki, Türkiye’nin hangi şehirleri, hangi sektörlerde daha çok iş imkanı sunuyor? Türkiye’nin istihdam şampiyonu şehirleri hangileri? Online dil kursu sunan Preply, İŞKUR verilerini inceledi.

online ders platformu
online ders platformu


Avrupa’nın ikinci büyük işgücüne sahip olan Türkiye, imalat ve ticaret sektörleriyle istihdamda yeni rekorlar kırıyor. Neredeyse her büyükşehirde bu sektörlerde iş açığı varlığını korurken, istihdam ve işe yerleştirme rakamları da pozitif seyir izliyor. Online yabancı dil kursları platformu Preply, çalışanlara ipuçları sunan yeni incelemesinde Türkiye’nin istihdam şampiyonu şehirlerini ve Türkiye’de geleceğin mesleklerini değerlendirdi

 

Profesyonel kariyerinin başlangıcında olan herkesin en az bir kez aklından geçirdiği “En çok iş imkanı hangi şehirde var?”, “İşverenler çalışanlardan ne bekliyor?” “Türkiye’nin istihdam şampiyonu şehirleri hangileri?”, “Türkiye’de geleceğin meslekleri ne olacak?” sorularına ışık tutan yeni bir çalışmaya imza atıldı. 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren İŞKUR’un aylık ve yıllık istatistiklerini inceleyen online yabancı dil öğrenme platformu Preply, 34 milyonu aşkın işgücü nüfusuyla Avrupa’nın Almanya’dan sonra en büyük işgücüne sahip olan Türkiye’nin 2022 istihdam karnesini çıkardı. Çalışmaya göre 2022’de Türkiye genelinde 1,4 milyona yakın işe yerleştirme gerçekleştirildi. Bu rakamın 1,38 milyonunu özel sektör oluştururken, 17 bin işe yerleştirme de kamuda gerçekleştirildi.

Türkiye’nin istihdam şampiyonu: İstanbul!

 

Online dil kursları sunan Preply, il bazında incelenen rakamları değerlendirdi. Türkiye’nin 2022 istihdam şampiyonu, 234 bin 344 işe yerleştirmeyle İstanbul olurken, İstanbul’u takip eden başkent Ankara, kamuda 11 bin 683 istihdamla Türkiye’nin en çok işe yerleştirme yapılan ikinci şehri oldu. İstanbul ve Ankara’yı sırasıyla İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Adana, Konya ve Mersin izledi. 

 

Başkent Ankara’nın, listede ikinci sıraya yerleşmesinin en önemli faktörlerden biri, sanayi ve teknoloji potansiyelinin yanı sıra, kamu sektörü. İstanbul, 2022’de de Türkiye’nin en çok işe yerleştirme yapılan şehri. Milyonları çeken, dünyanın pek çok ülkesinden yoğun nüfusuyla eğitim, finans, turizm, ticaret ve iş dünyası merkezi olan İstanbul, iş açığının da en yüksek olduğu il.

İstanbul’da istihdamın artması öngörülüyor

Nüfusun istihdam üzerinde etkili olduğuna dikkat çeken raporda; Ardahan, Bayburt, Gümüşhane, Kilis gibi iller, Türkiye’nin en az nüfuslu illeri. Bu sebepten 2022’de en az istihdam gerçekleştirilen iller arasında yer alıyorlar. Öte yandan istihdam artışının yüksek olduğu şehirlerde işgücü arzı, talebi karşılamakta yetersiz kalıyor; bu şehirler Türkiye’deki ortalama istihdam artışı rakamının altında bir seyir izliyor.

Türkiye’nin önde gelen istihdam başkentlerinde lokomotif sektörler; imalat, toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmeti olarak sıralanıyor. Bu şehirlerde ortaklaşan bir başka trend de teknolojinin istihdam artışına etkisine ilişkin beklentiler. Örneğin İstanbul’da işverenler, bilgi ve iletişim sektörlerindeki istihdamın, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak önümüzdeki 10 yıl içinde %28,4 oranında artmasını bekliyor. Ankara ve İzmir’de de benzer bir trend gözlemleniyor. Bu şehirler yüksek öğrenimini tamamlamış nitelikli göç alıyor ve Türkiye’de geleceğin mesleklerine de yön veriyor. İşverenlere göre önümüzdeki yıllarda en çok yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, bilişim personeli, siber güvenlik personeli gibi iş açıkları oluşacak, en çok bu kategorilerde çalışana ihtiyaç duyulacak.

Mesleki dil yeterliliğine sahip çalışana ihtiyaç artıyor

İŞKUR tarafından yayımlanan işgücü piyasası verileri işverenlerin beklentilerini de vurguluyor. İşverenlerin beklentileri arasında iyi iletişim becerileri ve yabancı dil başlıkları öne çıkıyor. Zira her işletme bir biçimde uluslararası iş yapıyor. Ya uluslararası iş ortaklarıyla çalışıyor, ya küresel operasyonlar yönetiyor ya da ihracat gibi yollarla yurt dışına ürün ve hizmet satıyor. Bu da akıcı iş İngilizcesi konuşan veya mesleki dil yeterliliği olan çalışanlara duyulan talebi artırıyor. Pek çok büyük şirket dil tazminatı gibi yan haklarla çalışanlarının yabancı dil öğrenmesini de teşvik ediyor.

Sektör fark etmeksizin, yabancı dil öğrenmek çalışanlara işgücü piyasasında rekabet avantajı sağlıyor. Preply, kullanıcılarının dil konusundaki potansiyellerini açığa çıkarmak misyonuyla “50 dilde 32 binden fazla öğretmeni bir araya getiriyor. Bunu yaparken pratiği öncelemek, dil öğrenmenin sanıldığı kadar zor olmadığını vurgulamak ve herkesi dil öğrenmeye cesaretlendirmek için çalışıyor. Platformda online İngilizce kursları, online Fransızca kursları, online İtalyanca kursları, online Rusça kursları gibi pek çok seçenek bulunuyor. Başarılı bir kariyerin ön koşuluna dönüşen dil öğrenme ve profesyonel dil becerileri kazanma süreçleri, Preply’nin kullanıcı dostu platformu sayesinde kolaylaşıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler