Ana SayfaÜnlülerŞakıcı Ege'den Samimi Açıklamalar! İktidara sığınmadım...

İlgili Postlar

Şakıcı Ege’den Samimi Açıklamalar! İktidara sığınmadım…

Muhteşem sesi ile 90′ lar dan günümüze fırtına estiren Ege, bugüne kadar 10 albüm çıkardı, sayısız şarkıya imza attı, bir de kitap yazdı. Peki şarkıcı Ege ilgili bilinmeyenler neler? İşte Şarkıcı Ege’den samimi açıklamalar…

Ege Kimdir?

“İsyan” adlı kitabını hayranları ile paylaştı…

1994 yılında ‘Yaz Aşkım’ şarkısıyla müzik piyasasını kasıp kavuran, 10 başarılı albüme imza atan, albümlerindeki tüm şarkılarının söz ve müziklerini kendisi yaparak sadece ‘yorumcu’ olmadığını gösteren Ege, geniş hayran kitlesine sahip.Yazarlığı ile de bilinen başarılı sanatçı, ‘İsyan’ adlı kitabını hayranları ile paylaştı. Son olarak Bodrum’da görüntülenen şarkıcı tüm samimiyeti ile merak edilen soruları cevapladı. İşte sanatçı Ege’nin samimi açıklamaları….

Şarkıcı Ege’den samimi açıklamalar…

Sanat sosyolojisinin sınırları içinde müzik felsefesini ve estetiğini nasıl tanımlarsın?

Müzik, insanlık tarihinin en temel, en kitlesel icadıdır. Bütün inançlarda duaları ezberletmekten tutun da savaşlarda yüreklendirmeye kadar müzikten yararlanılmıştır. Devrimlere ilham verirken, yeni filizlenen toplulukları topluma dönüştürmek için en değerli silah olmuştur. Bizde de bunun harika bir örneği vardır. 1933 yılında, Cumhuriyetin 10. yılı şerefine marş yarışması düzenlenir. Sözlerini Behçet Kemal Çağlar ve Faruk Nafız Çamlıbel’in yazdığı, Cemal Reşit Rey’in bestelediği marş birinci olur. O dönem için vatandaşlara cumhuriyetin nimetlerini anlatmak için yazılan marşın değeri yetmiş yıl sonra ortaya çıkar.

Şarkı sözlerinin kaderi var mı?

Şarkıların kaderi olduğuna inananlardanım. Fransız şarkıcı Claude François ‘comme d’habitude’yi besteler ve bu şarkı Fransa’da pek de tutmaz. Bir süre sonra Paul Anka İngilizce sözler yazarak hayranı olduğu Frank Sinatra’ya verir. O şarkı bugün otuzdan fazla dile çevrilen My Way olur. Benim de böyle ilginç birkaç deneyimim var. Bugüne dek şarkılarım Arapça, Farsça da dahil olmak üzere 10 farklı dile çevrildi ve söylendiği ülkelerde de klasiklere girdi. Beni en çok şaşırtanı ise 2005 yılında yazdığım ‘Dudaklarında Isıt Beni’ şarkısı oldu. Şarkıyı Türkiye’de hiçbir müzik kanalı ve radyo neredeyse yayınlamadı. Ne kadar üzüldüğümü anlatamam, herkesin bu şarkıya bayılacağını düşünüyordum. Geçen yıl bir arkadaşım aracılığı ile şarkının Yunancası bana ulaştı. Şarkı 2009 yılında orada Yunanca yayınlanmış. Yunanistan’ın en çok indirilen cep melodisi olması bir yana son yirmi yılın en sevilen beş şarkısından biriymiş! Klasiklere girmiş.

Yaza damga vuracak Ege “İsyan şarkıları” collection albümünden bize biraz bahseder misin?

İsyan şarkıları, geçen yıl yazdığım “İsyan” romanının şarkıları. Kitabı yazarken yazdığım şarkıları okurlarla paylaşmak istedim. Roman, 60’lı yıllardan 90’lı yıllara uzanan bir dönem hikayesi. Şarkılarda dönemin ruhuna uygun bossanovalar, tangolar, bolerolar var. Diğer albümlerden farkı ne diyecek olursan, saflık, masumiyet ve aşkı yeniden hatırlamak için harika bir fırsat..

Ege güzel şeyleri ıskaladı mı?

Kendini değiştirme geliştirme konusunda amaçları var mı? Güzel şeyleri dibine kadar yaşadım ve hala mutlulukla yaşıyorum. 10 tane albüm yaptım, otuzdan fazla ülkede konser verdim, şarkılarım 10 dile çevrildi, İran’da, Lübnan’da, Fas’ta,Yunanistan’da klasiklere girdi. Bunları yaparken bir iktidara sığınarak değil, iktidarlara rağmen, bildiğim gibi yaşayarak, buyruk almadan, bağımsız karakterimle yaptım. Hala üretiyorum üstelik yalnızca şarkı değil, roman yazıyorum. Hayatımın geri kalanında da yapmak istediğim yeni bir meslek, yeni bir anlam buldum. Mutlu, umutlu, üretkenim. Çevremde benden daha mutlu birini göremiyorum…

Ulus olma bilincini, baş eğmeme direncini, yoktan var olma mucizesini bizlere öğreten Mustafa Kemal Atatürk vizyonu hakkında düşüncelerini öğrenebilir miyiz?

Tüm tarihçilerin birleştiği bir nokta var ki, o da muhteşem insan Mustafa Kemal Atatürk’ün emperyalizme baş kaldıran ilk lider olmuş olması ve aynı zamanda da emperyalizme karşı mücadele eden tüm ülkelere ilham kaynağı olmuş olmasıdır.

Bize “İsyan” adlı kitabından biraz bahseder misin?

Cumhuriyet değerleriyle donanmış bir adada, 4 çocuğun dostluk, kardeşlik ve masumiyet dolu öyküsü.

Atatürkçülük mirası sence günümüzde nerede?

Benim gelecekten ümidim çok… Neden dersen; Cumhuriyet tarihinde belki de bu dönemdeki kadar Atatürk, ilke ve devrimleri sahiplenilmedi. Ne zaman ki elimizden bu değerlerin kaçmaya başladığını anladık daha da sıkı sarıldık. O yüzden diyorum ki; korkulacak bir şey yok, bu ülke devrimlerle ve ilkelerle yaşamayı biliyor ve seviyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler