Ana SayfaÜnlülerItır Esen'in '15 Temmuz' davasında gerekçeli karar ortaya çıktı!

İlgili Postlar

Itır Esen’in ’15 Temmuz’ davasında gerekçeli karar ortaya çıktı!

Sosyal medya hesabından 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde yayınladığı bir paylaşım nedeniyle tacı geri alınan ve hakkında mahkeme başlatılan Itır Esen davasında flaş gelişme. Davanın gerekçeli kararı açıklandı. Detaylar haberimizde…

Son dakika: Tacı geri alınan Itır Esen davası sonuçlandı! Beraat mi etti?

Itır Esen beraat etti

Miss Turkey 2017 birincisi Itır Esen’in, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım nedeni ile tacı geri alınmıştı. Bununla birlikte, hakkında ‘halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama’ iddiası ile bir yıla kadar hapis istemi ile dava açılmıştı. Itır Esen, davadan ’15 Temmuz şehitleri’ ifadesinin sınıf, din, dil, ırk, mezhep tanımı kavramına uymadığı kararı ile beraat etti.

Itır Esen kimdir?

Itır Esen davasında gerekçeli karar açıklandı

Habertürk’ten Arzu Kaya’nın haberine göre; Anadolu 58. Asliye Mahkemesi beraate dair gerekçelerini 4 sayfada açıkladı. Nelerin aşağılayıcı nitelikte olduğunu tespit etmenin çok zor olduğu vurgulanan kararda, bazı fiillerin aşağılayıcı ve suç unsuru içerdiği konusunda tereddüt bulunmadığı anlatıldı.

‘Hırsız, dolandırıcı, zina yapan’ gibi terimlerin aşağılayıcı özelliği olduğu konusunda kuşku olmadığı belirtilen kararda, “Örneğin ‘Şu bölgedeki insanların çoğu ensest davranış içinde’ dendiği vakit, suçun oluştuğu konusunda tereddüt olmasa gerekir. Bir kısım fiiller her yerde aşağılayıcı sayılmamakta, yalnızca bazı bölgelerde aşağılayıcı görülmektedir” denildi.

Esen’in internet medyasında herkesin erişebileceği şekilde aleni bir paylaşım yaptığı ve dava konusu metnin aşağılayıcı mahiyette sözcükler içerdiği kaydedildi. Paylaşımdaki aşağılayıcı ifadenin merkezinde yer alan ’15 Temmuz şehitleri’ ifadesinin herhangi bir sınıf, din, dil, ırk, mezhep tanımı kavramına uymadığı anlatılan kararda, suçun maddi unsuru oluşmadığı vurgulandı.

Gözyaşları içinde savunma yapmıştı

Itır Esen, duruşmada gözyaşları içinde yaptığı savunmada; “Amacım kimseyi aşağılamak yada birilerini gücendirmek değildi. Suçsuzum. Beraatımı talep ederim. Yanlış anlaşıldığım için çok özür dilerim. Paylaşımım bu şekilde anlaşılacağını düşünsem bu şekilde paylaşımda bulunmazdım. Amacım halkın sosyal bir kesimini aşağılamak değildi.” demişti.

Esen’in avukatı Fatma Vildan Yirmibeşoğlu müvekkilini savunurken “Toplumsal açıdan duyarlı olunan bir konuda toplumun toplumun örf, adet ve geleneklerini kısmen de olsa göz ardı edecek bir paylaşımda bulunmuş ise de düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Yaptığı paylaşım yeni neslin ve arkadaş ortamının kendi üslubuyla yaptığı bir fikir beyanı ve kutlama mesajıdır. Bu eleştirilebilir, kınanabilir ancak paylaşımın suç teşkil ettiği anlamına gelmez. Mesajında ‘elimi kestim, elimin kanı ile kanayarak kutluyorum’ yazsaydı bu dava açılmazdı.” şeklinde ifadeler kullanmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler