Ana SayfaKimdirTürkan Şoray Kimdir?

İlgili Postlar

Türkan Şoray Kimdir?

Türk sinemasının gelmiş geçmiş en güzel kadın oyuncusu olarak sinema tarihine adını altın harflerle yazdırmış olan Türkan Şoray’ı yakından tanıyalım…

Hayatı ve Oyunculuk Kariyeri

Usta oyuncu Türkan Şoray, 28 Haziran 1945 İstanbul’un Eyüp ilçesinde dünyaya geldi. Babası devlet demir yollarında memur olan Halit Şoray, annesi ev hanımı Meliha Şoray’dır. Ekonomik sıkıntılarla mücadele eden bir ailede büyüyen Şoray, ilköğrenimine Rami Taş Okulu’nda başladı. Sürekli olarak ikamet değiştirdikleri için ilköğrenimi Feriköy İlkokulu’nda tamamladı. 1954’te kız kardeşi Nazan Şoray dünyaya geldikten sonra anne babası şiddetli  geçimsizlikten sonra  boşanma kararı aldı. Kız kardeşiyle birlikte annesinde kalan Şoray, liseye devam ediyordu. Boşanma sonrası Karagümrük’teki Sarmaşık Sokağa taşındılar. Şoray, mahallelerinde oturan Emel Yıldız’ın sayesinde Yeşilçam sinemasına ilk adımını attı.  Film setinde Türker İnanoğlu tarafından farkedilen Türkan Şoray sinema hayatına ‘Köyde Bir Kız Sevdim’ filmiyle başlamıştır.

O dönemde henüz 15 yaşında olan ve Şadi Çadırcı ile nişanlı olan Şoray, daha ilk filmiyle gelecek vaat etmiş ilk filminden sonra yeni teklifler almaya başlamıştır. Bir süre sonra Çadırcı’dan ayrılıp İnanoğlu ile nişanlanan oyuncu, ‘Aşk Rüzgarı’ ve ‘Utanmaz Adam’ filmlerinden sonra basının da dikkatini çekmeye başladı ve dönemin ünlü haftalık popüler dergilerinde “Sinema” için kapak kızı seçilmiştir.

Şoray Kanunları

Şoray, 1962 yılında Galatasaray eski başkanı olan Rüçhan Adlı ile 20 yıl birliktelik yaşadı, fakat Rüçhan Adlı’nın eşinden boşanmaması nedeni ile bu birliktelik son bulmuştur. Şoray’ın Sultan olarak anılmasında ve “Şoray Kanunları” olarak nitelendirilen kurallarının oluşmasında Rüçhan Adlı’nın büyük rolü vardı. Zira Adlı, Şoray’ın her filmde rol almasını istemiyor, dekolte giymesine, filmlerdeki ağır çalışma koşullarına ve öpüşmesine karşı çıkıyordu. Adlı, oyuncuya bazı kısıtlamalar getiriyordu ve ona “Sultanım” diye hitap ediyordu. Bu hitap biçimi daha sonra dönemin ünlü yayınlarında haber oldu ve Şoray, “Sultan” lakabıyla anılmaya başladı.

Şoray’ın  rol aldığı ‘Acı Hayat’ filmi kariyerinin dönüm noktası olmuş, “Yılın filmi” seçilen  ‘Acı Hayat’, Şoray’a 1964’te I. Antalya Altın Portakal Film Festivali‘nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandırmıştır.

Dönemin ünlü yapımcıları Murat Köseoğlu (Aca Film), Osman Seden (Kemal Film), Nevzat Pesen (Pesen film) Şoray’ı filmlerinde oynatabilmek için birbirleriyle rekabet etmişler ve oyuncu 1960’lı yıllara çok kısa sürede damgasını vurmuştur. Öyle ki, 1965‘te Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın‘la birlikte Türk sinemasının en iyi dört kadın oyuncusundan biri olan Türkan Şoray’ın aynı yıl rol aldığı “Sürtük” adlı film, Türk sinema tarihi açısından inanılmaz bir seyirci rakamına ulaşmış, Şoray’ı büyük bir yıldız yapmış ve gazino filmleri dönemini başlatmıştı.

Cihan Ünal ile Evlendi

Türkan Şoray; Dönüş, Acı Hayat, Mahpus, Selvi Boylum Al Yazmalım gibi filmlerle büyük bir başarı yakalamış ve unutulmamak üzere hafızalara kazınmıştır.  Sanatçı 200’den fazla filmde rol alarak, dünyanın ‘en çok film çeviren’ kadın oyuncusu olmuştur. Bunun yanında Şoray, sinemanın yanı sıra yönetmenlik, yazarlık ve şarkıcılık da yapmıştır. 12 Mart 2010 tarihinde UNICEF tarafından Türkiye’nin iyi niyet büyükelçisi seçilen Türkan Şoray, 1983 yılında kendisi gibi oyuncu olan Cihan Ünal‘la evlendi. Bu birliktelikten kızları Yağmur Ünal doğmuştur. Fakat çift 1987 yılında boşanmıştır.

Türkan Şoray Projeleri

1981- Yılanı Öldürseler- Esme

1982- Mine- Mine, Seni Kalbime Gömdüm- Eylül

1983- Metres- Feride, Seni Seviyorum Aygül- Selma

1984- Bir Sevgi İstiyorum- Melike

1985- Körebe- Meral, Bir Kadın Bir Hayat- Nuran

1987- Gramofon Avrat- Cemile, On Kadın- Füsun, Rumuz Goncagül- Gülsün

1988- Ada

1989- Ölü Bir Deniz- Yüksel

1990- Berdel Hanım, Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu- Leyla

1991- Menekşe Koyu

1993- Şahmaran- Sultan

1994- Bir Aşk Uğruna- Selma

1995- Yer Çekimli Aşklar

1997- Nihavend Mucize- Suzan

2002- Gönderilmemiş Mektuplar- Gülfem

2004- Mürüvvetsiz Mürüvvet- Mürüvvet (TV Filmi)

2006- Ayın Yıldızı- Karagümrüklü Karakız (TV Filmi), Aşk Beklemez (TV Filmi), Hayatımın Kadınısın- Asuman Karaca

2007- Hicran Sokağı- Sabahat, Suna- Suna

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler