Ana SayfaKimdirAramızdan Ayrılalı 30 Yıl Oldu... Adile Naşit Kimdir?

İlgili Postlar

Aramızdan Ayrılalı 30 Yıl Oldu… Adile Naşit Kimdir?

Şen kahkahaları ve sevecen rolleriyle anımsadığımız usta oyuncu Adile Naşit, aramızdan ayrılalı 30 yıl oldu. Adile Naşit’i saygı ve özlemle anıyoruz…

Yaşamı ve Oyunculuk Kariyeri

Türk sinemasının kilometre taşlarından biri olan sinema üstadı Adile Naşit, 17 Haziran 1930 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Sinema ve tiyatronun güler yüzlü Adile annesi olarak hafızalara kazınan usta oyuncu, kimi zaman “Hababam Sınıfı”nın Hafize Anası, kimi zaman ”Neşeli Günler’’in inatçı turşucusu Saadet Hanım, kimi zaman da bir dönemin çocuklarını ‘’Uykudan Önce’’ masallarıyla büyütmüş kadın olarak hatırlıyoruz.

Sinema dünyasının güldüren ismi Naşit Özcan’ın kızı olan oyuncu, babasının ölümü ile oyunculuk hayatına adım attı. İlk olarak İstanbul Çocuk Tiyatrosu’nda seyirciyi selamlayan Adile Naşit, Halide Pişkin’in tiyatro grubu ile “Her şeyden Biraz” oyununda yer alarak, tanınmaya başlamış ve profesyonelleşmiştir. Sanatçının meslek hayatının dönüm noktası ise Lüküs Hayat isimli proje olmuştur. Sanatçı kimliğiyle öne çıkan bir ailede büyüyen Adile Naşit’in annesi Amelya Hanım’da başarılı tiyatro oyuncularındandır. Dedesi Kemani Yorgo Efendi, anneannesi de zamanının meşhur kantocularından Küçük Verjin’di. Abisi Selim ve yıllar sonra evleneceği Zeki Keskiner de bir tiyatro sanatçısıydı.

Evlendi ve Oğlu Ahmet Dünyaya Geldi

Adile Naşit, kendisi gibi oyuncu olan Ziya Keskiner ile 1950 yılında hayatını birleştirdi. Özel yaşamını gözlerden uzak bir şekilde sürdüren oyuncu, 1952 yılında oğlu Ahmet’i kucağına aldı. Yanağında karakteristik bir benle doğan Ahmet, okula giderken rahatsızlanmaya başladı. Mutlu ailelerinin üzerine ilk gölge Ahmet ikinci sınıftayken düştü. Ahmet’in kalbi delikti. Ahmet, ortaokuldayken, ciddi bir şekilde rahatsızlanmıştı ve doktorlar onun ameliyat olması gerektiğini söylüyordu. Ancak bu ameliyat o zamanlar Amerika’da yapılıyordu ve ne Adile Naşit’in ne de Ziya Keskiner’in masrafları karşılayacak gücü vardı.  Sanatçı dostlarının topladığı yardımlarla ameliyata gönderilen Ahmet, ameliyatı ertesi komaya girdi. 16 Haziran 1966’da yaşamını yitirdi.

Biricik oğlunun yokluğunun ardından kendini çocuk sevgisine adayan Adile Naşit, izleyicinin Hafize annesi oldu. Tüm çocukları ‘kuzucuklarım’ diyerek kucakladı. Çünkü her çocuğu kuzucuğu bildi ve öyle sevdi.

Sanatçı daha çok usta oyuncu Münir Özkul’la oynadığı rollerle anıldı. Sinema ve tiyatroda başarı üstüne başarı yakalayan Adile Naşit, 1976 yılında “İşte Hayat” adlı filmde gösterdiği üstün performans ile En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. Gırgıriye, Ah Dede Vah Dede, Görgüsüzler, Talih Kuşu, Kuzucuklarım, İşte Hayat, Mavi Boncuk gibi birçok yapıtta yer aldı ve ünlü komedyen Kemal Sunal ile birçok filmde başrol oyunculuğu yaptı. Neşesi ile yüzlerde tebessüm bırakan ve her filmi ile hayranlık uyandıran oyuncu, sempatik hareketleri ve fiziği ile ilgi odağı oldu. 11 Aralık 1987’de bağırsak kanserine yenik düşen Naşit, 52 yaşında hayata gözlerini yumdu. Usta sanatçı, geride bıraktığı değerli yapıtlar ile anılmaya devam ederken, Karacaahmet mezarlığına, oğlunun ve eşinin yanına defnedildi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler