Ana SayfaÜnlülerParis Eyfel Kulesi Hakkında İlginç Bilgiler

İlgili Postlar

Paris Eyfel Kulesi Hakkında İlginç Bilgiler

Sizler için hazırladığımız bu rehberi okuduktan sonra hemen Paris uçak bileti satın alıp bu güzel şehri ziyaret etmek isteyeceksiniz. Bu yazımızda Eyfel Kulesi hakkında İlginç bilgiler bulackasınız…

Eyfel Kulesi yada malum adıyla Eiffel Tower dünyanın en meşhur ikonlarından biri ve Fransa’nın Paris şehrinde Seine Nehri’nin kıyısında içeriyor. Paris’in halkının sıkça çimlerinde oturup şaraplarını yudumladıkları, halka açık yeşil alanı Champ de Mars üstüne inşa edilmiş bu görkemli yapı, tamamen demirden yapılmış oldu. İnşa edilmiş olduğu yıllarda garip tasarımıyla gören kişileri şaşkınlıklar içinde bırakmıştı.

Fransa‘nın meşhur kulesi Eiffel Tower, adını kendisini inşa eden mühendisten alıyor ve şehrin en yüksek yapısı olma unvanını da elinde bulunduruyor. 1889’da yapıldığı günden bu yana dünya genelinde yılda 200 milyondan fazla ziyaretçi alabilen oldukça nadir yapılardan biri olmanın yanı sıra, dünya üstündeki en fazla gelir getiren yaratı bu gördüğünüz demir yığını. Eyfel Kulesi hakkında garip detayları yazının son kısmında okuyabilirsiniz.

İlk Defa Uçak Yolculuğu Yapacak Olanlara Tavsiyelerimiz

Eyfel Kulesi Hakkında İlginç Bilgiler

Eyfel Kulesi nerede?

Eyfel Kulesi, Paris’te Seine Nehri kıyısında, Champ de Mars’da meydana getirilen dünyanın en oldukça tanınan yapılarından biri. Eyfel kulesi yüksekliği tam 320 metre ve yükseklikle dünyanın en yüksek yapısı olarak 41 yıl süresince adından söz ettirdi. ABD’nın New York şehrinde inşası tamamlanan Chrysler Binası sonrası bu birinciliğini kaptırdı.

Eyfel Kulesi günümüzde ise Fransa’nın en yüksek 5. yapısı konumunda. Bugün yılda 7 milyon gezgin çeken Eyfel Kulesi, dünyanın parayla en oldukça ziyaret edilen anıtı ünvanına haiz.

Balayı İçin Tercih Etmeniz Gereken En Gözde Yurt Dışı Mekanları

Eyfel Kulesi ne amaçla yapılmış oldu?

Paris Kulesi olarak da malum Eyfel, Fransız devriminin 100. yıldönümünde düzenlenen dünya fuarı için tasarlandı. İlk ilkin Barcelona’da 1888 Dünya Fuarı için yapılması planlanan kule, bu fikrin reddedilmesi sebebiyle, Paris fuarının giriş kapısı olarak inşasına 1887’de başlanarak 1889’de tamamlandı. Eyfel Kulesi’nin 1909’da sökülmesi planlanıyordu, sadece kule, yazışma için oldukça uygun yükseklikte olduğundan radyo anteni olarak kullanılmasına karar verildi.

Yılda 7 milyon ziyaretçi ile dünyanın en oldukça ziyaret edilen anıtı ve dünyanın en oldukça fotoğraflanan yerlerinden olan Eyfel, isim babası da olan Gustave Eiffel’in bir projesi. Kulenin mimarı ise yaygın kanının aksine Gustave Eiffel değil, İsviçreli Maurice Koechli’in siparişi üstüne tasarlayan Stephen Sauvestre. Gene bir mimar olan Emile Nouguier ile birlikte Stephen Sauvestre ilk tasarımları yapmış oldu.

Yapımında çalışan mühendisler gözlem yaptıkları ve tam olarak nasıl sonuçlanacağını bilmedikleri mevzusunda suçlamalara maruz kalmış olsalar da kendilerine güveniyorlardı ve ne yaptıkları mevzusunda emin ve emindiler. 3.000 işçi 26 ay süresince 18.038 tane demir parçayı 2,5 milyon perçinle bir araya getirdi. Asla ölüm vakası yaşanmamış olması, o günün şartlarında şaşırtıcı bir durum.

Sınırlı bütçeyle tatil için 6 harika tüyo

Eyfel Kulesi’nin Yapılışı

Eyfel Kulesi’nin inşası 3 yılda bitti ve 300 metre yüksekliğinde, 24 metrelik bir antene haiz tam 7,900 ton ağırlığında devasa bir yapı ortaya çıktı ve Paris’in o zamanki en büyük yapısı olarak tarihteki yerini almış oldu. Radyo vericileri ile beraber Eyfel Kulesi 327 metre yüksekliğe haiz.

Kulenin 7.739.401 Frank 31 Sent tutan inşaat harcamaları, Gustave Eiffel’in tahminlerinin 1 milyon Frank üstünde çıktı, sadece kule daha başından kazanç sağlamaya başlamıştı. 1889’daki açılış tarihinden önceki 5 ayda kuleyi 1,9 milyon şahıs ziyaret edince masrafın 3/4’ü yıl sonuna kadar çıkmıştı. Eyfel Kulesi günümüzde inşa edilmiş olsaydı, ortalama 31 milyon Dolara mal olurdu.

Tüm ses getiren gösterişine karşın, onu bir utanç lekesi olarak gören bir kısım Paris halkı tepkilerini dile getirdiler. Bazı sanatçılar devasa bir sokak lambasına benzetirken, bir yapınak bacası benzer biçimde Paris’in görsel itibarını zedeleyeceğini ileri sürenler oldu. Devrin sanat ve edebiyat çevresinde kampanyalar yapılarak meşhur sanatçıların imzaladığı bildiriler dağıtıldı.

Yazar Guy de Maupassant devamlı Eiffel Kulesi’nden nefret ettiğini dile getirip, her gün kulenin içinde yer edinen kafeye gidiyor, sebebi sorulduğunda ise “Paris’te Eiffel’in görülmediği tek yer burası.” diyormuş. Hakikaten de doğru, Fransa’nın başkentinde adeta bir şimal yıldızı benzer biçimde Eiffel Kulesi.

Haydi hemen Paris uçak bileti satın alıp bu güzel şehri ziyaret edin.

2021 Birelli Takvimi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler