Ana SayfaKimdirÖzdemir Nutku Kimdir?

İlgili Postlar

Özdemir Nutku Kimdir?

Başarılı oyuncu ve akademisyen Özdemir Nutku kimdir? Özdemir Nutku kaç yaşında? Özdemir Nutku aslen nereli? Özdemir Nutku hangi burç? Özdemir Nutku hakkında merak ettiğiniz ve bilmeniz gereken her şeyi sizin için bu yazımızda yazdık.

Özdemir Nutku Kaç Yaşında? Özdemir Nutku Aslen Nereli? Özdemir Nutku Hangi Burç?

Özdemir Nutku, 12 Ocak 1931 senesinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Aslen İstanbullu olan usta sanatçı Özdemir Nutku, Oğlak burcudur.

Özdemir Nutku Kimdir?

Özdemir Nutku eğitim hayatını İstanbul’da tamamlamıştır. Çocukluğundan beri sanatla iç içe yaşayan Özdemir Nutku, 7 yaşındayken piyanoya başlayarak 1949 senesinde ilk klasik piyano konserini verdi. 50’li senelerde bir caz kuarteti kurarak caz piyanisti olarak tanınan Nutku, Kadıköy Süreyya Sineması’nda sahnelenen Franz Lehar’ın Tarla Kuşu operetinde ilk profesyonel rolünü oynamıştır.

Bir süre sonra ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşmiş ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne bir yıl devam etmiştir. Arından 1952’de yine aynı Üniversitenin DTCF İngiliz Dili ve Edebiyatı Kürsüsü’ne yazılan Nutku “Eller” adındaki ilk şiir kitabını yayınlamıştır.

1956 senesinde “Ankara Üniversitesi”nden mezun olan Nutku, aynı sene kazandığı bir bursla Almanya’ya gitmiş Göttingen kentindeki “Georg-August Üniversitesi, Tiyatro Bölümü”ndeki eğitimine başlamıştır. Almanya’da yaşadığı yıllarda ünlü tiyatro yönetmenlerinin asistanlığını yapan ve çeşitli tiyatrolarda oynayan Özdemir Nutku, Türkiye’ye döndükten sonra “Ankara Üniversitesi”nde asistan olarak akademik kariyerine başlamış ve 1960 senesinde ilk tiyatro kitabı “Tiyatro ve Yazar”ı yayımlamıştır.

1965 yılında, ABD’de”Yale”, “Washington (Seattle)”, “Chicago”, “Pittsburg”, “Northwestern”, “Minnesota”, “Southern California”, “UCLA”, “Carnegie Techn.”, “North Carolina” gibi daha birçok üniversitede dersler ve konferanslar veren Nutku bu üniversitelerde pek çok seminerler düzenlemiş stüdyo ve atölye çalışmalarına katıldı. Arından Özdemir Nutku 1966 yılının Ocak ayndan Haziran sonuna kadar, iki sömestir boyunca Viyana Üniversitesi Tiyatro Enstitüsü’nde ders vermiştir.

Akademik kariyerine devam eden ve 1974’te de profesör olan Özdemir Nutku 1976 güzünde İzmir’e yerleşerek, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Tiyatro Bölümü’nü kurdu. İzmir’de yıllarca akademik kariyerine devam eden ve bugüne kadar pek çok usta ismin eğitmeni olan Özdemir Nutku 8 Kasım 2019 tarihinde saat 6.30’da kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirmiştir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler