Ana SayfaDizilerMurat Bardakçı'dan "Payitaht Abdülhamid" dizisinin hataları

İlgili Postlar

Murat Bardakçı’dan “Payitaht Abdülhamid” dizisinin hataları

Murat Bardakçı, geçen hafta ilk bölümü ile izleyici karşısına çıkan TRT ekranlarının yeni dizisi Payitaht Abdülhamid’in çok yanlışları olduğunu ifade ederek “İlk bölümü hatalarla doluydu” diye yazdı. Detaylar haberimizde…

Usta tarihçi Murat Bardakçı, ilk bölümü ile geçtiğimiz hafta TRT ekranlarında yayınlanmaya başlayan dönem dizisi İstanbul Abdülhamid ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Bardakçı, Abdülhamid’in hayatını anlatan dizi için “Dizi, Sultan Abdülhamid’in Cuma selamlığına gidişini gösteren bir sahne ile başlıyor, fonda mehter çalıyor, daha sonra fesli ve üniformalı saray müzisyenleri zurnalarla ve nakkarelerle padişahın huzurunda yine mehter musikisi icra ediyorlardı… O devirde mehter ne arar?” diye yazdı.

İşte Murat Bardakçı’nın kaleme aldığı yazısındaki Payitaht İstanbul ile ilgili bölüm…

Dizi, Sultan Abdülhamid’in Cuma selamlığına gidişini gösteren bir sahne ile başlıyor, fonda mehter çalıyor, daha sonra fesli ve üniformalı saray müzisyenleri zurnalarla ve nakkarelerle padişahın huzurunda yine mehter musikisi icra ediyorlardı…

O devirde mehter ne arar? İkinci Mahmud’un 1826’da Yeniçeri Ocağı’nı kaldırması ile beraber tarihe malolan mehter Askeri Müze Müdürü Muhtar Paşa tarafından 1911’de, yani Sultan Abdülhamid’in tahttan indirilmesinden iki sene sonra ihya edilmiş; ilk askeri mehter takımı taaa 1917’de, Enver Paşa’nın yayınladığı talimatname ile kurulmuştu. Abdülhamid’in iktidar senelerinde mehter değil, sadece saray bandosu vardı ve bu bando alaturka değil, Batı Musikisi eserlerini icra ederdi!

Devlet erkanı, resmi merasimlerde tahtında oturan padişahın önüne tek tek gelir, hükümdarı önce “büyük temenna” denen şekilde selamlar, tahtın yanında ayakta duran mabeyincinin tuttuğu saçağı ellerine alıp öper gibi yaptıktan sonra bırakır, yine bir “büyük temenna” ettikten sonra geri geri gider ve aynı selamlamayı bir başka devlet adamı yapardı. Tahtın önünde ne öyle Payitaht İstanbul’da olduğu gibi sopaya bağlı bir püskül dururdu, ne de o püskülü şapıııırt diye öpme adeti vardı!

TRT ekranlarında ilk bölümü ile geçen hafta yayınlanmaya başlayan Payitaht Abdülhamid dizisi, yayın hayatına iddialı bir giriş yaptı. Bir dönem dizisi olan Payitaht Abdülhamid, Abdülhamid’in hayatını konu alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler