Ana SayfaYaşamSağlıkMeme Kanseri Farkındalık Ayı!

İlgili Postlar

Meme Kanseri Farkındalık Ayı!

Meme kanserine yakalanan kadın sayısı son birkaç senede dünya çapında büyük bir artış göstermiş durumda. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde, her on kadınından biri meme kanseriyken, bu rakam günümüzde her beş hastaneden birine düşmüş durumda. Erken teşhis ise kanserle mücadelede büyük bir önem taşıyor. Kanserle mücadele için tüm dünyada “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak bilinen Ekim ayında uzmanlar 20 yaş ve üzeri kadınları gereken kontrolleri yaptırmaları için uyarıyor! Bu konuda farkındalığı artırmak için Doç. Dr. Uğur Deveci meme kanserini ve erken teşhisin önemini anlattı.

Kendi Kendinizi Nasıl Muayene Edersiniz?

Doç. Dr Deveci evde kendin kendinize kontrollerinizi nasıl yapabileceğinizi “Banyodan önce veya sonra aynanın karşısına geçin. Ayakta iken her iki meme birbirine simetrik mi, herhangi görüntüsel farklılık var mı, meme renginde bir değişiklik var mı bakın. Sonra elinizle dairesel hareketlerle tüm memeyi kontrol edin. Elinize gelen farklı bir durum var mı? Lenf bezi büyümesi olup olmadığını kontrol için koltuk altına bakın. Her iki meme ve koltuk altında bunu yapın.” açıklamasıyla anlattı.

Dokunmaktan Korkma!
Dokunmaktan Korkma!

Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarıyor. Cerrahi yöntemlerinde gelişmesiyle birlikte dünya çapında ve ülkemizde meme kanseri nedeniyle olan ölümler neyse ki ciddi oranda azaldı. Bunun için 20 yaşından itibaren belirli aralıkla hastaneye giderek gerekli testleri yaptırmanız ya da en azından göğüs çevrenizde bir kitle olup olmadığını kontrol ederek herhangi bir kitleden şüphelendiğinde doktora başvurmanız gerekli.

Dikkat Edilmesi gereken Hastalık: Meme Kanseri

Kimler Riks Altında?

Meme kanserine yakalanan kadın sayısı her geçen sene artmakta. Bunun en büyük nedenlerinden biri de günümüzdeki beslenme şekilleri. Bu durumu Doç. Dr. Deveci “Besinlerdeki antioksidan azaldı. Eskiden bir domatesten elde ettiğimiz antioksidan miktarını almak için artık üç domates yemek gerekiyor.” sözleriyle ifade etti. Genetik olarak ailesinde meme kanseri olan bireylerin, yaşı kırkın üzerinde olanların, ve östrojen hormonuna fazla maruz kalanların gerekli kontrolleri atlamaması gerekli. Erken regli olmak, erken menopoza girmek, çocuk doğurmamak gibi etkenler vücudunuzun fazla östrojöne maruz kalmasına neden olarak kanser riskini arttırabilir.

Her 10 Kadından Biri Kanser!

Hastaneye başvuran her 10 kadından birinin kanser olduğunu dilen getiren Doç. Dr. Deveci, “Ağrısız ele gelen kitleler meme kanserine işaret edebilir. Cildimizdeki et benleri gibi memede bir takım yağ bezeleri, kistler olabilir.” açıklaması yaparak önemli olanın kitleleri takip etmek olduğunu dile getirdi.

Tru-cat Yöntemi Kanseri Yaymaz!

40 yaşından sonra her kadının Mamagrofi çektirmesi gerektiğinin önemini açıklayan Doç. Dr. Deveci, bazı kadınların ağrıdan korktuğuna açıklık getirerek mamagrofinin dayanılmayacak ağrılara neden olmadığını belirtti. Ameliyat öncesinde en önemli noktanın tanı koymak olduğunu belirten Do. Dr. Deveci en kesin tanı yöntemin in biyopsi olduğunu belirterek.  Günümüzde tru-cat yöntemi olarak adlandırılan ucunda iğne olan bir tabanca ile  bölgeden iğne yardımıyla parça alınarak biyopsi yapıldığını ve bu yöntemin kanseri yaymadığını da belirtti

‘Elim Sende’ hareketine ünlülerin desteği

Silikon Yaptırmak Zorunda Değilsiniz!

Meme kanseri ameliyatları hakkında “Artık mastektomi denilen memeyi çıkarma cerrahisi yapmak yerine meme koruyucu cerrahi, memeyi yerinde bırakarak yapılan cerrahiler daha çoğunluklu yapılıyor.” açıklamasını yapan Doç. Dr. Deveci, cerrahi bir yöntem uygulaması olmadan meme kanserinin yok edilmesinin mümkün olmadığını ancak günümüzde ameliyatların sadece tümor alınarak göğüsü koruyacak şekilde yapıldığını belirterek “Onkoplastik cerrahide kendi meme dokusundan işlem yaparak orijinale yakın görüntü elde ediyoruz. Bu yöntemle yapılan ameliyatlardan sonra hastaya radyoterapi veriliyor. Eğer koltuk altı yayılımı varsa aynı cerrahiyle koltuk altı lenf bezleri temizlemesi yapılıyor.” açıklamasını yaptı.

Doç. Dr. Uğur Deveci
Doç. Dr. Uğur Deveci

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler