Ana SayfaYaşamSağlıkDikkat Edilmesi gereken Hastalık: Meme Kanseri

İlgili Postlar

Dikkat Edilmesi gereken Hastalık: Meme Kanseri

Dikkat Edilmesi gereken Hastalık: Meme Kanseri

Meme kanseri gelişmiş toplumlarda kadınlarda en sık görülen tümör ve Türkiye’de de sıklığı hızla artıyor. Sadece kadınlara özgü olmayan, erkekleri de tehdit eden hastalıkla mücadelede en önemli etken ise erken teşhis ve etkin tedavi. Bununla birlikte riski artıran faktörleri bilerek önlem almak, meme kanserinden korunmada önemli rol oynuyor.

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle açıklamada bulunan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr.Demir Gökhan  dünyada yılda 1.7 milyon kadına meme kanseri tanısı konduğunu, hastalığa yakalanan insan sayısının artış gösterdiğini söyledi.

Bir taraftan sıklığı artarken, diğer taraftan görülme yaşı düşen hastalıkta tam şifa ile tedavi için erken teşhis çok önemli. Dr. Demir de bu noktaya parmak bastı, erken teşhisle birlikte devreye giren yeni ve etkin tedaviler sayesinde meme kanserine bağlı ölüm oranlarının, hastalığın sıklığından daha düşük değerlerde olduğunu aktardı.

 

Hastalık, meme ve koltukaltında ele gelen kitle, meme başında çekinti, meme başından kanlı akıntı şeklinde belirti verebiliyor. Ama Prof. Demir’e göre, asıl önemli olan kanserin bu belirtileri vermeden, çok küçükken yakalanması. Bunun tek yolu ise hiç şikayet yokken mammografik taramalarda tümörün belirlenebilmesi.

 

MEME KANSERİ RİSKİ NE KADAR?

1-Genetik faktörün yanı sıra meme kanseri oluşumunu tetikleyen etkenler olduğunu söyleyen Demir’in anlattıklarına göre, hastalık riskini artırmada öne çıkan faktörler şöyle:

 

2- Erken adet görmek (12 yaşından önce).

 

3- Geç menopoza girmek.

 

4- Uzamış hormonal tedaviler.

 

5- Hiç doğurmamış olmak veya ilk doğumu 30 yaşından sonra yapmak.

 

6- Aşırı kilo.

 

7- Hareketsiz yaşam.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler