Ana SayfaKültür ve SanatMasallar internete taşınıyor!

İlgili Postlar

Masallar internete taşınıyor!

Herkesin çocukluğunda masalların ayrı bir yeri vardır. Yerli yabancı pek çok masalı okuyarak hayal gücümüze katkıda bulunmaya çalışırız. Belirli bir yaşa geldikten sonra da hem çocuklarınız için hem de okuma alışkanlıklarımızın değişmesi ile birlikte kitaplardan telefon ve bilgisayarlara doğru bir geçiş söz konusu. Bunun bir getirisi olarak da karmaşık internet atmosferinde doğru masallara ulaşmak daha zor bir hale geldi.

Haydi sen de masal oku!

Bu sorunu tespit eden ve hem çocuklar hem de yetişkinler için pek çok hikayeyi bir araya getiren bir platform ile tanıştırmak istiyoruz.

“İnternet sitemizde çocuk masalları yanı sıra pek çok içeriği bir arada görebilirsiniz. Bizim için önemli olan çeşitlilik ilkesine bağlı kaldığımız ve buna göre hazırlamış olduğumuz web sitemizin adında olduğu gibi içeriğinde de masalların bulunmasını istedik. Özellikle çocuklar için paylaşımlara yer vermek amacıyla yaptığımız çalışmalarda kategori seçimlerini gerçekleştirdik. Buna göre internet sitemizde yer almasını istediğimiz bölümlerden ikisi peri masalları ve keloğlan masalları oldu. Çalışmalarımıza devam ederken değindiğimiz bir diğer konu ise masalların hikayeler ile çok güzel bir uyum yakalayacağı oldu. Dolayısıyla da bu düşünce sonucunda Hikaye Oku kategorisi oluştu. Web sitemizin masal ve hikayeler dışında da içeriklerin paylaşıldığı bir platform olması hedefiyle sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde Nasrettin hoca fıkraları ve güzel sözler kısımlarına yer verdik. çok yönlü, aynı zamanda etkin bir platform olarak yoluna devam etmesi için Masal Oku adresinde deneme ve şiir başlıklarının da bulunmasını sağladık. İnternet sitemizin genel olarak farklı bölümlerden oluşması yönünde gerekli işlemleri tamamladıktan sonra ise içeriklerin eklenmesi aşaması ile ilgilendik. Bu noktada da işlerimiz bir hayli yoğundu çünkü belirlediğimiz kategorilerin her biri için ayrı gönderiler eklemek üzerine hazırlıklar yaptık.

Web sitemizin çeşitliliği yansıtan, hareketli, masallarla dolu aynı zamanda hikayelerinde serüvenlerini içeren bir platform oluşmasını hayal ettik ve bunun için çalıştık. Masal Oku adresinde çocuklar kendileri masallara ulaşabileceği gibi isterlerse ebeveynleri ile de masal veya hikaye seçip birlikte okuyabilirler. İnternet sitemizde küçükler bir şeyler okurken büyüklerinde kendileri için gönderiler bulabileceği kategorilerin bulunması yönünde yaptığımız işlemler ile hikaye, deneme, şiir, fıkra bölümleri için adımlar atılmıştır. Web sitemize uğradığınızda kategorilere iki şekilde erişebilirsiniz. Birinci yol anasayfanın üst kısmındaki bölümler aracılığıyla, ikinci yöntem ise yine anasayfanın en altındaki panel yardımıyla. İbretlik Hikayeler adresinde yazıların kolay bulunması, okunması için yazı tipinin ve arka planın belirlenmesi, kategorilerin düzenli olarak yerleştirilmesi ve sitenin genel olarak bütünlüğünün sağlanması gibi konularda çalışmalarımız sürmektedir. Sizde günün yorgunluğunu atmak ve bir şeyler okumak istediğinizde web sitemizi tercih edebilirsiniz. Masal oku sitemize eklenen masallar ve hikayelerde kullanılan dil okulöncesi dönem çocukları için açık,anlaşılır ve sade bir şekilde düzenlenmiştir, kategoriler hikaye oku, çocuk masalları, Nasrettin hocanın fıkraları şeklinde sıralanmıştır. Aynı zamanda masal oku sitesi ekibi olarak bu masallar ve hikayelerde verilmek istenen mesajların öğretici olmasına ve hayata dair doğru bakış açıları kazandırmasına dikkat edilmiştir.

Okulöncesi donemde çocuklar dinledikleri masallar ve hikayelerden yeni kelimeler öğrenmektedir. Gelişim çağındaki çocukların özellikle okulöncesi dönemde olan çocukların masalla yakından ilgili olduğunu biliriz. Çünkü bu dönemdeki çocuklar için masal dinlemek, masal okumak, dinlediği masalları  başkalarına anlatmak ve dinlediği masallardan yola çıkarak yeni masallar kurgulamak oldukça keyifli  etkinliklerdir. Çocuklar keyif aldığı için masallar ve hikayelerle bu kadar yakından ilgilenirken aslında gelişimlerine de olumlu yönde katkı sağlamaktadırlar. Çocuklar dinledikleri masalları, masalda anlatılan karakterleri, mekanları hayal etmeye zihinlerinde canlandırmaya çalışırlar. Dinledikleri masallardan fikir alıp kendileri de yaratıcı masallar veya hikayeler kurgulamak isterler. Böylelikle masalları zihinlerinde canlandırırken veya zihinlerinde yeni Gerçek Hikayeler ve hikayeler oluştururken, yaratıcılıklarına da oldukça katkı sağlamış olurlar.

Günümüzde gelişen teknoloji şartları masallara ulaşmayı da etkilemiştir. Artık çocuklar masal kitabı elinde bulunmamasına rağmen sayısız masal ve hikayeye rahatça ulaşabilmektedir. Masal oku sitemizin kurulma amacı da çocuklara bilinen bilinmeyen birçok masal, hikaye gibi keyifle okuyacakları eserlere ulaşmalarını sağlamaktır. Masal oku sitemizde masallar hikayeler, gelişim düzeyine uygun ve ilgili görsellerle de desteklenerek çocukların masalları daha doğru biçimde somutlaştırmalarını sağlanmıştır. Ve bu görsellerle masallar daha da ilgi çekici hale getirilmiştir. Okulöncesi çocuklar için seçilen bu hikayeler masallar, velilerin yüzde yüz onayını alacak şekilde, çocukların yaş seviyesi ve gelişim özellikleri gibi kriterler önemle göz önünde bulundurularak seçilmiş ve masal oku sitemize eklenmiştir. Masalların kelime hazinelerini genişletmesinde katkısı çok fazladır. Ve çocuklar öğrendikleri yeni kelimeleri gündelik hayatlarında kullanmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurularak masaloku.com.tr sitemizde bulunan hikaye ve masallarda doğru kelimeleri doğru anlamlara gelecek şekilde seçmeye dikkat ettik. Ve çocukların kelime hazinelerine doğru ve sağlıklı bir şekilde yeni kelimeler eklemesine yardımcı olmaya çalıştık.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler