Ana SayfaYaşamSağlıkKoronavirüse Dair Gerçek doğrular

İlgili Postlar

Koronavirüse Dair Gerçek doğrular

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş açıkladı. Koronavirüs’e Dair Gerçek Doğrular

  • Koronavirüs yeni çıkan en tehlikeli virüs! (Yanlış)

Öncelikle gündemimizi meşgul eden bu virüs, yeni değil. Koronavirüs, 2003 SARS (Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu) ve 2012’de önce Ürdün daha sonra Suudi Arabistan’da görülen MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) olaylarından sorumlu olan bir virüstür. Koronavirüs tehlikeli bir hastalık fakat dünya üzerindeki en tehlikeli hastalıktır diyemeyiz.

  • Koronavirüse yakalananlar mutlaka hayatını kaybeder! (Yanlış)

Her koronavirüs hastalığına yakalanan kişi hayatını kaybetmemektedir. Bu oran, sanıldığı kadar yüksek değildir. Normal bir grip hastalığından ölen kişiler daha fazla sayıdadır. Koronavirüsün ölümcül seyrettiği hastalar genellikle; bir hastalık nedeniyle bünyesi zayıf olan kişiler ve yaşlı hastalardır. Bu kişiler daha dikkatli olmalı ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri gerekir.

  • Hasta birisinden biraz uzak dursam yeter! (Yanlış)

Dünya Sağlık Örgütü’nden ilk olarak; hastalık belirtileri (öksürmek, hapşırmak, burun akıntısı, yüksek ateş) olan kişilerden 1 metre uzak kalınması gerektiğini açıklamıştı. Fakat şu an hastalığın yayılmasına bağlı olarak uygun olan, hastalık belirtisi olan kişiden en az 2 metre uzaklıkta kalınmasıdır. Buna ek olarak, mutlaka hijyen kurallarına uymak gerekir.

  • Koronavirüsten korunabilmek mümkün değil! (Yanlış)

Gerekli tedbirler alındığı taktirde korunabilmek mümkündür. Hastalığın başlıca bulaşma yolu öksürük-aksırık anında solunum yolu ile ortama yayılan damlacık enfeksiyonu ile olduğundan, bulaşmayı engellemek için solunum yolu enfeksiyonlarından korunma önlemlerine uyulması önerilir. Bu yöntemlerin ilk şartı; insandan insana yakın temastan uzak durmak. Yakın mesafe denilen mesafe hasta olan kişiye 2 metre mesafede bulunmak ve öksürük anında saçılan damlacıklara maruz kalmak ve öpüşmek gibi durumlardır.

Bir diğer önlem alınması gereken durum da el hijyeni. El hijyeni her hastalıkta olduğu gibi koronavirüste de önemli bir rol oynuyor. Öksürük ya da aksırık anında ağzınız dirseğiniz ile ya da bir kağıt mendille kapatmanız gerekiyor.

Soğuk algınlığı, ateş veya öksürük gibi grip semptomları olan kişilerle yakın temastan kaçının. Ateş, öksürük, solunum güçlüğü gibi belirtiler gösterirseniz en yakın sağlık kurumuna veya doktorunuza hemen gidin.

  • *Korunabilmenin tek yolu özel maske ve kıyafetler! (Yanlış)

Maske ve koruyucu özel kıyafetler hastalığın kesin olarak bulunduğu bölgelerde kullanılmaktadır. Bunun dışında bunlara gerek yoktur.

  • Elimi yıkamam yeterli olur! (Yanlış) 

El hijyeni bu hastalıktan korunmak konusunda önemli bir rol oynasa da tek başına yeterli değildir.

  • Maskeyi birkaç defa kullansam bir şey olmaz! (Yanlış)

Maskeler tek kullanımlık olup 2 defa dahi kullanılmamalıdır.

  • Çin’den gelen malzemeleri kullanmayalım! (Yanlış)

Uzun zaman yolda kalmış olan kuru bir üründe virüsü bulunması mümkün değildir. Virüs insan insana yakın temas halinde bulaşıyor.

  • Hayvanlardan uzak duralım! (Yanlış)

Bu virüsün yarasa ve karıncayiyenler üzerinden bulaştığı düşünülmekte. Virüs ilk olarak hayvanlardan geçmiş olsa bile, bilhassa evcil hayvanlar için söz konusu bir durum yoktur.

  • Şu besinler koronavirüsten koruyor! (Yanlış)

Herhangi bir besinin koronavirüsten koruması mümkün değil. Genel olarak sağlıklı beslenmek hastalıktan korunmak için bir yöntemdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler