Ana SayfaYaşamSağlıkAdet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?

İlgili Postlar

Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?

Düzenli bir adet döngüsü, üreme çağındaki bir kadın için üreme yetisinin sağlıklı olduğunun en önemli göstergelerinden biridir. Ergenlik dönemine giriş ile birlikte başlayan üreme çağında, bir kadının her ay düzenli bir adet döngüsüne sahip olması beklenir.

Sağlıklı bir üreme yetisine sahip olan bir kadında, normal bir adet döngüsü içinde yaşanan birkaç günlük gecikmeler, genellikle normal kabul edilmektedir. Ancak, bir önceki adet dönemi ile aradaki süre 35 günden daha uzun olmaya başladığında, bu bir sorunun habercisi olabilir. Adet gecikmesinde, korunmasız ilişki yaşayan bir kadının aklına ilk gelen neden hamileliktir. Ancak, adet gecikmesi her zaman gebelik nedeniyle görülmeyebilir, bazen altta yatan başka bir sağlık sorununun da göstergesi olabilir. Menopoz yaşlandığında ya da bir kadının ilk ergenliğe girdiği dönemlerde görülen adet düzensizliği normal kabul edilse de, üreme çağındaki sağlıklı ve yetişkin bir kadın adet gecikmesi ile karşılaştığında, bunun nedenini mutlaka araştırmalıdır.

Adet Gecikmesi Kaç Gündür?

Bir kadın için ergenlik dönemi, adet görmeye başlaması ile başlar. İlk yıllarda adet düzensizliği görülmesi normal kabul edilir. Bunun nedeni, vücuttaki hormonların dengelenmeye çalışmasıdır. Bu nedenle, bu süreçte erken ya da geç adet olunması, genellikle başka bir sağlık sorununa işaret etmemektedir. Aynı şekilde, menopoz dönemi yaklaşan bir kadında da vücutta bazı hormonal dengesizlikler olabileceğinden, adet gecikmeleri görülebilir.

Üreme çağındaki sağlıklı bir kadın için normal bir adet döngüsü 21 ile 35 gün arasında gerçekleşmektedir. Adet kanamalarının her ay bu sürenin dışına çıkması ise “adet gecikmesi” olarak kabul edilir. Bu nedenle, bir önceki ay ile 1-2 günlük değişimler normal kabul edilse de; kanamanın 1 haftadan daha uzun bir süredir olmaması durumunda, bu durumun araştırılması gerekmektedir.

Adet Gecikmesi Nedenleri

-Hamilelik

Bir kadının adet döngüsü geciktiğinde, özellikle de korunmasız bir cinsel ilişki söz konusuysa, akla ilk gelen neden hamileliktir. Aktif bir cinsel hayatı olan üreme çağındaki her kadın, adet gecikmesi ile karşı karşıya kaldığında mutlaka bir gebelik testi yaptırmalıdır. Hamilelik olmadığı durumlarda, adet döngüsü 1 haftadan daha uzun süredir geciktiyse, muhtemelen altta yatan başka bir sağlık sorunu olabilir.

-Stres

Stres, vücuttaki hormon dengesini en çok etkileyen faktörlerden biridir ve üreme sistemi de bundan olumsuz etkilenir. Hormon salınımında herhangi bir değişim olduğunda, adet düzensizlikleri de meydana gelebilir. Altta yatan herhangi başka bir sağlık sorunu olmadığında, adet gecikmelerinizin nedeni, stresin vücudunuzda yarattığı hormonal dengesizlikler olabilir.

-Beden Kitle İndeksi

Beden Kitle İndeksi’nin normalin altında ya da üstünde olduğu durumlarda, bir kadının vücudunda hormonal dengesizlikler meydana gelir ve bu da adet düzensizliğine neden olabilir. İdeal kilosunun %10 altında olan kadınlar ya da aşırı kilolu kadınlarda, adet gecikmeleri görülebilir. Böyle bir durumda, kişi mutlaka ideal kilo sınırları içerisine girmeli ve adet döngüsünü takip etmelidir.

-Polikistik Over Sendromu

Üreme çağındaki kadınlarda en çok görülen kadın hastalıklarından biri PKOS’tur. Erkeklik hormonunun vücutta fazla salgılanması ile birlikte görülen ve vücutta hormonal bir dengesizliğe neden olan PKOS, yumurtalıklarda kist oluşumuna neden olduğundan, adet döngüsünde düzensizliklere ve gecikmelere neden olabilir. Bu gibi durumlarda, mutlaka bir doktora başvurarak, PKOS tedavisi için doğum kontrol hapı gibi ilaç tedavilerine başvurulmalıdır.

-Kronik Hastalıklar

Şeker hastalığı başta olmak üzere bazı metabolik kronik rahatsızlıklar da adet gecikmelerine neden olabilir. Vücutta iltihaplanmaya sebep olan çölyak hastalığında da adet düzensizlikleri meydana gelebilir.

-Tiroit Problemleri

Tiroit bezinin fonksiyonlarında görülen bir bozukluk, adet gecikmelerine neden olabilir. Vücutta pek çok işlevi olumsuz etkileyen tiroit problemleri, üreme sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Tiroit probleminiz varsa, bu hormonun dengelenmesi için tedavi olmak üzere mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Adet Gecikmesinde Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Adet gecikmesi, her zaman korkulacak ve büyütülecek bir şey değildir. Bazen, 1-2 günlük gecikmelerin çok fazla kafaya takılması ile vücutta oluşan stres de adetin biraz daha gecikmesine neden olabilir. Yıl içerisinde, bir kadının 1-2 kez adet gecikmesi yaşaması normal kabul edilse de; adet döngüsünün 1 haftadan daha uzun bir süre gecikmesi, adet düzensizliklerinin sürekli hale gelmesi gibi durumlarda, mutlaka bir doktora muayene olarak altta yatan herhangi başka bir sağlık sorunu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aksi takdirde, üreme çağında sahip olduğunuz bu rahatsızlık, ileride çocuk sahibi olma şansınızı da olumsuz etkileyebilir.

Kaynak:

Bülent TIRAŞ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler