Ana SayfaYaşamSağlıkKadir İnanır'ın hastalığı 'pıhtı atması' nedir, nasıl oluşur, nasıl fark edilir, tedavisi...

İlgili Postlar

Kadir İnanır’ın hastalığı ‘pıhtı atması’ nedir, nasıl oluşur, nasıl fark edilir, tedavisi nedir?

Yeşilçam’ın usta sanatçısı Kadir İnanır’ın başına gelen ‘pıhtı atması’ hastalığı, günün en çok merak edilen hastalığı oldu. Pıhtı atması nedir, nasıl oluşur, nasıl fark edilir, tedavisi nedir? gibi sorular akıllarda dolaşmaya başladı. Birçok kişinin başına gelen, şimdi de Kadir İnanır’ı pençesine alan ‘pıhtı atması’ hastalığı hakkında merak edilen her şey haberimizde…

Pıhtı atması nedir?

Pıhtı atması, tıkanmış olan damarların içindeki pıhtının damarlardan ayrılarak kan dolaşımına karışmasıdır. Atan pıhtı, hayati önem taşıyan organlara gidebilir. Bu nedenle de oldukça önemlidir. Vücudun her bölgesinde gerçekleşebilecek olan pıhtı atması, özellikle beyin, kalp ve böbreklere giden damarlarda oluşunca hayati risk taşımaktadır. Pıhtı, kan dolaşımı ile bütün organlara ulaşabilmektedir. İnsan vücudu, beyindeki sinirler sayesinde vücuttaki sinirleri kontrol edebiliyor. Bu nedenle, beyine pıhtı atması bu sinir hücrelerinin zarar görmesine ve dolayısıyla kişinin koordinasyon sisteminin zarar görmesine neden oluyor.

Pıhtı atması nasıl oluşur?

Hayati sorun teşkil edebilme olasılığı olan pıhtı atması, özellikle kalp krizi geçirmiş kişilerde, kalp kapakçığı sorunu olan kişilerde, kalp ritmi bozukluğu olan kişilerde, ileri yaşlarda olan kişilerde, genetik kökenli olarak bu sorunun yaşanma ihtimali yüksek olan kişilerde, uzun seyahat eden kişilerde ve uzun süre hareketsiz kalan kişilerde daha sık görülür. Uzun süre hareketsiz kalmak bacaklarda kan toplanmasına neden olduğundan dolayı toplardamarda pıhtı oluşmaya başlar. Toplardamarlarda oluşan pıhtı, kan dolaşımı yolu ile hayati önem taşıyan organlara atabilir.

Pıhtı atması nasıl fark edilir?

Beyinde pıhtı atması meydana gelmiş ise kişinin, konuşma merkezine giden pıhtı konuşmaya engel teşkil edecektir. Ya da görme ya da duyma sinirlerine giden bir damar da meydana gelmişse, görme ya da duyma kaybı yaşanmasına neden olacaktır. Pıhtı, hangi bölgeye ulaştı ise o bölgeye zarar verecektir. Bunun gibi sorunlar yaşayan kişiye hemen CT taraması ve manyetik Rezonans kullanımı yapılması ile sorun görülür ve MR çekimi ile hangi bölgede sorun yaşandığının ve boyutunun tespiti yapılabilir.

Pıhtı atması nasıl tedavi edilir?

Pıhtı atması sorunu yaşayan hastaya hemen müdahale edilmesi gerekir. Evde uygulanabilecek bir tedavi yöntemi olmadığından dolayı, hemen hastaneye gidilmeli ve ilk aşamada hastaya kan sıvılaştırıcı ilaç verilerek değerleri stabil tutulmaya gayret edilir.

Kadir İnanır, dün gece evinde beyne pıhtı atması sorunu yaşayarak hastaneye kaldırıldı. Ameliyat edilen İnanır’ın hayati tehlikesi bulunmuyor.

Kadir İnanır kimdir?

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler