Ana SayfaDünyae-Fatura'ya kimlerin geçmesi zorunlu?

İlgili Postlar

e-Fatura’ya kimlerin geçmesi zorunlu?

Günümüzde e-Fatura kullanımı gittikçe yaygınlaşmakta, işletmeler teknolojik gelişmelere uyum sağlayarak hem verimliliği hem de kârlılıklarını artırmaktadır. Zorunlu geçişler yasal düzenlemelerle planlanmakta ancak kullanım avantajlarını gören firmalar gönüllü olarak geçiş süreçlerini hızlandırmaktadır.

e-Fatura’ya kimlerin geçmesi zorunludur?

Bilişim teknolojisinin yaygın kullanımına geçiş sürecinde var olan riskleri minimuma indirmek ve sağlıklı veri paylaşımlarının sağlanabilmesi için e-Fatura uygulamasına kademeli geçiş süreci öngörülmüştür. Bu kapsamda ilk olarak anonim ve limited şirketlerin e-Fatura gönderme ve/veya almasına izin verilmiştir. Geçmiş yıllarda yıllık cirosu 10 milyon TL olan işletmelerin e-Fatura uygulamasına geçmesi gerekiyordu. Ancak GİB tarafından yayımlanan en son tebliğ şartlarına göre ciro limiti de kademeli olarak düşürüldü. Yeni yayımlanan tebliğ uyarınca 2021 yılında cirosu 4 Milyon ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2022’ye kadar e-Fatura sistemlerine geçiş yapması zorunlu kılınmıştır. Aynı zamanda e-Ticaret faaliyeti gösteren firmalar, gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan firmalarda 1 Milyon ve üzeri ciro haddine ulaşması halinde 1 Temmuz 2022’ye kadar e-Fatura sistemine geçmesi gerekecektir.

Zorunluluk kapsamı dışında elektronik belgeye geçmenin avantaj ve konforundan yararlanmak, işletmesindeki mali süreçleri dijitale dönüştürerek rekabette önde olmak isteyen, ciro bağımsız her işletme gönüllü olarak e-Fatura kullanmaya başlayabilir.

e-Fatura kullanım yöntemleri nedir ve hangi aşamalardan geçerek işletmeler e-Fatura kullanabilir?

e-Fatura işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı portalı üzerinden yapılabilmektedir. Ücretsiz olarak kullanılan portal az sayıda fatura gönderip ve alan işletmeler için kullanılması en kolay yöntemdir.

Entegrasyon

e-Fatura işlemlerini Gelir İdaresi Başkanlığı portalından yapmak istemeyen işletmeler kendi uygulamalarını kullanabilirler. Yeterli işlem altyapısına sahip sunucu yönetimi ve veri arşivleme işlemlerini yapabilen sistemlerini GİB tarafından belirlenen sertifika ve standartlara uygun olarak entegrasyon sunabilecek ve GİB’den onay alındıktan sonra elektronik fatura uygulamasını doğrudan bilgi sistemleri aracılığıyla GİB’in sistemine entegre ederek kullanmaya başlayabilirler.

Özel Entegratör

Fatura sayısı fazla olan, saklama hizmeti almak isteyen, ihtiyaçlarına uygun özellikler eklemek isteyen, yazılım ve donanıma ihtiyaç duymayan, bilgi işlem personeli çalıştırmak istemeyen işletmeler E-fatura entegratör fiyatları oldukça geniş yelpazeye sahipken GİB tarafından bazı şart ve koşulları sağlayan ile çalışabilirler.

e-Fatura başvurusu yapmak isteyen ve özel entegratör firma ile çalışmak isteyen mükellefler hangi aşamaları gerçekleştirmelidirler?

  • İşletmeler ve şahıslar KamuSM’den veya e-İmza firmalarından internet ortamında mali mühür veya e-İmza başvurusunu yapar.
  • Özel entegratör ile e-Fatura için sözleşme imzalanır. Mükellef mali mührünü almadan önce de sözleşme sürecine başlayabilir.
  • Mali mühür firmaya fiziksel olarak ulaştığında e-Fatura için www.efatura.gov.tr adresinden e-Fatura başvurusunda bulunur.
  • Firmanın e-Fatura mükellefiyetliği başlamış olur ve destek alınan özel entegratör firmadan ise aktivasyon ve kurulum işlemleri tamamlanır.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı onayladığında, aynı gün içinde firmanın süreçleri tamamlanarak firma, e-Fatura sistemine dahil olmuş olur ve özel entegratör firmanın portalını kullanarak faturalarını göndermeye ve almaya başlayabilir.

Entegratör firma kullanarak iş gücü ve teknik maliyetlerden de kazanç sağlayan firmalar, e- Fatura geçişlerinde altyapı sağlayıcı firmalardan destek almayı tercih ediyor. Bu süreçte önerilen en iyi e fatura programı isteklerinize göre değişkenlik gösterebilir. e-Fatura’ya geçiş kanun tarafından düzenlenerek zorunlu hale gelmiş olsa da e-Dönüşüm projelerine dahil olan firmalar avantajları yaşadıkça gönüllü olarak e-Fatura’ya geçiyor ve birçok firma hızlı bir şekilde bu sürece dahil oluyor. Siz de buradan hem e- Fatura hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilir hem de avantajlı geçiş fırsatını yakalayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler