Ana SayfaKimdirCeyda Aslı Kılıçkıran Kimdir?

İlgili Postlar

Ceyda Aslı Kılıçkıran Kimdir?

Ödüllü sinema filmi Afife Jale’nin ödüllü yönetmeni Ceyda Aslı Kılıçkıran kimdir? Ceyda Aslı Kılıçkıran kaç yaşında? Ceyda Aslı Kılıçkıran  doğum tarihi ne? Ceyda Aslı Kılıçkıran aslen nereli? Ceyda Aslı Kılıçkıran hangi burç? Ceyda Aslı Kılıçkıran hakkında tüm merak ettikleriniz haberimizin devamında…

Ceyda Aslı Kılıçkıran kaç yaşında? Ceyda Aslı Kılıçkıran doğum tarihi ne? Ceyda Aslı Kılıçkıran aslen nereli? Ceyda Aslı Kılıçkıran hangi burç?

Ödüllü yönetmen Ceyda Aslı Kılıçkıran 16 Şubat 1968 yılında İzmir’de dünyaya gelmiştir ve kova burcudur.

Ceyda Aslı Kılıçkıran Kimdir?

16 Şubat 1968 yılında İzmir’de dünyaya gelen yönetmenin babası Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) bünyesindeki yönetmenlik ve program yapımcılığı görevlerinde bulunan ilkler arasındadır. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdikten sonra 1 yıl konservatuvar eğitimi aldı.

Daily News ve The Middle East Journal’ın da içlerinde olduğu birkaç yabancı basın kuruluşunda gazeteci-yazar olarak çalıştı. Ardından CIDC Insight Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmenliği görevine getirildi.

Reklam senaryoları yazmaya ve tanıtım filmleri çekmeye başlayan Kılıçkıran, ardından senaryosunu kendi yazdığı filmleri çekmeye başladı. İlk filmi Bağımsızlığımı ve Seni Seviyorum, ABD’de düzenlenen Pennsylvania Film Festivali’nde ödül kazandı. Bir diğer filmi olan; Watermark: Fransa’da Bordeux Film Festivali’nde özel bir ödül aldı. En iyi filmlerin, yazar ve yönetmenlerinin aynı kişi olduğu filmler arasından çıktığı görüşünde olduğunu açıkladı.

2005 yapımı Bir Nihavend Özgürlük filmi, Altın Portakal Film Festivali’nde aday gösterildi. Yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği 2007 tarihli Geçerken Uğradım (Whilst on My Way) filminin konusu hayat ve modern bir kadın portresi üzerinedir. Türkiye’nin önde gelen kadın hakları aktivisti ve feminist yazarlarından Duygu Asena’ya adanan Filmin başrolünde Hale Soygazi yer almıştır.

2007 yapımı Kilit (The Lock) filmi, ilk müslüman kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale’nin (1902–1941) hayatını konu alır. Film 2008 yılında Foundation of Women’s Works and Library tarafından ödüllendirilmiştir.

Kılıçkıran, ABD’li film yönetmen ve yapımcısı Robert Richter tarafından, Orta Doğu’daki müslüman kadınların hayatı hakkında bir belgesel projesi teklifi aldı.

Kılıçkıran’ın İstanbul Kısa Filmciler Derneği’nden aldığı bir başka ödül ve Başbakanlık ödülü de bulunmaktadır. Ceyda Aslı Kılıçkıran Türkiye’nin, hatta Orta Doğu’nun oldukça az sayıdaki kadın yönetmenlerindendir. Filmlerinin temaları, kimlik, eşitlik ve kadın özgürlüğü üzerinde yoğunlaşmıştır.

2014 yılında kaleme aldığı Yeni Çağ’ın Eşiğinde adlı bir kitabı vardır. Geçiş (The Transition) adlı belgeselinden kesitler de içeren kitabında, Hindistan ve ABD’de çektiği, dünyanın önde gelen ruhsal üstatlarıyla yaptığı röportajları bulunmaktadır.

Ceyda Aslı Kılıçkıran’ın Filmleri

  • Bağımsızlığımı ve Seni Seviyorum – 2003
  • Bir Parça Özgürlük (A Patch of Freedom) – 2005
  • Su Yolu (Watermark) – 2005
  • Geçerken Uğradım (Whilst on My Way) – 2007
  • Kilit (The Lock) – 2007
  • Geçiş (The Transition) – 2011 (belgesel)
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler