Ana SayfaKimdirAşık Veysel Kimdir?

İlgili Postlar

Aşık Veysel Kimdir?

Dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel Kimdir? Türküleri ile her kesimin gönlünde taht kuran Aşık Veysel hakkındaki herşey Aşık Veysel Kimdir? haberimizde..


Bugün Doğan Ünlüler

Aşık Veysel Aslen Nereli? Aşık Veysel Kaç Yaşında Vefat Etti ? Aşık Veysel Hangi Burç?

Aslen Sivaslı olan ünlü Ozan 89 yaşında aramızdan ayrılmıştır. Aşık Veysel Akrep burcudur.

Aşık Veysel Kimdir?

Asıl adını Aşık Veysel Şatıroğlu olan ozan 25 Ekim 1884 tarihinde Sivas’da dünyaya gelmiştir

Halk ozanının ailesinin kendisinden önceki iki kızını kaybetmesine sebep olan çiçek hastalığı , Aşık Veysel’i de bulmuş ve henüz yedi yaşında iken sol gözünü kaybetmesine sebep olmuştur çiçek hastalığı.

Ardı sıra geçirdiği bir kazadan sonra sağ gözünü de kaybeden Aşık Veysel, babasının ona hediyesi olan bağlama sayesinde, henüz genç yaşlarında müzikle tanışmıştır ve o yıllarda başlamışlar Veysel’in müzik tutkusu.

Aşık Veysel Babasının yakın arkadaşı olan Aşık Ala tarafından eğitilmiş ve bu eğitim esnasında Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Dertli gibi büyük halk ozanlarının eserlerini öğrenme şansını yakalamıştır

Veysel Şatıroğlu, I. Dünya Savaşı başladıktan sonra etrafındaki herkesin cephede yer alması ile iyice yalnız kalır. Bu dönemde tek  derortağı dostu ise sazı olmuştur. Kendini iyice müziğe veren Aşık Veysel, savaş sona erdikten sonra ise Esma isimli bir kadın ile dünya evine girmiştir. Bu evlilikten iki çocuğu olan Aşık Veysel Oğlunu eşi yanında iken, kızını ise eşi onu terk ettikten sonra kaybetmiş ve evlat acısını derinden tatmıştır.

aşık veysel biyografi ile ilgili görsel sonucu

Folk edebiyatının hak ettiği değere gelmesi ve folk eserlerinin kaybolmaması için büyük emek sarf eden Ahmet Kutsi Tacer, Aşık Veysel’in eserlerini kaleme alan ilk kişi olmuştur

Ahmet Kutsi Tacer tarafından aldığı davetiye vesilesiyle Köy Enstütüleri’nde saz hocası olarak çalışmaya başlayan Aşık Veysel, Arifiye, Çifteler, Kastamonu ve Akpınar’da eğitim vermiştir

1965 yılında, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından müziğe katkılardan dolayı Aşık Veysel’e maaş bağlanmıştır.

Ulu önder  Mustafa Kemal’ Atatürk’e olan sevgisini her zaman dile getiren Aşık Veysel, kendisini görmek için Ankara’ya gitmiş olsada, o dönem Mustafa Kemal’i görmesine izin verilmemiştir. Bunun sebebi hakkında türlü iddialar bulunmaktadır. En yaygın iddiaya göre, elbiselerinin köy tarzında olması ve şık olmaması yüzünden Mustafa Kemal’i görememiştir.

Aşık Veysel, 21 Mart 1973 tarihinde, doğduğu köy olan ŞarkışlaSivas’ta hayatını kaybetmiştir Kansere yenik düşmüştür Sözlerinin sadeliği ve öz Türkçeyi yansıttığı için de ayrı bir yerde olan sanatçı, dillerden düşmeyen şarkıları ile ölümsüzleşmiştir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler