Ana SayfaKimdir‪Hayyam Garipoğlu Kimdir?

İlgili Postlar

‪Hayyam Garipoğlu Kimdir?

Hayyam Garipoğlu Kimdir?

Hayyam Garipoğlu, 1954 yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Dedesi Cezayir asıllı olan Garipoğlu’nun iş hayatı, Adana’nın Ceyhan ilçesinde, babaları Kasım Garipoğlu’nun, eski bir çırçır fabrikasını satın alması ile başlamıştır. 1978 yılında Hayyam ve kardeşi Nida Garipoğlu, Almanya’ya giderek burada babalarının kendilerine gönderdiği tekstil ürünlerini pazarlamışlardır.

Hayyam Garipoğlu, ayrıca Almanya’da kimya bölümünde okumuştur. Ancak iş hayatına atılması nedeniyle okulu yarıda bırakmıştır. Daha sonra Liverpool pamuk borsasında bir süre iş yapmıştır. Ailenin bu yıllarda Amasya ilinde iplik ve dokuma fabrikası, Lüleburgaz’da tekstil ve hidrojen peroksit fabrikası ile polivinil fabrikası olmak üzere 28 adet fabrikaları bulunmaktaydı. Adana’da İpeks Tekstil isimli şirketin sahibi olan Hayyam Garipoğlu, 1976 yılında Halil Bezmen’e ait olan Rabak Elektrolitik Bakır ve Mamulleri A.Ş.’ni 35 milyon dolar karşılığında satın almıştır. Bunun ardından Toros Biracılık şirketini kurarak Alman bira üretim teknolojisi ile Marmara Bira isimli biraları üreten Hayyam Garipoğlu’nun şirketi pazarda tutunamadığından dolayı, şirketi Efes Pilsen’in sahibi olan Anadolu Grubu’na satmıştır.

Bu yıllarda satışa çıkarılan Sümerbank’ı 103.5 milyon dolara satın alan Hayyam Garipoğlu, POAŞ’ın özelleştirmesi ihalesinde 1.6 milyar dolar vererek, ihaledeki en yüksek teklifi yapmıştır. Bu sırada, Nesim Malki cinayetinin işlenmesi nedeniyle üzerinde şüphe bulunduğundan dolayı göz altına alındı. Romanya’da da Petromidia isimli rafineriyi 450 milyon dolar karşılığında satın alan Garipoğlu, buna müteakip olarak Ceyhan Holding isimli şirketini kurmuştur. 2003 yılında Ahmet Özal ile birlikte Kanal 6 isimli televizyon kanalını satın almak için anlaşmış, ancak maddi sorunlar nedeniyle bu satın almadan çekilmiştir. Daha sonra ise “Smart Holiday TV” isimli tatil paketi pazarlayan televizyon kanalını kurmuştur. Garipoğlu yaşamını anlattığı biyografi kitabı Sus Konuşma!’yı 2006 yılında yayımlamıştır. Kitap Türkçe ve İngilizce olarak e-kitap formatında ücretsiz şekilde internet üzerinde dağıtılmaktadır.

Tutuklandı

Lise öğrencisi olan 1991 doğumlu Münevver Karabulut, 3 Mart 2009 tarihinde öldürülmüştür. Türk kamuoyunda oldukça fazla dikkat çeken cinayetin sanığı Cem Gariboğlu cinayetten 197 gün sonra teslim olmuştur. Soruşturma süreci TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından da izlenen davada, Cem Garipoğlu’nun teslim olmasının ardından; Cem’in amcası olan Hayyam Garipoğlu da “suçluyu kayırmak” suçundan dolayı tutuklanması medya üzerinde büyük yankı uyandırmıştı.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler