Ana SayfaYaşamSağlıkVajina Kuruluğu Nasıl Geçer

İlgili Postlar

Vajina Kuruluğu Nasıl Geçer

Vajina kuruluğu nedir ve nasıl geçer? Vajina bölgesi anatomik yapısı gereği giriş kısmında bulunan salgı yapıcı bezlere sahiptir. Bu bezlerin öncelikli işlevi, cinsel ilişki sırasında vajina bölgesinin doğal kayganlığını sağlamaktır. Ancak zaman içinde, bu bezlerin salgılama hızı azalabilir veya tamamen durabilir. Bu durum da vajinal kuruluk sorununa yol açabilmektedir. Vajinal kuruluk, birçok kadının yaşadığı bir problem olup genellikle çeşitli nedenlere bağlı olarak dönemsel olarak ortaya çıkabilir.

Eğer vajina yeterince nemli değilse, cinsel ilişki sırasında meydana gelen sürtünme nedeniyle tahriş olabilir. Vajina içindeki sıvının yetersiz olması sonucu meydana gelen bu duruma vajina kuruluğu adı verilmektedir.

Vajinal kuruluğa belirtileri sıklıkla kuruluğa bağlı gelişen ikincil sağlık problemleriyle ilişkilidir. Bu durum genelde tek başına klinik şikayete yol açmamaktadır. Ne var ki vajina dokularının tahriş olması sebebiyle kaşıntı, rahatsızlık hissi yahut hassasiyet gibi durumlar meydana gelebilmektedir. 

Vajinal kuruluk durumunda cinsel fonksiyonlarda aksama görülmesinin yanında, genital bölge enfeksiyon gelişmesine yatkın hale geldiğinden hastalarda vajinal enfeksiyonlar veya idrar yolu enfeksiyonları oluşabilir. Bu duruma bağlı biçimde ikincil enfeksiyonlarda kuruluk tedavisinin dışında enfeksiyonun da tedavisi lazımdır. Bu gibi hallerde genellikle şu gibi klinik belirtiler hastalarda gözlemlenebilmekledir:

  • Vajinada kaşıntı hissi, rahatsızlık hissi, hassasiyet
  • Cinsel birleşmede zorluk
  • Sık idrara çıkma
  • İdrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi
  • Genital bölgede kızarıklık, şişlik

Bu gibi durumlara karşı yapılabilecek olan bir takım uygulamalar da yer almaktadır. Bu doğrultuda masaj yağı ya da buna benzer ancak farklı olan kayganlaştırıcı gibi ürünler, kişilere cinsel hayatlarında yardımcı olabilmektedir. Ayrıca tıbbi çözümler de ye ralmaktadır.

Masaj Yağı ile Bölgenin Rahatlaması Sağlanır

Vajinal kuruluk nasıl giderilir? Bu soru sıkça karşılaşılan bir konudur. Günümüzde buna yönelik masaj yağı ürünleri olmakla beraber ayrıca tıbbi yöntemler de yer almaktadır. Tıbbi tedavi stratejisi hastanın özgün durumuna göre planlanmalıdır. İlk olarak vajinal kuruluğun nedeninin belirlenmesi ve tedaviye bu neden doğrultusunda başlanması gerekmektedir. 

Menopoza bağlı vajinal kuruluk durumunda, östrojen içeren kremler ve ilaçlar sıklıkla kullanılırken, enfeksiyona bağlı vajinal kuruluk varsa, enfeksiyonun öncelikle tedavi edilmesi gerekmektedir. 

Son yıllarda, özellikle menopoz dönemindeki kadınlar için radyofrekans, lazer ve vajinal PRP gibi yenilikçi tedavi seçenekleri de ayrıca geliştirilmiştir. Özellikle PRP yöntemi, vajinadaki hücreleri uyararak vajinanın daha genç ve nemli olmasına yardımcı olur. PRP sıvısının içinde vücudun doğal olarak ürettiği besleyici ve gençleştirici faktörler bulunur ve bu tedavi bir ay arayla üç kez uygulanmaktadır. 

Ayrıca vajinal kuruluk sorununu hafifletmek için masaj yağı ürünleri de kullanılabilmektedir. Bu noktada kişilere en uygun olan modellerin tercih edilmesi önemlidir. Bu kapsamda birbirinden farklı ürünler yer almakta olup her birinin kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Bu bakımdan kişilere herhangi bir zorluk çıkarmadan yararlanılabilmektedir.

Cinsel Birliktelik Sırasında Kayganlaştırıcı Kullanılır

Kayganlaştırıcı ve jeller genellikle su, yağ veya silikon bazlı olarak üretilmektedir. Özellikle lateks kondomların zarar görmesini önlemek amacıyla, tercih edilmesi gereken seçenek su bazlı ürünlerdir. Bu tür kayganlaştırıcı ve masaj jelleri, ağrı, tahriş ve rahatsızlık hissini minimize etmeye yardımcı olmanın yanı sıra, modern formüllerle başka faydalar sunar.

Kayganlaştırıcı kremler cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrıyı azaltmak amacıyla kullanılan etkili bir yöntemdir. Özellikle vajinismus hastaları ve menopoz dönemindeki kadınlar için bu tarz jeller, cinsel ilişkiyi kolaylaştırır, kuruluğu azaltır ve hastaların daha az ağrı hissetmelerini sağlar.

Cinsel ilişki sırasında kadınların vajinal bölgesinin kuruluğu, ağrılı cinsel ilişkiye, cinsel hazın azalmasına ve vajina mukozasının zarar görmesine neden olabilmektedir. Vajinal kuruluğun nedeni, psikolojik faktörler gibi vajinismus gibi durumlardan kaynaklanabileceği gibi, menopoz gibi organik nedenlerden kaynaklanabilmektedir. 

Kayganlaştırıcı kremler nasıl kullanılır karmaşık gibi dursa da aslında oldukça kolaydır. Çünkü cinsel ilişki öncesinde vajinal bölgeye uygulanarak kullanılmaktadır. Bu ürünleri hem kadınlar hem de erkekler kullanabilir. İlerleyen aşamalarda ağrı veya kuruluk hissi tekrar oluşursa, kayganlaştırıcı krem tekrar yararlanılabilmektedir.

Cinsel ilişki sonrasında, kadınların genital bölgeyi temizlemeleri önerilmektedir. Ancak bu temizlik sırasında vajinal duş yapılması tavsiye edilmez. Çünkü vajinal duş, vajina florasının dengesini bozarak vajinal akıntı ve kaşıntı gibi şikayetlere yol açabilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler