Ana SayfaKimdirTimur Selçuk kimdir?

İlgili Postlar

Timur Selçuk kimdir?

Timur Selçuk kimdir? Nerede ve ne zaman dünyaya geldi? Aslen nereli? Burcu nedir? Ne iş yapıyor? Nasıl tanındı? Kariyerinde hangi çalışmalara imza attı? ‘Timur Acar kimdir?’ sorusunun yanıtı haberimizde…


Bugün Doğan Ünlüler

Timur Selçuk kimdir? Nerede ve ne zaman dünyaya geldi? Aslen nereli? Burcu nedir?

Timur Selçuk, 2 Temmuz 1946 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. 2 Temmuz günü dünyaya gelmesi ile birlikte yengeç burcudur. Pop müzik yorumcusu, besteci ve piyanist kimliklerine sahiptir. Bu kimlikleri ile uzun yıllardır Türk müziğine katkılar sağlamıştır.

Timur Selçuk’un hayatı ve çalışmaları

Timur Selçuk, Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk ve tiyatro sanatçısı Şehime Erton’un oğludur. Sanatçı bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiş olan Selçuk, beş yaşında piyano çalmaya başladı. Yeteneği ile dikkat çeken Timur Selçuk, henüz yedi yaşındayken ilk konserini verdi. Selçuk, Galatasaray Lisesi’nde eğitimine devam ettiği sırada, İstanbul Belediye Konservatuarı’nın piyano bölümünde de öğrenim görmeye devam etti. Lisenin ardından Paris’e giden Timur Selçuk, burada Ecole Normale de Musique de Paris’de bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun oldu. Eğitimini tamamlayan Timur Selçuk, 1969 yılında Türkiye’ye döndü.

Profesyonel çalışma hayatına başlayan Timur Selçuk, Cahit Sıtkı Tarancı , Orhan Veli Kanık ve Ümit Yaşar Oğuzcan’ın şiirlerini besteleyip seslendirdi. Yorumlamanın büyük ilgi görmesi üzerine Atilla İlhan ve Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirerek konserler vermeye devam etti.

Timur Selçuk, 1977’de İstanbul Oda Orkestrası’nı kurdu. Bir yıl sonrasında İstanbul’da Çağdaş Müzik Merkezi ismini verdiği bir müzik okulu açtı.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Timur Selçuk, babası Münir Nurettin Selçuk’tan, Jacques Brel ve Ruhi Su’ dan etkilendi ve bu geleneksel gereçlerden yararlanarak popüler bir müzik türü geliştirdi. Selçuk, 1998 yılında Kültür Bakanlığı’ndan “Devlet Sanatçısı” unvanı aldı.

Timur Selçuk’un yapıtları

Tarih Merdiveni, Mevlana, Fantezi, Paris Mektupları, Saksağan, Bir Çift Sözüm Var, Pireli Yapıt, Bentler, Sarıpınar 1914, Üç İstanbul, İstanbul’un Çağırdığı Su, Hakkari’de Bir Mevsim, Nereye Payidar, Küçücük Adam Ne Oldu Sana.

Timur Selçuk’un albümleri

Tak-Tik Oyun Müzikleri, Timur Selçuk ve Orkestrası, Dünden Bugüne

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler