Ana SayfaKimdirTaner Öngür Kimdir?

İlgili Postlar

Taner Öngür Kimdir?

Türk tarihinin en önemli müzisyenlerinden biri olan Taner Öngür Kimdir? Taner Öngür Kaç Yaşında? Taner Öngür Aslen Nereli? Taner Öngür Hangi Burç? Taner Öngür’ün biyografisi ve hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Detaylar haberimizde…

Taner Öngür Kaç Yaşında? Taner Öngür Aslen Nereli? Taner Öngür Hangi Burç?

Taner Öngür 2 Kasım 1949 senesinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Şu anda 69 yaşında olan Taner Öngür’ün burcu Akrep’tir.

Taner Öngür Kimdir?

The Beatles’in dünya çapındaki ününden etkilenerek müzik dinlemeye başlayan Öngür,  Siyah bir akustik gitar ile müzik yapmaya başladı. 1964 tarihinde Vefa Lisesi’nde okuduğu yıllar, Volkanlar adlı bir grup kurdu. Daha sonra sinemalarda çalmaya başladı. Türkiye’de bas gitar olmadığından, kontrabas çalıyordu. Çalıştığı sinemaya İstanbul’un pek çok bölgesinden gruplar geliyordu.

Burada Meteorlar grubundan Aziz Azmet ve Murat Ses gibi isimlerle tanıştı. 1965 senesinde Volkanlar dağılınca, Taner Öngür, Azmet ve Ses ile üçlü olarak Meteorlar’da çalmaya başladı. 1967 senesinde ise Okan Dinçer Kontrastları grubuna bas gitarist olarak yer aldı. Gitarist Zafer Dilek ile birlikte çaldıkları bu grupla Ertem Eğilmez filmi Ömre Bedel Kız’ın müziklerini yaptıktan sonra, filmde de gözükmüştür. 1968 senesinde grupla Erkut Taçkın’ın bir 45’liğinde kendisine eşlik ettiler.

1 sene boyunca Kontrastlarla çalıştıktan sonra, Taner Öngür 1968 yılında Erkin Koray Dörtlüsü’nde yer aldı. Erkin Koray ile beraber 45’lik kaydetti. Hayalindeki şehir Londra’ya gitmek adına dörtlüden ayrılmak zorunda kaldı. Müzik hayatına orda devam etme planları kurduğu dönemde, Türk Rock müziğinin gittikçe gelişmekte olduğunu görünce Türkiye’ye geri döndü.

Moğollar Dönemi

1970’li yılların başında Hasan Sel’in gruptan ayrılması üzerine Taner Öngür’ün Moğollar’da çalan eski grup arkadaşları Azmet ve Ses, Öngür’ü gruba katılmasını istediler. Öngür’ün olduğu kadro ile grup “Dağ ve Çocuk”, “Garip Çoban” gibi Anadolu Rock ismi verilen türün ilk örneklerini çıkarttılar. Taner Öngür 1974 senesine kadar Moğollar’da aralıksız yer aldı. Grupla birlikte Türk Rock’ının önemli vokalistleri Barış Manço, Cem Karaca, Ersen Dinleten ve Selda Bağcan gibi isimlere eşlik ettiler. Grup, 1971 senesine Paris’te çıkarttıkları”Danses et Rythmes de la Turquie” ile “Academie Charles Cros” büyük plak ödülünü aldılar.

Grubun yanında, Ersen Dinleten’in ilk 1 numara 45’liğinde “Kozan Dağı” şarkısında elektro ve akustik gitar, “Kara Yazı” şarkısında da bas gitar çaldı. Daha sonraki plak ise “Sor Kendine / Garip Gönlüm”de de Moğollar ile beraber çalan Öngür, Sor Kendine şarkısının müziğini de besteledi.

Moğollar’ın Cem Karaca ile beraber çalıştığı dönemin sonlarına doğru, müzik olarak Anadolu Rock yerine Progresif Rock yapmaya başladılar. 1974 senesinde Aydın Cakuş, Kılıç Danışman ve Nur Yenal ile Tank isimli bir grup kurdu. Grupla bir 45’lik kçıkarsalar da Diskotür firması, plağın satılmayacağını söylemeyip yayınlamayınca, Öngür kayıtları yok etti.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler