Ana SayfaYaşamSağlıkSoğuyan havalarda migrene dikkat!

İlgili Postlar

Soğuyan havalarda migrene dikkat!

Havalar soğuyor, aman kış gelmeden dikkat! Migren; şiddeti yüksek, ataklar halinde seyreden ve tekrarlayan baş ağrılarıdır. Duyusal uyarı işaretleri ve diğer semptomlarla birlikte seyredebilir. 20’li yaşlarda başlayan hastalıkta kişiye özel bir tedavi planı belirlenmelidir. Alanında uzmanlar açıklıyor migren ve belirtileri ve soğuyan havalarda neler yapmamalıyız! Sizler için derlediğimiz haberimizden tüm merak ettiklerinize ulaşabilirsiniz.

Migren nedir ve migrenden nasıl korunmalıyız?

Migren çok çeşitli semptomlara sahip nörolojik bir durumdur. Birçok insan için ana özellik ağrılı bir baş ağrısıdır. Migren baş ağrısından önce bazı belirtiler oluşur. Bunlar gözde parlak noktalar ve kırık çizgilerin görülmesi, kulak çınlaması, konuşma güçlüğü ve vücudun bazı bölgelerinde uyuşmadı. Migren atakları çok korkutucu olabilir ve birkaç saat boyunca dinlemenize neden olabilir.

Herkeste aynı belirtiler olmasa da; Semptomlar kişiden kişiye değişir. Kişiler farklı saldırılar sırasında farklı semptomlara sahip olabilir. Ataklarınız uzunluk ve sıklıkta farklılık gösterebilir. Migren atakları genellikle 4 ila 72 saat sürmektedir. Migren işiniz, aileniz ve sosyal yaşamlarınız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Kişinin günlük aktivitelerini sürdürmesini kısıtlar veya engeller. Migren ağrısı en sık enseden ya da göz çevresinden başlayarak yayılır. Bu ağrı normal baş ağrısına göre zonklayıcı bir özellik taşımaktadır. Orta ve şiddetli olmak üzere dereceleri mevcuttur. Ayrıca kişinin yaptığı fiziksel aktiviteler ağrının şiddetini artırabilir.

Bunları yaşayanlar dikkat!

Migrenin ana semptomu genellikle başın bir tarafında yoğun bir baş ağrısının olmasıdır. Ağrı genellikle, normal aktiviteleri gerçekleştirmenizi engelleyen ve hareket ettirdiğinizde daha da kötüleşen orta veya şiddetli bir zonklama hissidir. Bazı durumlarda ağrı, başınızın her iki tarafında oluşabilir ve yüzünüzü veya boynunuzu etkileyebilir.

Genellikle bir migren ile ilişkili belirtiler şunlardır:

Kabızlık veya ishal
Sinirlilik durumu
Mide bulantısı ve/veya kusma
Işığa, gürültüye ve kokulara karşı duyarlılık
Kafa derisinde hassasiyet
Boyun ve/veya omuz ağrısı veya tutukluğu
Eller, ayaklarda ağrı oluşumu
Dokunma hissinde azalma

Dikkat edilmesi gerekenler!

Migren tetikleyicileri kişiye göre farklılık gösterebilir. Aynı kişide bir atağı farklı bir neden tetiklerken bir başka migren atağını farklı bir neden tetikleyebilir. Bu nedenle tüm tetikleyicilere dikkat etmenizde fayda var. Örneğin peynir ve çikolata gibi bazı yiyecekler migreni tetikleyebilir. Bunun yanı sıra öğün atlamak veya öğünü geciktirmek, yeterli su içmemek de migren ataklarına neden olabilir. Uyku düzeni de migren için önemlidir. Az ya da faza uyumak, yoğun egzersiz yapmak ve uzun süreli yolculuklar da migren ağrısına neden olabilir. Çevresel etkenler de migren ağrılarınızı tetikleyebilir. Çok parlak ve yanıp sönen ışıklar, keskin kokular ve iklim değişiklikleri migren ağrılarınızı etkiler. Bunların yanı sıra duygusal ve psikolojik faktörler ve kadınlardaki hormonal değişimler de migreni en çok tetikleyenler arasında sayılır.  Kanıtlanmış migrene iyi gelen yiyecekler olmasa da migrene iyi gelmeyen yiyeceklere mutlaka dikkat etmek gerekir. Örneğin çikolata, kakao, bakla, kuru fasulye, mercimek ve soya ürünleri, çeşitli deniz ürünler, sakatatlar, alkollü içecekler,  hazır et ve tavuk suyu tabletleri, konserveler, çağ kahve ve asitli içecekleri,  incir, kuru üzüm, papaya, avokado, muz ve kırmızı erik,  fıstık ezmesi gibi migreni tetikleyebilecek yiyecek ve içecekler konusunda dikkatli olunmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler