Ana SayfaYaşamSanal Flört Uygulamasında Sahtekarlara Dikkat!

İlgili Postlar

Sanal Flört Uygulamasında Sahtekarlara Dikkat!

Son yıllarda sıkça kullanılan çevrim içi arkadaşlık/flört uygulamalarıyla birlikte çevrim içi  paylaşılan kişisel bilgilerin sayısı gün geçtikçe artmakta. Dünya genelinde en çok kullanılan flört uygulamaları ise Tinder, Badoo ve Bumble olarak bilinmekte.Kişisel verilerin çevrim içi toplanması ve kamuya duyurulması da dijital risklerden bir tanesi bu izinsiz bilgi paylaşımına da “doxing” denmekte.

Durum böyle olunca olaylara  kullanılan terimlerde oluşmaya başladı bunlardan birisi olan “catfishing”, sosyal medya veya çevrimiçi flört uygulamalarında sahte bir  profil ve kimlikle  bir kişiyi hedef alması anlamına geliyor. İnternet üzerinden aşkı ve mutlu bir birlikteliği bulduğunu söyleyen birçok kişi olmasına rağmen çevrimiçi flört dolandırıcılığı, sahtekarlığı hızla çoğalmakta. Saldırganlar, siber suçlular için ise flört uygulamaları bilgilere toplayabilecekleri  kaynak niteliği taşımakta. 

sanal flört dolandırıcılık

En Popüler Sanal Flört Uygulamaları

ExpressVPN’in araştırmasına göre, 2015 ve 2021 yılları arasında sanal flört uygulaması kullanımının düzenli bir şekilde arttığını gösteriyor. 2021 yılında, bu uygulamaların dünya genelindeki kullanıcısı sayısı 300 milyondan fazlaydı. Dünya genelinde en popüler olan ilk beş sanal flört uygulamaları sırasıyla Tinder, Badoo, Bumble, Tantan ve Hinge. Aynı araştırmaya göre, ABD’de sanal flört uygulamaları üzerinden ihbar edilen dolandırıcılık sayısı 2017’den beri ciddi artış gösteriyor.

Tinder Swindler

Durumun ciddiyetini gözler önüne serebilecek nitelikte bir gerçek suç belgesel film olan “The Tinder Swindler”, kendisini zengin ve jet sosyeteden bir elmas kralı olarak tanıtarak birkaç kadını 10 milyon dolardan fazla tutarda dolandıran İsrailli dolandırıcı Simon Leviev’in (gerçek adı Shimon Hayut) hikayesini anlatıyor. Çevrim içi bir arkadaşlık istiyorsanız sanal flört dolandırıcılığından korunmak için birkaç konuya dikkat etmeniz gerekebilir. Karşınızdakinin dolandırıcı olduğunu belirten bazı işaretler şöyledir;

Bu alandaki sahtekarlar farklı bahaneler kullanarak sizi flört uygulamasından veya sitesinden çıkarmaya çalışabilir, başka uygulamalardan veya telefon üzerinden iletişime geçmek isteyebilir. Bunun en büyük sebeplerinden biri flört uygulamaları tarafından yakalanmamaktır. Eğer karşınızdaki kişi konuşmalarınızı çok hızlı şekilde romantik içeriğe döndürüyor, ilk defa böyle bir şeyler hissettiğini söyleyerek size iltifatlar ediyorsa dikkat etmelisiniz.

sanal flört ve dolandırıcılık
sanal flört ve dolandırıcılık

Böyle kişiler sizi yakından tanımak istediģini söyleyerek birçok kişisel bilginizi öğrenmeye çalışabilirler ve sizin ona olan güveninizi kazanmaya çalışabilir. Genelde sanal flört dolandırıcıları profil fotoğraflarını yakışıklı/güzel kişilerin fotoğraflarından seçer ve sahte bir kimliğe bürünür.Görüntülü veya yüz yüze görüşmek istemezler çünkü tanıttıkları kişiyle alakaları yoktur. Söyledikleri tutarsız olabilir bunun sebebi sık yalan söylemeleri veya bu dolandırıcı hesabın arkasında birden fazla kişinin olmasıdır. Ve flört dolandırıcılarının en bilinen özellikleri ise sizden para istemeleridir, genelde kendilerinin ya hasta tanıkları vardır ya da kendilerinin hastalığı olabilir.

Sizinle uzun süreler konuştuktan sonra samimiyet kuran, hassas noktalarınızı öğrenen dolandırıcılar  kimi zaman yanınıza geleceğini söyleyerek bilet almak için, konuşmaya devam edebilmek için ödenmesi gereken faturalarının olması, kimi zamanda hasta bir yakınına lazım olan parayı isteyebilirler. Kişisel bilgilerinizi, fotoğraflarınızı sanal flört uygulamalarında paylaşmaktan kaçının, bu tarz uygulamalar kullanmak istiyorsanız  güvenilir olanını arayın.Konuşmalarınızda karşı tarafın cümlelerine, cevaplarına dikkat edin karşınızdaki bir bot olabilir. Kullandıkları profil fotoğrafları genelde sahte olduğu için fotoğrafları tarayıcıda aratarak kontrol etmek faydalı olabilir. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler