Ana SayfaKimdirŞahnaz Çakıralp Kimdir?

İlgili Postlar

Şahnaz Çakıralp Kimdir?

Avustralya’da sahnelenen Yarasa Opereti’nde canlandırdığı ‘Ida’ rolüyle tanınan, Şahnaz Çakıralp Kimdir Eylül 2002’de gerçekleştirilen CHP Olağanüstü Kurultayı’nda, Genel Başkan Deniz Baykal’ın 68 kişilik blok listesinde bulunan sanatçının biyografisi ve kakkında merak edilenler Şahnaz Çakıralp Kimdir haberimizde…


Bugün Doğan Ünlüler

Şahnaz Çakıralp Kimdir? Şahnaz Çakıralp Nerelidir? Şahnaz Çakıralp Kaç Yaşında? Şahnaz Çakıralp Hangi Burç?

Şahnaz Çakıralp, 1 Ekim 1975 tarihinde  İstanbul’da dünyaya geldi. 45 yaşındaki Çakıralp, Terazi burcudur.

Şahnaz Çakıralp Kimdir?

Şahnaz Çakıralp, tiyatro, dizi ve sinema oyunculuğunun yanı sıra siyasetçi. Tiyatro sahnesi dışında, , son dönemde Pardon ve Abdülhamit Düşerken isimli sinema filmlerinin yanı sıra, Hatırla Sevgili isimli dizide yer aldı. Genç Oyuncu, 2002’de girdiği Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2005 seçimlerinde, Parti Meclisi’ne seçildi ve 656 delegeden 648’inin oyunu alarak, 33’üncü sıradan yönetim listesinde yer aldı.

Çakıralp, Avukat bir baba ve iş kadını bir annenin kızıdır. Henüz çocuk yaştayken ailesiyle birlikte Viyana, Avustralya’da Yarasa Opereti’ni (Die Fledermaus- The Bat Lit) izlediğinde yapacağı mesleğe karar vermişti. Alman Lisesi’ni tamamladıktan sonra tutkusu haline gelen tiyatro oyunculuğu için, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü okudu.

Tiyatro sahnesinde ‘İbiş’in Rüyası’, ‘Acaba Hangisi’ (Lily&Lily), ‘İdeal Koca’ (An Ideal Husband) gibi oyunlarda yer alan Çakıralp, Tiyatro İstanbul ekibine dahil olduAvusturya yapımı operet ‘Istanbul Way’de rol alan genç oyuncu, parlayan bir yıldız olarak dikkatleri üzerine çekti. 1997 ylı Alman televizyon filmi ‘The Road After Istanbul’ (Die Strasse nach Istanbul) isimli filmde Wolfram Berger ve oyuncu Tuncel Kurtiz’le beraber başrolde yer aldı. Johann Strauss’un Yarasa Opereti’ndeki ‘Ida’ rolü Çakıralp’e teklif edildi. . Avustralya’da Romy Schineider’a benzetilen başarılı oyuncuya, Schineider’ın hayatını konu alan bir filmde rol alması için de teklif götürüldü. Eğitimini bölmemek adına teklifi reddetti..

1998 yılında Halit Refiğ’in yönettiği Affet Bizi Hocam isimli dram ağırlıklı dizi filmde rol aldıktan sonra, 1999 yılında  yine bir televizyon dizisi olan Aşkın Dağlarda Gezer’de rol almaya başladı. Özcan Deniz ve Şevval Sam’ın başrolünde yer aldığı, izleyicilerden büyük beğeni toplayan dizide ‘Rosa’ rolünde olan Çakıralp, aynı yıl Behzat Uygur ve Süheyl Uygur’la beraber Uzaydan Adam Çıkmaz isimli komedi tv dizisinde yer aldı.

Ekranların aranan yüzü

Şahnaz Çakıralp Kimdir 2000 yılında tecrübeli oyuncu Vanessa Redgrave ve Işık Yenersu’yla beraber Turan Yavuz’un yönettiği, Büyükadada Sürgün (Exile In Buyukada) isimli belgesel filmde yer aldı. Leon Trotsky’nin İstanbul’daki sürgün dönemini anlatan The Prophet Outcast (Kahinin Tahmini) isimli kitaptan sinemaya uyarlanan yapımda, Türkan Kılıç ve Tan Sağtürk de rol aldı ve 2000 Milan Ulusal Film Festivali’nde (Milan International Film Festival) En İyi Belgesel Film ödülüne layık görüldü. Yine 2000 senesinde başrollerinde Müjde Ar, Erkan Can, Savaş Dinçel ve Uğur Polat’ın yer aldığı Serdar Akar filmi Dar Alanda Kısa Paslaşmalar’da Nurten karakterine hayat verdi. Filmdeki performansıyla 22. Siyad Türk Sineması Ödülleri’nde, Umut Veren Genç Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

2002 yılında  Halil ErgünMeltem Cumbul ve Tarık Akan’ın başrolünde yer aldığı Abdülhamit Düşerken isimli geniş oyuncu kadrosuna sahip tarihi dram filminde rol aldı. Dizilerinin ardından 2003’de ‘Şizofren Aşk’ isimli televizyon filminde başroldeydi. 2004 yılında Ünal Küpeli’nin yönettiği Aşk Mahkumu isimli dizide Kerem Alışık’la başrolleri paylaştı. Aynı sene Ferhan Şensoy’un gerçek bir olayı konu alarak yazdığı ve Mert Baykal’ın yönettiği Pardon isimli komedi dram filminde, başrol oyuncuları Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin, Ali Çatalbaş ve Bülent Kayabaş’la birlikte Asuman karakterine hayat verdi. 2005 yılında Cemalim isimli televizyon filminde oynayan (Şerife rolünde) Çakıralp, 2006 yılında i Hatırla Sevgili isimli dizilerde rol aldı.

Siyasete Atıldı!

Sanat yaşamının yanı sıra siyasete de ilgi duyan Çakıralp, “2002 seçimlerinden önce ülkenin durumunu, koşullarını değerlendirdiğimde, bir sanatçı olarak siyasete girmek ve katkıda bulunmak gereksinimini duydum” dedi, Deniz Baykal’a bu önerisini söyledi. Olumlu cevap alan Çakıralp, CHP’ye girdi. Eylül 2002’de gerçekleştirilen CHP Olağanüstü Kurultayı’nda, Genel Başkan Deniz Baykal’ın 68 kişilik blok listesinde bulundu  ve 656 delegeden 648’inin oyunu aldı.

Parti Meclisi’ne girerken aldığı yüksek oylara rağmen, ‘Partide vitrin olarak kullanılıyor’ eleştirilerine maruz kalmaktan kaçınamadı. Bu tür eleştirilerin, siyasette sanatçıların ve kadınların önlerini kesmek amacı olduğunu söyleyen Çakıralp ise bir röportajda tepkisini şu ifadelerle dile getirdi:

Yıllardır sanat yaşantım ve takip ettiğim çizgi ortada. Ayrıca Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yazılarım böyle bir yakıştırmanın doğru olmadığını göstermiştir. Böyle bir bakış açısına sahip olanlar, kadınların ve sanatçıların siyasette önlerini kesmek isteyenlerin ortaya attığı tezlerdir. Parti Meclisi’ndeki görevimi layıkıyla yapacağım. Vazifelerimi aktif olarak yerine getireceğim. Partimin bir neferi olacağım. Ayrıca sanat yaşamım da devam edecek. Çünkü bütün beklentilerim sanatımla ilgili.Tıpkı benim gibi, meclisimizdeki hiçbir üye de asla emir kulu olmayacaktır. Bu Meclis’te herkesin düşüncelerini özgürce söyleyeceğine inanıyorum. Partiyle ilgili tüm tartışmaların bu çatı altında özgürce yapılacağına inanıyorum.

Türkiye’de özellikle sanatçılar ve kadınlar siyasetten uzaklar. Ben hem sanatçıların hem de kadınların daha yoğun olarak siyasetle ilgilenmeleri gerektiğini düşünüyorum. Hem bir sanatçı olarak, hem de kadın olarak Parti Meclisi’ne seçilmem bu bakımdan çok çok önemlidir. Bundan sonra daha çok kadınımızı siyasetin içinde görmeyi umut ediyorum.

Şahnaz Çakıralp, Tiyatro İstanbul kadrosunda yer almaya devam ediyor ve oyunculuk kariyerini müzikallerde oynayarak sürdürmek istiyor. Haftada iki akşam Radyo 24’te gündemden isimleri konuk ettiği ‘Şahnaz Çakıralp’le 120 dakika’ isimli bir program yapıyor.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler