Ana SayfaKimdirNuri Sesigüzel Kimdir?

İlgili Postlar

Nuri Sesigüzel Kimdir?

1943 Yılında Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde doğan Nuri Sesigüzel‘in esas ismi Nuri Kaçtaş’tır. 13 yaşında Türk Halk Müziğine gönül verdi. İlk ve Orta okul eğitiminin ardından, 14 yaşında ise saz çalmaya başladı.

Denizli Er Eğitim Merkez’de vatani görevini yapan Sesigüzel, Birecik’e geri döndü. Daha sonra İstanbul’a ablasının yanına Balat’a yerleşen, büyük usta 1961 Yılında İstanbul Radyosu’nun açtığı sınavlara girdi ve sınavları kazandı. Radyo sanatçısı olarak profesyonel sanat hayatına başladı.


Bugün Doğan Ünlüler

Sahneye İlk Adım!

İlk sahne hayatına adım atarken, kendi derlediği türküleriyle ve sazıyla sanatçıya Nida Tüfekçi eşlik etti. Kısa sürede tüm müzik yapımcılarının dikkatini çeken ve yanık sesiyle herkesin beğenisini kazanan Nuri Sesigüzel, böylece kısa sürede şöhrete ulaştı.

Soyadını Değiştirdi

Nuri Sesigüzel’in hayatına dair önemli bir nokta ise Kaçtaş olan soyadını değiştirmesi oldu. Sesigüzel’in bir isteği de Ankara’ya gitmek ve daha büyük kitleye ulaşmaktı. Bu arada çıkardığı Kore Dağları’nda Kar Bölük Bölük adlı ilk 45’liği ise şarkıcının ilk projelerinden birisiydi. Daha sonrasında ise Ankara Radyosu’nun açtığı sınavlara girdi ve kazandı. Muzaffer Sarısözen’in korosunda türkülerini söylemeye başladı.

Evlilik Dönemi

Sanatçı, ablasının mahallesinden tanıştığı Aysel isimli bayanla tanışıp evlendi. Aysel Hanım’la evliliğinden bir de Birgi Canberk adında bir kızı dünyaya geldi. Kısa bir zaman zarfında sesini tüm müzik camiasına ve plak şirketlerine duyuran Sesigüzel, 300’den fazla plak doldurdu. Söylediği çoğu türkülerin besteleri de kendisine ait olan Sesigüzel, 1963’ten 1995’e kadar 57 tane türkü besteledi ve hepsini kendi sazıyla çaldı. Ünü Türkiye’den sonra tüm Avrupa’da duyulunca Avrupa’da da birçok konser verdi. Daha sonrasında televizyon kanallarında programlar yapmaya başlayan türkücü, sinema filmlerinde de oynamaya başladı.

1975 yılında Hülya Koçyiğit ve Ayla Algan gibi birçok sinema sanatçısıyla birlikte FİLMSAN adlı vakfı kurdu. Başarılı bir müzik ve sinema hayatının ardından İstanbul’da kendi çiftliğinde sebze, meyve ve hayvancılıkla uğraşarak emeklilik dönemine çekildi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler