Ana SayfaKültür ve SanatFilmlerNuri Bilge Ceylan Filmleri

İlgili Postlar

Nuri Bilge Ceylan Filmleri

Türkiye’nin tek Altın Palmiye ödüllüne sahip yönetmeni olan Nuri Bilge Ceylan, sinema ve fotoğrafçılık alanında tanınan özgün isimlerden biri olarak karşınıza çıkıyor.

Hobi olarak başladığı fotoğrafçılıktan senarist ve yönetmenliğe uzanan bir kariyer öyküsüne sahip olan Nuri Bilge Ceylan, uluslararası alanda da adı duyulan yönetmenlerden biri. Peki Nuri Bilge Ceylan kim, filmleri neler, hangi konulara değiniyor? Tüm bu soruların cevabını merak ediyorsanız doğru yerdeniz. Gelin Nuri Bilge Ceylan filmleri ve merak edilenlere birlikte bakalım. 

 

Nuri Bilge Ceylan Kimdir?

Türkiye’nin tek Altın Palmiye ödüllüne sahip yönetmeni olan Nuri Bilge Ceylan, sinema ve fotoğrafçılık alanında tanınan özgün isimlerden biri olarak karşınıza çıkıyor. Çekmiş olduğu uzun metrajlı filmler ile adından söz ettiren yönetmenler arasında yer almayı başarıyor. Filmleri hem yurt içi hem de yurt dışında izleniyor olup çeşitli festivallerde yarışıyor. Yurt içi ve yurt dışı fark etmeksizin pek çok ödüle layık görülen filmleri gerçekliği sanatsal bir perspektifle sunuyor. İlk uzun metraj filmi olan Kasaba, Türk sinemasında da farklı bir dönemin başlamasının önünü açmıştır. Filmlerinde daha çok insanın iç dünyasına ve karmaşık ruh haline odaklanıyor. Kendine özgü bir tarzı olan bu filmlerde doğal ışık, ses, sessizlik kullanımı önemli olup çoğunlukla yavaş hareketlerin olduğu yavaş ilerleyen filmler olarak biliniyor. İşlediği temalar evrensel olup yalnızlığı, iletişimsizlikten doğan sorunları ve hayal kırıklıklarını işliyor.  Birden fazla filmin yönetmenliğini ve senaristliğini yapmış olduğu Nuri Bilge Ceylan filmlerini gelin inceleyelim.

  • Kuru Otlar Üstüne 

Türk sinemasının ses getiren Nuri Bilge Ceylan yeni filmi olan Kuru Otlar Üstüne, 2023 yılında vizyona girmiş Nuri Bilge Ceylan filmleri arasında yer alıyor. Dram türünde olan bu film uzun metrajlı filmler arasında olup 3 saat 17 dakika. Başrollerinde Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici’nin yer aldığı bu film Doğu Anadolu’nun kırsallarında geçiyor. İstanbul’a atanmayı umut eden bir öğretmenin başından geçenleri konu edinen bu film oldukça ses getiriyor. 2023 Cannes Film Festivali’ne aday gösterilen film en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanarak oyunculuklarıyla da başarısını gösteriyor. Siz de Kuru Otlar Üstüne filmi ile Doğu Anadolu kırsallarında geçen bu öyküye tanıklık edebilirsiniz.

  • Ahlat Ağacı

Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini üstlendiği Ahlat Ağacı filmi 2018’de vizyona giriyor. Dram türündeki bu filmin başrollerini Aydın Doğu Demirkol, Murat Cemcir ve Bennu Yıldırımlar üstleniyor. 7 ülkede vizyona giren film 91. Akademi Ödülleri’nde yabancı dilde iyi film ödülüne aday adayı olarak gösterilse de ne yazık ki aday olmadı. Fakat 51. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri’nde beş farklı dalda ödüle layık görülüyor.  Konu olarak kitabı yayımlanmamış bir yazarın üniversiteden mezun olduktan sonra kitabını yayımlatma çabalarını ve ailevi problemlerini ele alıyor. 188 dakikalık film Cannes Film Festivali’nde alkış tufanına tutularak Altın Palmiye adaylığı elde ediyor. 

  • Bir Zamanlar Anadolu’da

Nuri Bilge Ceylan ödüllü filmleri arasında olan Bir Zamanlar Anadolu’da 2011’de vizyona giriyor. Filmin başrollerini Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel’in oynuyor. Bir Zamanlar Anadolu’da filmi konu olarak sizi taşrada bir yolcuğa çıkarıyor. Bir doktor ve savcının yürüttüğü cinayet soruşturması 12 saatlik bir gerilimi konu ediniyor. Senaryosunu Ebru Ceylan ile Ercan Kesal’in birlikte yazdığı bu film gerginlik hissiyatını karakterler üzerinde başarılı bir şekilde veriyor. Cannes Film Festivali’ne aday olan bu film Nuri Bilge Ceylan’a Büyük Jüri Ödülü’nü kazandırıyor.

  • Kış Uykusu

Kış Uykusu Nuri bilge Ceylan’ın yönetmenliğini üstlendiği bir diğer film olup 2014 yılında vizyona giriyor. İzleyicilerden 8.1 IMBD puanı alan bu film Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü ile Türk sinemasının da uluslararası alanda başarı elde etmesine katkı sağlıyor. Filmde babasının otelini işletmek için Kapadokya’ya giden Aydın’ın içsel yolcuğunu anlatılıyor. Hikaye entelektüellik üzerine odaklanarak içsel bir yolculuğu gözler önüne seriyor. Başrollerini ise usta oyuncu Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Nejat İşler, Ayberk Pekcan gibi daha pek çok isim yer alıyor.

 

  • Kasaba

Nuri Bilge Ceylan’ın ilk uzun metrajlı filmi olan Kasaba 1997 yılında vizyona giriyor. Nuri Bilge Ceylan isminin duyulmasında etkili bir film olan Kasaba’nın başrolünde Mehmet Emin toprak oynuyor. Negatif formatta çekilen film yarı otobiyografik özelliğe sahip. Negatif Formatta çekilmesinden dolayı film siyah beyazdır. Film psikolojik dram türünde olup 82 dakika sürüyor.  Dünya çapındaki prömiyeri Cannes film festivalinde yapılmıştır. 17. İstanbul Film Festivali, Berlin Film Festivali ve Köln Film Festivallerine katılmış ve ödüllerle dönmüştür. 

  • Üç Maymun

2008 yılında vizyona giren Üç Maymun filmi ile Cannes Film Festivali’nden en iyi yönetmen ödülünü kazanan filmler arasında. Başrollerinde Yavuz Bingöl, Hatice Arslan, Ercan Kesal ve Ahmet Rıfat Şungar’ın oynadığı bu film aile içi iletişimsiz, yasak aşk gibi konuları ele alıyor. Başkası yerine hapse giren baba ve patronuna aşık olan anne arasında kalan çocuk üç maymundan hangisini oynaması gerektiğine karar vermiyor. Film ise bu bağlamda şekilleniyor.

  • İklimler 

2006 yapımı Nuri Bilge Ceylan filmi olan İklimler, Nuri bilge Ceylan’ın hem yönettiği hem de oynağı filmlerden biri. 56. Cannes Film Festivalinde FIBRESCI ödülü ile birçok ödüle daha layık görülüyor. Film, romantik ve dram türünde olup üniversitede hoca olan İsa ve televizyoncu olan eşi Bahar ile arasındaki hikaye anlatılırken İsa’nın iletişimsizliği ve ilgisizliğine Bahar’ın ise ağlama krizleri ve çocukçu tavırlarına vurgu yapılıyor. 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler