Ana SayfaKimdirMuhterem Nur Kimdir?

İlgili Postlar

Muhterem Nur Kimdir?

Müslüm Gürses’in eşi ve Yeşilçam’ın en çok ağlayan, en çok ağlatan, mendil parçalatan kadını olarak akıllarda kalan Muhterem Nur Kimdir? Muhterem Nur Aslen Nereli? Muhterem Nur Gerçek Adı? Muhterem Nur Biyografisi ve hakkında merak edilenler haberimizde…
Bugün Doğan Ünlüler

Muhterem Nur Aslen Nerelidir? Muhterem Nur Gerçek Adı? Muhterem Nur Kaç Yaşında? Muhterem Nur Hangi Burç?

Muhterem Nur’un gerçek adı Aysel Muhterem Kısa’dır. 31 Aralık 1932 de Eski Yugoslavya şimdi ise Makedonya sınırları içinde olan Manastır şehrinde doğmuştur. 86 yaşında olan Muhterem Nur oğlak burcudur.

Muhterem Nur Kimdir?

Muhterem Nur, 16 yaşındaki annesi doğum esnasında vefat etmiştir. Babasını hiç tanımamıştır. Muhterem Nur’u  “Anne” dediği teyzesi büyümüştür. Muhterem Nur’a olga adını verdiler. Yugoslav hükümetinin müslümanlara yaptığı aşırı baskıları altında kalan ve Manastır Türkleri arasında başlayan göçle beraber oda çok küçük yaşlarında ailesinin geri kalanıyla Türkiye’ye göç etti. Diğer göçmenlerle beraber önce Tekirdağ’a yerleştirildiler. Fakat tüm servetini Manastır’da bırakmak zorunda kalan ailesi yaşadığı zor şartlara daha fazla dayanamayıp 1942’de İstanbul Eyüp’te küçücük bir eve sığındılar. Türkiye’deki nüfus cüzdanıyla adı Aysel Muhterem, soyadı ise Kısa oldu. Çocukluğunu İstanbul – Eyüp’te geçiren Muhterem Nur İlköğrenimini Eyüp 36. İlkokulunda tamamlamıştır.

Uzun yıllar fabrika işçisi olarak çalışan Muhterem Nur Sinemaya o günlerde tesadüfen tanıştığı ünlü ses sanatçısı ve aynı zamanda dönemin en büyük film yapımcısı Halk Film’inde ortağı olan Suzan Yakar Rutkay’ın desteği ile 1950 senesinde “Yıldızlar Revüsü” filminde figüran olarak yer almış ve sinema hayatına atılmıştır. Fabrikadaki işinden ayrılıp günde 5 lira ücret karşılığında filmlerde figüran olarak yer almaya başladı. Yıldızı parlayıncaya kadar da 20’nin üzerinde filmde küçük roller ile yer aldı. Derken Muhterem Nur’u bütün Türkiye’ye tanıtacak olan Üç Arkadaş filminde başrol oyunculuğunu üstlendi.

Memduh Ün’ün yönettiği 1958 senesinde artık klasikleşmiş bu filmde Fikret Hakan, Semih Sezerli, Salih Tozan gibi dönemin yıldızlarıyla birlikte oynadı. Filmde kör bir genç kıza hayat veren Muhterem Nur, bebeksi güzelliği ve naif rol yeteneğiyle bir anda sinema tutkunlarının kalbinde taht kurdu. Sonra da kariyerinde hızlı bir yükseliş yakalamıştır. Bu arada etrafında da epey geniş bir hayran kitlesi oluşmuş ve hatırı sayılır bir para kazanmaya başlamıştır. Ve bir o kadar da korkusuzca harcıyordu kazandığı parasını.

”Bir simit bile alamayacak kadar parasızdım.”

Bir çok sanatçının düştüğü yanlışı yapıyordu o da… Bu durumun hep böyle devam edeceğini sanıyordu. Ama öyle devam etmedi… Sıkıntılı günler geçirdiği dönemi bu durumu “Bütün paramı gece hayatında asalaklarla harcamışım” diyerek dile getirecekti Muhterem Nur… Para musluğunun hep açık kalacağını sanmış ve yanıldığını anlamıştı Muhterem Nur..  Simit alacak parası bile olmadığı dönemde bir bayram günü hissettiklerini şöyle anlatmıştı Muhterem Nur: “Bir bayram günü, herkes bayram yaparken, ben bir simit bile alamayacak kadar parasızdım. 1972 yılıydı.”

Kısa sürede iş yapamaz durumuna gelen sanatçı, şöhretini de yavaş yavaş kaybetmeye başlamış ve maddi sıkıntıları da artık başa çıkamayacağı bir boyut kazanmıştır. Sonunda ödeyemediği borçları nedeniyle 1967 senesinin Mart ayında 10 gün hapis yattı.

1965 senesinden itibaren sinema çalışmalarını azaltarak dansöz olarak sahneye almaya başladı. 1967 yılında şarkıcı olarak sahneye çıkmaya başlamı ve 1970 yıllarda daha çok küçük gazinolarda ve turne ekiplerinde şarkıcı olarak yer alan Muhterem Nur, Tekrar sinemaya dönerek aralıklı senelerle 2002’ye kadar sinemada yer aldı.

Mülüm Gürses ile tanıştı..

1982 senesinin Mayıs ayında, ileriki senelerde arabesk müziğin “baba” lakaplı olan Müslüm Gürses ile Malatya turnesinde tanışmış ve hayatına yeni bir yön çizmiştir. İki sanatçı 5 Mayıs 1986 da Beykoz Evlendirme Memurluğu’nda gizlice nikah kıymışlardır.

Türk sinemasında ünü ülkeye yayılmış ilk ve gerçek starı olan Muhterem Nur, filmlerinde kent soylu kadın tipinin dışına çıkarak daha çok ezilen ve yok sayılan kadın rolleriyle tanındı. Yeşilçam’ın en çok ağlayan, en çok ağlatan, mendil parçalatan kadını olarak akıllarda kalan Muhterem Nur, 1950’li ve 1960’lı senelerde her ne kadar kayıt altına alınmamış olsa dahi hâsılat rekorları kıran bir çok  filmi ile Türk sinemasının seyirci profiline en çok katkıda bulunan en önemli kadın oyuncularından biri olmuştur.

Evlilikleri :

İlk evliliğini 1961 senesinde gazeteci-aktör Işın Kaan Köseoğlu ile yapmış ve bu evlilik 1963 senesinde boşanma ile bitmiştir.
Daha sonra çeşitli birliktelikleri olmuştur ( Memduh Ün, Cihat Aşkın, Yılmaz Duru, Efkan Efekan, Ümit Utku Muhterem Nur’un hayatına giren ünlülerden bazılarıdır.).
Ve 1982 senesinin Mayıs ayında tanıştığı, 1986 senesinin Mayıs ayında Beykoz Evlendirme Memurluğu’nda gizlice Müslüm Gürses ile dünya evine girmişlerdir.

Ödülleri :

  • 1972- 4. Adana Altın Koza Film Şenliği
  • 1988- En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Kara Gün filmi ile 17.İstanbul Film Festivali
  • 2008- Onur Ödülü 3.İpekyolu Film Festivali – Onur Ödülü
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler