Ana SayfaKimdirMelih Kibar Kimdir?

İlgili Postlar

Melih Kibar Kimdir?

“İçimdeki Fırtına” ,”İşte Öyle Bir Şey“, “Sevdan Olmasa“, “Bir de Bana Sor“, “Etme Eyleme“, “Her Şey Seninle Güzel“, “Seni Seviyorum“, Eurovision Şarkı Yarışması sinyal müziği “Çobanyıldızı“,”Halley” ve “Hababam Sınıfı” gibi bestelere imza atan Melih Kibar Kimdir? Melih Kibar Biyografisi ve hakkında bilinmeyenler haberimizde…


Bugün Doğan Ünlüler

Melih Kibar Nerelidir? Melih Kibar Kaç Yaşında Vefat Etti? Melih Kibar Hangi Burç?

6 Eylül 1951 senesinde İstanbul‘da dünyaya gelmiştir. Melih Kibar 7 Nisan 2005 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. 54 yaşında vefat eden Melih Kibar başak burcudur.

Melih Kibar Kimdir?

Ünlü besteci ailesi tarafından daha küçük yaşta hissedilen müzik yeteneğini geliştirebilmesi için, İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Yarı Zamanlı Piyano Bölümü’ne yollamıştır. Kibar, konservatuvara henüz 8 yaşında iken başlamıştır.

1969 senesinde, profesyonel müzik yaşamına ilk adımını  İstanbul Yelken Kulübü’nde atmıştır. Aynı dönemde, Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen Liselerarası Hafif Müzik Yarışması’nda Alman Lisesi Orkestrası’yla birlikte yer alan sanatçı, beste dalında birinci gelmiştir. Bu başarıyla, profesyonel müzisyenlerle çalışma fırsatı elde eden Kibar’ın, Timur Selçuk‘la uzun sürecek ortak çalışmaları 1970 yılında başladı.

Ödüller ile dolu bir hayat!

1974 yılında  Timur Selçuk Orkestrası‘nın çıkardığı albümde, ilk defa 3 bestesiyle (Gençlik Şarkısı, Kelebek ve Panayır Günü) yer aldı. Kibar’ın “Panayır Günü” bestesi, TRT‘de yayınlanan Oyun Treni ismindeki programın jenerik müziği olarak seçildi. 1975 yılında ise, Eurovision Şarkı Yarışması’nın Türkiye elemelerine katılmak üzere “Çoban Yıldızı“nı besteledi. Aynı dönemde, Çiğdem Talu ile yolları kesişti ve birçok ünlü besteye beraber imza attılar. İkilinin ilk şarkılarından olan “Neden Tuttun Elimi” ve “Bunlar da Geçer“,  parçalarına Füsun Önal sesiyle hayat verdi. Erol Evgin tarafından 1976 yılında seslendirilen “İşte Öyle Bir Şey” ve “Sevdan Olmasa” şarkıları büyük sükse yaptı. Nitekim, Kibar, ilk önemli ödülünü “İşte Öyle Bir Şey” isimli şarkısıyla, Yılın Bestecisi kategorisinde aldı. Hababam Sınıfı için bestelediği parçasıyla Altın Portakal Film Müziği ödülünün sahibi oldu.

1977 yılında yine Erol Evgin tarafından seslendirilen “Bir de Bana Sor” isimli ünlü şarkıyı besteledi. Aynı yıl, “İçimdeki Fırtına” bestesi ile bir kez daha “Yılın Bestecisi” ödülüne layık görülmüştür. Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikaline bestelediği parçalarla, müzikal yeteneğini gözler önüne serdi.

Ünlü bestecinin ödülleri bunlarla sınırlı kalmamış ve 1981 senesinde, 45’lik plak olarak çıkardığı “Hep Böyle Kal” ve “Söyle Canım” çalışmalarıyla Altın Plak ödülüne layık görüldü. 1984 senesinde, Kibar’ın müzikal başarıları arasına, Polonya‘nın Sopot şehrinde kazandığı “En Başarılı Orkestra Şefi” ödülü eklendi. Aynı dönemlerde, aranjörlüğünü yaptığı, İlhan İrem‘in Pencere albümü Altın Plak elde etmiştir. Türk yapımı ilk müzikal filmin de şarkılar Kibar tarafından bestelenmiştir.

Müzisyen, 1986 senesinde kendi prodüksiyon firmasını “Melki“yi kurdu. Kibar tarafından bestelenen “Halley” isimli şarkı Eurovision Şarkı Yarışması’nın Türkiye ayağında birinci ve aynı yıl Norveç‘te düzenlenen Avrupa ayağında ise, dokuzuncu gelmiştir. Böylece, Türkiye bu yarışmada, ilk defa ilk on arasında yer almıştır. 1987 yılında Eurovision Türkiye’ye “Paydos” şarkısıyla katılarak ikinci gelmiştir, 1995 yılında ise “Sev” şarkısıyla birinci oldu.

Kibar’ın sanatsal yeteneği uluslararası müzik çevrelerince göz ardı edilmedi ve 1988 yılında, bestecinin Ersu adlı jingle’ı International Advertising Awards Jingle Ödülü‘ne, New Wave adlı jingle’ı ise, International Advertising Awards Başarı Belgesi kazandı. Bu uluslararası başarıları ile birlikte, 1992 yılında Sopot-Polonya’da En Başarılı Aranjör ödülünü kazandı.

2000 senesinde, “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” isimli tiyatro oyununa yaptığı bestelerle Afife Jale En İyi Besteci Ödülü‘nü aldıktan sonra, sadece kendi bestelerinin yer aldığı “Yadigar” adlı albüm için çalışmaya başladı. Bu albümü 2001 yılında çıkardı. 2003 yılında ise, “Saat Sabahın Dokuzu” isimli bir albüm yaptı.

Birçok ünlü yapıta besteleriyle hayat veren ve unutulmaz müziklerin ünlü bestekarı, 7 Nisan 2005 tarihinde İstanbul’da cilt kanseri teşhisiyle bir süredir tedavi gördüğü Kozyatağı Acıbadem Hastanesi’nde hayata veda etti.
Türk müzisyen, söz yazarı, bestekar, aranjör olan Melih Kibar Özellikle tiyatro ve film yapıtları için hazırladığı besteler dillerden düşmemiştir. Eurovision Şarkı Yarışmaları için hazırladığı baş yapıtlar, halk tarafından büyük ilgi görmüştür. Ünlü müzisyenin, en bilinen eserleri “İçimdeki Fırtına” ,”İşte Öyle Bir Şey“, “Sevdan Olmasa“, “Bir de Bana Sor“, “Etme Eyleme“, “Her Şey Seninle Güzel“, “Seni Seviyorum“, Eurovision Şarkı Yarışması sinyal müziği “Çobanyıldızı“,”Halley” ve “Hababam Sınıfı” film müziğidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler