Ana SayfaYaşamSağlıkKoronavirüsü çocuklara anlatmak için 10 yöntem

İlgili Postlar

Koronavirüsü çocuklara anlatmak için 10 yöntem

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün verdiği hasardan biz büyükler kadar çocuklarımızı da korumalıyız. Koronavirüsü çocuklara anlatmak için 10 yöntem

“Ya büyükanneme, büyükbabama bir şey olursa!”, “Bana bir şey olmasa da ama ya anneme, babama taşıyıp da benden onlara bulaşırsa!”…  Koronavirüsün çocukların dünyasında yaratmış olduğu korku çok daha başka. Bu virüse dair bilgi kirliliğinin sebep olduğu kaygı, virüsün kendisi gibi çok hızlı bir biçimde yayılım gösterirken, çocuklar da bu durumdan fazlaca etkileniyor. Peki, çocukları bu virüse karşı hem uyarmak hem de gerekli önlemleri almaları için nasıl bilgilendirmeliyiz?

Koronavirüsü çocuklara anlatmak için 10 yöntem

Önce siz sakin olun ve güven verici yaklaşın

Çocuklarınıza yardımcı olabilmeniz kendi beden ve ruh sağlınız ile yakından ilişkili. Onlar, sizi çok yakından gözlemliyor ve hareketlerinizden anlamlar çıkarıyor. Dolayısı ile alınan haberlere verdiğiniz tepkiler de onların dikkatini çekiyor.

Felaket senaryolarından uzak tutun

Çocuğunuza koronavirüs ile ilgili olarak her söylenenin doğru olmayacağını anlatın. Güvenilir bilgi kaynaklarını belirleyin ve yalnızca doğruluğundan emin olduğunuz bilgileri paylaşın. Onların duyabileceği yerlerde dramatik haberlerden ve felaket senaryolarından bahsetmeyin.

Anlatımlarınızı genelden özele yapın

Yalnızca salgın ve koronavirüsten değil, virüslerin genel zararları ve genel salgınları da içine katarak çocuklarınızla konuşun. Hastalık hakkında ne bildiklerini ve öğrenmek istediklerine yanıtlar verin. Ayrıca ayrıntıya girmek yerine uygun hijyen önlemleri hakkında bilgi vermeniz yeterli olacak.

Çocuğunuzun rahat olacağı bir ortamı tercih edin

Konuşmak için güvenli bir ortamı, çocuğunuzun kendisini rahat ifade edebileceği ortamı, kitap okuma, resim yapma e benzeri etkinlikler sırasında konuşmayı gerçekleştirebilirsiniz. Konu hakkında istedikleri zaman konuşabileceğinizi belirtin.

Yaşına uygun ve dürüst cevaplar verin

Onların yaşlarına ve gelişimlerine uygun bir dil ile yaklaşın ve bilgiler verin. Kaygı düzeylerini göz önünde bulundurun. Cevap veremeyeceğiniz sorularda yalan söylemekten sakının.

Korunmanın Mümkün Olduğunu Anlatın

Hijyen kurallarına uyulması durumunda korunmanın mümkün ve daha kolay olduğunu belirtin.

Alınacak önlemler sayesinde korunabileceğini ifade edin

Hijyen yöntemleri ile ilgili olarak bilgiler verin. Günde bir kaç defa, en az 20 saniye süreyle ellerini yıkamaları gerektiğini anlatın. Öksürük ve hapşırıkları dirsek ile kapatmalarını ve yayılacak olan tükürükleri olabildiğince engellemesi gerektiğini anlatın. Sağlıklı beslenmek, düzenli uyumak ve başkasına ait olan çatal-kaşık, bardak, havlu gibi eşyaları kullanmaması gerektiğini söyleyin.

Öfke ve ayrımcılıktan uzak tutun

Salgınlar ve krizler esnasında diğer ülkeleri ve bu ülkelerden gelen kişileri suçlama eğilimi olabilir. Fakat bunun doğru olmadığını, kimseye karşı dışlayıcı şekilde davranmamasını anlatın.

Yardımlaşmanın öneminden bahsedin

Yaşanan bu salgın durumunu kontrol altına almak için görev alan genç ve yetişkin bireylerle ilgili olarak haberleri onunla da paylaşın. Bu görüntüler çaresizlik düşüncesini azaltacaktır.

Konuşmanın sonrasında tepkilerini gözlemleyin

Araştırmalara ek olarak yapılan açıklama ise şu şekilde:

Çocuğunuzla olan konuşmalarınız onun kaygı düzeyini artırmamalıdır. Ona bilgi verdikten sonra ve konuşmayı sonlandırırken çocuğunuzun kaygılı olup olmadığını değerlendirin ve kaygılıysa onu rahatlatacak bir kaç sözle konuşmayı sonlandırın. Gerek kendi kaygı ve endişenizi, gerekse çocuğunuzun kaygı ve endişesini kontrol edemiyorsanız uzman yardımı almakta fayda var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler