Ana SayfaYaşamKargo Paketi ya da Gıda Ambalajından Virüs Bulaşır mı?

İlgili Postlar

Kargo Paketi ya da Gıda Ambalajından Virüs Bulaşır mı?

Salgın sebebi ile evlerimize kapandığımız şu günlerde online siparişler artmış durumda. Peki Kargo Paketi ya da Gıda Ambalajından Virüs Bulaşır mı?

Kargo Paketi ya da Gıda Ambalajından Virüs Bulaşır mı?

Hızlı bir şekilde tüm dünya üzerinde etkisini gösteren virüs salgını COVID-19 yayılma hızı sebebi ile dünya genelinde karantina dönemini başlattı. Evlerinden çıkmadan erzak ve kişisel ihtiyaç malzemeleri temin etmek zorunda kalan insanların düşüncesi gelen kargolardan ya da ürün ambalajlarından virüs bulaşıp bulaşmayacağı. Yakın zamanda yayınlanan bir çalışma raporunda bu yollarla virüs yayılımının kolay kolay gerçekleşmeyeceği açıklandı.

Aynı çalışmaya göre COVID-19 salgınına sebep olan koronavirüs, bakır yüzeylerde 4 saate kadar, karton yüzeylerde 24 saate kadar, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde 2-3 güne kadar saptanabiliyor. Virüsün yarı ömrünün paslanmaz çelik ve plastik yüzeyler üzerinde sırasıyla 5.6 saat ve 6.8 saat olduğu ortaya konuldu. Yarı ömür, viral konsantrasyonun yarıya düşmesi için gerekli olan zaman dilimidir ve sonrasında düşmeye devam eder.

Bulaş zincirini kırmak mümkün

Herhangi bir paketten virüs bulaşması için paketi taşıyan kişinin COVID-19 ile enfekte olması ve sınırlı semptomlara rağmen çalışıyor olması gerekiyor. Varsayalım ki kargoyu taşıyan kişi bir şekilde paketinize bazı virüsleri bulaştırıyor. Bu durumda dahi paket size ulaşıncaya kadar virüs azalacaktır. En kötü senaryoda dahi hasta olan kişi paketinizi alır, kapınıza gelir, elleri paketinize temas eder ya da teslim etmeden hemen önce paketinize hapşırır. Yaşanma ihtimali düşük olan bu varsayımda bile bu bulaş zinciri kırılabilir.

Bulaş zincirini kırmak için şu önlemler alınabilir:

  • Paketi, kapınızın önünde birkaç saat bırakın veya kapının iç tarafına bırakıp ellerinizi tekrar yıkayın.
  • Paketin üzerinde virüs kaldığına dair endişeniz devam ediyor ise bir dezenfektan ile dış paketi silebilirsiniz veya dış paketi açıp geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz. (Sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.)

Market alışverişinde dikkat edilmesi gerekenler

Marketlerde yapacağınız alışverişlerde de virüsten korunmanın yolları var:

  • Sadece ihtiyacınız olduğunda alışveriş yapın (diğer müşterilerden yaklaşık 2 metre mesafe bırakarak) ve aldığınız ürünleri alışveriş arabasına veya sepete koyun.
  • Alışveriş yaparken ellerinizi yüzünüzden uzak tutun ve eve gelir gelmez ellerinizi yıkayın. Aldığınız ürünleri uzağa koyup tekrar ellerinizi yıkayın.
  • Satın aldığınız ürünleri kullanmadan önce sadece birkaç saat beklerseniz de paketlerin üzerindeki virüslerin sayısı büyük oranda azalır.
  • Aldığınız herhangi bir ürünü hemen kullanmanız gerekiyorsa ve ekstra önlem almak isterseniz, paketi bir dezenfektan ile silin.
  • Normalde olduğu gibi bütün meyve ve sebzeleri yıkayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler