Ana SayfaKimdirİzzet Günay Kimdir?

İlgili Postlar

İzzet Günay Kimdir?

1958’te bir gazete ilanıyla sinemaya adım atan Yeşilçam’ın usta oyuncusu İzzet Günay’ı yakından tanıyalım…
Bugün Doğan Ünlüler

Kaç Yaşında? Nereli?

1964’te “Ağaçlar Ayakta Ölür” filmindeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en başarılı oyuncu seçilen Yeşilçam’ın çınarı İzzet Günay, 1934 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Salacak’ta dünyaya gelen oyuncunun bir abisi vardır.

Babası Necati Bey, Salacak şehir hatları vapurları iskelesi yöneticisidir. 1949 yılında Deniz Lisesi’nde başladı ama iki sene sonra asker olmaktan vazgeçtiği için ayrılıp liseyi Haydarpaşa Lisesi’nde bitirdi.

İstanbul Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde teknik ressam olarak çalıştı. Bir süre dans hocalığı yaptı. Askerlik görevinden sonra, linyit kömürü ticaretiyle uğraştı.

Oyunculuk Kariyeri

1957 yılında gazete ilanı ile Dormen Tiyatrosu’na başvurdu ve kabul edilerek bu toplulukta sergilenen “Kara Ağaçlar Altında” adlı oyununda ufak bir role çıkarak, profesyonel sanat yaşamına atıldı. Daha sonra “Sokak Kızı İrma”, “Pasifik Şarkısı Zafer Madalyası” ve daha birçok çeşitli oyunlarda 1957-1963 yılları arası rol aldı. Sahne amirliği yaptı.Sinemaya 1958’de Kemal Film yapımı “Kırık Plak” filminde Zeki Müren’in şoförü rolüyle geçti. Bir kaç filmde ufak roller oynadıktan sonra “Varan Bir” filmiyle baş rol oyunculuğuna geçti. 100’den fazla sinema filminde oynadıktan sonra 70li yıllarda sinemayı bırakan ve bu arada ekonomik nedenlerle 1973’de başlayarak 7 yıl klasik Türk Sanat Müziği dalında solistlik yaparak sahneye çıktı. 15.05.1985 de açtığı Antikacı dükkanını 14 yıl işletti ve 1999’de dükkanı satarak devretti. Sonraki yıllarında az sayıda televizyon dizisinde rol aldı.

100’den Fazla Filmde Oynadı

Bir söyleşisinde “Bizim zamanımızın sineması star sinemasıydı. Yani önce oyuncu ve o oyuncunun ne kadar hasılat yapabileceği düşünülürdü. Oyuncu, yönetmen ve senaryo şeklindeydi sıralama. O yüzden bize hep doldur boşalt filmler yaptırdılar.” diyen İzzet Günay, 1958’de bir gazete ilanıyla sinema hayatına başladı. 100’den fazla sinema filminde oynadıktan sonra sinemayı bırakan sanatçı, 14 yıl aradan sonra bir filmde (Bay E) oynayıp tekrar sanat hayatından çekildi. 2004 ‘te yaptığı bir filmden sonra 2005’te bir diziyle yeniden aktif sanat yaşamına döndü.

2 evlilik yapan oyuncunun, 1970’de hayatını birleştirdiği İpek Hanım’dan Ömer adında bir oğlu var.

Ödülleri

1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Ağaçlar Ayakta Ölür

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler