Ana SayfaYaşamModahali.net'te Halı Çeşitleri Ve Özellikleri

İlgili Postlar

hali.net’te Halı Çeşitleri Ve Özellikleri

Halı modelleri, genellikle ev içinde, evde zemine serilen eşyadır. Evlerde, eşya ya da mobilya üzerine serilen, süs olması için duvara asılan, genellikle yün veya ipekten sık bir biçimde örülen dokumaya verilen isimdir. Evde yerin boş kalmaması, ayak basılan yerin altının dolu olması, evlerde konfor ve görüntü güzelliğinin oluşmasında işe yarayan eşyaya verilen isimdir.

Kullanım Çeşitlerine Göre Halı Çeşitleri

Salon halısı, yolluk halı, paspas, banyo halısı ve balkon halıları diye ayrılır. Adından da anlaşılacağı gibi salon halısı oturma odasında, yolluk ev koridorları veya mutfaklarında, paspaslar balkon önlerinde ve balkon halıları ise teras, balkon gibi dış mekanlarda kullanılır. Paspaslar eve girerken ayakkabının tozunu alması için yardımcı olur. Banyo halısı ise su geçirmez bir şekilde üretilir.

Dokularına Göre Halı Çeşitleri

Peluş, shaggy, patchwork ve deri olarak dokularına göre ayrılır. Peluş halı, bir tarafı düz diğer tarafı uzun türlü olarak dokunan halılardır. Dekoratif ve post şeklinde kullanılabilir. Shaggy halı, makinelerle ya da el ile dokunan halı çeşitleridir. Bakımı ve temizliği diğerlerine göre daha zordur. Patchwork halı, kırkyama olan kumaş birleşme tekniğini halıya uyarlanmasıyla elde edilir. Deri halı, gerçek ya da suni deriden elde edilebilir. Fiyatları diğerlerine göre daha yüksektir.

Şekillerine Göre Halı Çeşitleri

Dikdörtgen, yuvarlak ve oval halılar şekillerine göre halı modelleri arasındadır. Dikdörtgen halı, en çok tercih edilen halı çeşitleri arasındadır. Yuvarlak halı geniş alanlarda ya da yuvarlak yemek masaları altında kullanılır. Oval halılar, dikdörtgen halıların kenarlarının yani keskin köşelerinin yumuşatılarak elde edilir. Kullanımı yıllar geçtikçe daha çok artmaktadır.

İplik Türlerine Göre Halı Çeşitleri

Yün, akrilik, polyamid, pamuk olarak ayrılır. Yün halı, yünün makine ya da el dokuması ile elde edilir. Geçmişlerde en çok kullanılan türdür. Akrilik, dokusu yüne benzeyen akrilik ipliğinden elde edilir. Polyamid, dayanıklılığı ve canlı renkleri ile bilinir. Duvarda da kullanılır. Pamuk halı, en doğal olan, su emiciliği ile bilinen bir halı türüdür. Banyo halılarında kullanımının yaygın olmasının sebebi budur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler