Ana SayfaKimdirGülsin Onay Kimdir?

İlgili Postlar

Gülsin Onay Kimdir?

”Harika Çocuk” olarak müzik hayatına başlayan, Ünü 5 kıtada 56 ülkeye yayılmış ve Venezüella’dan Japonya’ya kadar her yerde konser vermiş, ünlü piyanist Gülsin Onay Kimdir? Gülsin Onay Nerelidir? Gülsin Onay Biyografisi ve hakkında bilinmeyenler Gülsin Onay Kimdir haberimizde…


Bugün Doğan Ünlüler

Gülsin Onay Nerelidir? Gülsin Onay Kaç Yaşında? Gülsin Onay Hangi Burç?

Gülsin Onay, 12 Eylül 1954 tarihinde İstanbul’da Erenköy’de bir köşkte dünyaya gelmiştir. 65 yaşında olan piyanist başak burcudur.

Gülsin Onay Kimdir?

Alman bir baba ile Türk bir annenin çocuğudur. Annesi Gülen Erim piyanist, babası Joachim Reusch ise kemancıdır. Annesi Almanya’da konservatuar eğitimi esnasında tanıştığı eşiyle evlenebilmek için müzik kariyerini bitirmiş ve Türk uyruğuna geçen Joachim Resuch, Türkiye’de ticaretle uğraşmakta idi. Müzisyen bir aileden gelen Gülsin Onay’ın ilk piyano eğitmeni annesidir. İlk konserini henüz altı yaşındayken TRT İstanbul Radyosu’nda verdi. İki sene Mithat Fenmen ve Ahmet Adnan Saygun tarafından Ankara’da özel eğitim alarak 12 yaşında Ulvi Cemal Erkin desteğiyle harika çocuklardan biri olarak, yasayla Paris Konservatuarı’na eğitime gitti. Ailecek Paris’e taşındılar. On altı yaşında konservatuarını piyano ve oda müziği dallarında birincilikle tamamladı.

Avrupa’da ilk performansını 18 yaşında sergiledi. Paris dönemlerinde amatör olarak tiyatro ile de uğraştı. Konservatuar öğrenimini bitirdikten sonra bir kaç yıl Almanya’da Hannover Yüksek Müzik Okulu’nda Bernard Ebert ile baraber çalışarak repertuarını ve üslubunu zenginleştirdi.

8 sene Fransa’da, 10 sene Almanya’da, 10 sene İngiltere’de yaşadığı için dolayısıyla üç dili de ana dili gibi aksansız konuşmaktadır.

Ahmet Adnan Saygun eğitmenidir. Gülsin Onay, hem konser programlarından hem de kayıtlarından eksik etmediği Ahmet Adnan Saygun eserlerini mühim orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Sanatçı, kendisine armağan olan Saygun’un 2. Piyano Konçertosu ile Stuppner ve Tabakov’un konçertolarının dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Saygun’un yanı sıra Hubert Stuppner 2. Piyano Konçertosunu, Jean-Louis Petit Gemmes ve Muhittin Dürrüoğlu-Demiriz Bosphorus adlı piyano eserlerini Gülsin Onay’a armağan etmişlerdir. Ünlü virtüöz Marc-Andre Hamelinanche’ı seslendirmiştir.

Dünyanın Aranan İsmi

Gülsin Onay Kimdir Bugüne kadar dünyanın tanınan belli başlı tüm müzik merkezlerinde sevenleriyle buluşan piyanist Gülsin Onay, Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi mühim orkestralarla konserler verdi. Piyanist Berlin, Varşova Sonbaharı, Granada,  Würzburg Mozart Festivali, Newport, Schleswig-Holstein, İstanbul gibi dünyanın mühim müzik festivallerinin de eleştirmenlerce tam not alan, aranan bir ismidir.

Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Frederic Chopin icracısı olarak kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları sebebiyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır.

1988 senesinde Boğaziçi ve 2007 senesinde Hacettepe Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır.

Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından organize edilen Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin de Sanat Danışmanlığını yapmaktadır. Gülsin Onay ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solistliğini üstlenmiş, Bilkent Üniversitesi’nin de devamlı Sanatçısıdır.

Yurtiçi ve dışında birçok yardım konserine çıkan Gülsin Onay, 2003 senesinde UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” olarak seçildi. Sanatçıya ayrıca Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 yılı Onur Ödülü Altın Madalyası ve Donizetti 2011 yılı  Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014 “Onur Ödülü” Gülsin Onay’a takdim edilmiştir.

İlk evliliğini 19 yaşındayken 1973 senesinde Paris’teyken Paris’te yaşayan piyanist Türk Ersin Onay (d.1949) ile yaptı. Erkin Onay (d.1977) adında oğlu var. Oğlu Ankara Devlet Opera ve Balesi Başkemancısıdır.

İkinci evliliğini matematikçi bir Alman ile 1989 senesinde yaptı. 1999 senesinde da boşandı.

Daha önce iki defa evlenen Gülsin Onay günümüzde ise Cambridge Üniversitesi Cebir ve Sayı Teorisi Profesörü Tony Scholl ile hayatını devam ettirmektedir.

İstanbul’da, Ankara’da, Bodrum’da evi var ama esas evi, Amerika’lı eşi Tony Scholl ile baraber yaşadığı Cambridge’de.

Gülsin Onay’ın 20’den fazla albüm kaydı bulunmakta.

Ödülleri:

  • 1987- T.C. Kültür Bakanlığı – Devlet Sanatçısı
  • 1988 – Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktorası
  • 2003 – UNICEF Türkiye Milli Komitesi İyi Niyet Elçisi
  • 2007 – Hacettepe Üniversitesi Fahri Doktorası
  • 2007 – Polonya Üstün Hizmet Nişanı
  • 2007 – Sevda Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası
  • 2014 – 42. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler