Ana SayfaYaşamDuruş Bozukluğu Masa Başı Çalışanların Omurga Sağlığını Nasıl Tehdit Ediyor?

İlgili Postlar

Duruş Bozukluğu Masa Başı Çalışanların Omurga Sağlığını Nasıl Tehdit Ediyor?

Son yıllarda ülkemizde; bel, boyun, sırt ağrısı, bel/boyun fıtığı, skolyoz ve kifoz gibi omurga hastalıklarında adeta patlama yaşanıyor. İstatistik sonuçlarına göre bu tarz omurga hastalıkları, ülkemizdeki bireylerin sağlık problemleri arasında da ilk 5’te yer alıyor. Omurga rahatsızlıklarındaki bu artışın, en önemli nedenin ise “duruş bozukluğu” olduğu uzmanlar tarafından açıklandı. Peki, bu duruş bozuklukları, özellikle masa başında çalışanların omurga sağlığında nasıl bir tehdit unsuru oluşturuyor? Cevabı haberimizde…

Omurganın 1 numaralı düşmanı: Duruş Bozukluğu

2014 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizdeki sağlık sorunları arasında, omurga rahatsızlıklarından şikayetçi birey sayısı %33 ile ilk sırada yer aldı. Uzmanlar ise bu artışın en büyük nedeninin duruş veya postür bozukluğu olduğunu açıklıyor.  Oturarak veya ayakta çalışırken, dinlenirken bile kişilerin; kas ve iskelet sistemini çok zorlamadan düzgün bir pozisyonda tutması, omurgamızın 1 numaralı düşmanından bizleri koruyacaktır.

Masa başı çalışanlar aman dikkat!

Teknoloji çağında yaşadığımız için neredeyse çoğu aktivitemizi bilgisayar başında oturarak hallediyoruz. Özellikle masa başında çalışanların, gün içerisinde diğer aktivitelerle uğraşan kişilere göre omurga sağlıkları daha yüksek tehdit altında. Bu çalışanların ise gün boyu, vücut anatomisine ve ergonomiye uygun olmayan koltuklarda oturması, ister istemez kişilerin; sağa, sola veya öne doğru eğik bir duruş pozisyonunda kalmasına neden oluyor.  Belirli bir süre sonra alışkanlık haline getirilen bu duruş bozuklukları zamanla, kifoz (kamburluk) ve skolyoz (omurga eğriliği) gibi korkunç hastalıklara neden olmaktadır.

Özgüven eksikliği ve sosyal hayattan uzaklaşma nedeni

Duruş bozukluklarına bağlı oluşan omurga hastalıkları, şiddetli ağrılara sebep olmakla birlikte özgüven eksikliğine de neden oluyor. Postür bozukluğuna bağlı oluşan sırttaki kamburluk, eğrilik ve düşük omuz yapısı, vücut anatomisi ve estetiğini de bozduğu için kişilerin ruhsal yönden çökmesine ve hatta onların sosyal hayattan uzaklaşmalarına da sebep oluyor.

Peki, duruş bozukluğunu önlemek için neler yapılmalı?

Son dönemlerde, duruş bozukluğunu engellemek ve bozukluğa bağlı omurga rahatsızlıklarından korunmak için, kişilerin dik durmasını sağlayan çeşitli yenilikçi ürünlerle karşılaşıyoruz. Vücut postürünü düzeltmek için tasarlanan bu ürünler arasında ise “Dik Duruş Aparatları” oldukça popüler. Özellikle, masa başı çalışanlar tarafından oldukça çok tercih edilen bu aparatlar, iş ve özel hayatımızda daha fazla konfor sağlıyor. Ayrıca, dik durmamızı sağlayan bu aparatlar sayesinde, sağlığımızı ve özgüvenimizi yitirmeden daha estetik bir görünüşe kavuşabilirsiniz.

Duruş bozukluğuna çözüm üreten bu aparatlar arasında oldukça tercih edilen ve Prof. Dr. Fahri Ökten’nin engin tecrübesinden faydalanarak tasarlanan Beddo Dik Duruş Aparatı ve işlevini, Beddo yetkilisi Can Yılmaz Bey’e sorduk. Can Yılmaz Bey; geliştirdikleri yeni ürünün, minimalist bir tasarıma sahip olduğunu, böylece basit ve pratik bir kullanım imkanı sunduğunu söyledi. İster kıyafetin altından ister kıyafetin üzerinden rahatça giyilebilen bu aparat ile omuzları hafif geriye doğru çekerek, kullanıcıya sürekli dik durması gerektiğini, hiç rahatsız etmeden otomatik olarak hatırlatıyor. Bu aparatlar, dik durarak duruş bozukluklarından kaçınmak, kifoz ve skolyoz gibi omurga hastalıkları başta olmak üzere; boyun, sırt ve bel ağrılarını da önlemeye yardımcı oluyor. Bu ürün, duruş bozukluğundan şikayet eden herkesin bir göz atması gereken yararlı bir tasarım olmasıyla da dikkat çekiyor.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler