Ana SayfaYaşamSağlıkDünyayı Saran Tehlike Koronavirüs

İlgili Postlar

Dünyayı Saran Tehlike Koronavirüs

Geçtiğimiz hafta ilk defa ülkemizde görülen ve Dünyayı Saran Tehlike Koronavirüs salgınına dair kamuoyu araştırması bu yazımızda yer alıyor.

Koronavirüs hakkında ne kadar bilgiliyiz?

Hızlı bir şekilde yayılma özelliğine sahip olan Koronavirüs, bütün dünya ülkelerinde görülmeye başlandı. 16  Mart 2020 tarihinden itibaren dünya genelinde 6 bin 606 kişinin ölümüne, teyit edilmiş olan 167 bin 511 vakanın görülmesine sebep oldu. Ayrıca bu sayılar her geçen gün artmaya devam ediyor.

Peki biz ülke olarak bu virüs hakkında ne biliyoruz?

Yapılan kamuoyu araştırmasına katılım sağlayan kişilerin %64’ü koronavirüs hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını ifade ediyor. %35’i ise az da olsa bilgili olduğunu ve %1’den az kişinin de bilgisinin olmadığı görülüyor.

Peki Koronavirüs ile ilgili bilgileri nereden edindik?

Kısa süre içerisinde dünyayı etkisi altına alan bu virüs çok hızlı yayılabiliyor. Bu sebeple hastalığın kontrol altında tutulabilmesi ve hayati risklerin önüne geçilebilmesi için herkesin bilgili olması büyük önem arz ediyor.

Katılımcılara bu virüs ilgili bilgileri nereden edindikleri sorulduğu zaman medya kanallarının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

Koronavirüs ile ilgili televizyon medyasından bilgi edinme oranı %63, sosyal medya yolu ile bilgi edinenlerin oranı %60 oldu. Uzman doktorların konu hakkında yaptıkları yorumları takip eden kesim %42 olurken, kendi araştırmaları ile bilgi alanların oranı ise %41 oldu. Çevreden bilgi alanlarda %30’luk bir oranda.

Hastalık belirtilerini biliyor muyuz?

Uzmanlar Kovid-19 yani Koronavirüs’ün sebebiyet verdiği hastalığın taşıdığı belirtiler konusunda hemfikir olmuş durumdalar. Sağlık Bakanlığınca verilen bilgilere göre; ateş, nefes almakta zorluk ve öksürük gibi belirtiler varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Peki bu belirtileri tam olarak ve başka hastalıkların belirtileriyle karıştırmadan biliyor muyuz?

Katılımcıların %96’sı belirtileri bildiğini ifade ediyor. Fakat bu yüksek orana rağmen Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı belirtilere tam olarak hakim olan kişi oranı 3 kişiden 1’i.

Koronavirüs belirtilerinin görülme oranı ne?

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ülkemizde virüse yakalanan hasta sayısında artış gözlemleniyor. Kovid-19 tipi bu koronavirüsün kuluçka dönemi 14 gün.  Uzmanların bahsettiği koronavirüs belirtilerinden herhangi birini son 1 ayda yaşadık mı?

Katılım sağlayanların %79’u belirtilerden herhangi birini yaşamadığını ifade etti. %16’sı  öksürük, %4’ü nefes darlığı ve % 4’ü ateş yaşadığını belirtti. Bu üç belirtiyi de yaşadığını ifade edenlerin oranı %1. Unutulmaması gereken bir şey var ki o da bu hastalığın belirtileri soğuk algınlığı ve griple benzer özellikler taşıması.

Peki korunmak için hangi önlemleri alıyoruz?

Bu virüsten korunmak adına dünya genelinde ve ülkemizde ciddi önlemler alınmaya devam ediliyor. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı önlemlerin haricinde şirketler de önlemler almaya başladı.

NG Araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre her 10 kişiden 1’i hiçbir önlem almadığını ifade etti. Oran azınlıkta gibi görünse de çok hızlı bulaşabilen ve hayati riskler taşıyabilen böyle bir hastalık için azımsanmayacak kadar yüksektir.

Sürekli ellerimi yıkıyorum (su, sabun, alkol içerikli el dezenfektanı ile) 94%
İnsanlarla tokalaşmamaya, temas etmemeye çalışıyorum 82%
Bulunduğum kapalı yerleri sık sık havalandırıyorum 75%
Öksürme sırasında ağız ve burnumu tek kullanımlık bir mendille kapatıyorum 65%
Bağışıklık sistemimi güçlendirecek önlemler alıyorum 63%
Soğuk algınlığı veya grip hastası kişilerden 1 metre uzakta duruyorum 57%
Hasta olduğumda evde istirahat ediyorum 40%
Öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayetim olduğunda doktora gidiyorum 34%
Hasta olduğumda maske takıyorum 28%
Hayvansal ürünler tüketmeden önce iyice pişiriyorum 27%

Sağlık bakanlığı tarafından paylaşılan bu video ile önlemlerinizi artırabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler