Ana SayfaKimdirDilhan Eryurt Kimdir?

İlgili Postlar

Dilhan Eryurt Kimdir?

Dilhan Eryurt Kimdir? Dilhan Eryurt kaç yaşında? Dilhan Eryurt aslen nereli? Dilhan Eryurt hangi burç? Dilhan Eryurt çalışmaları nelerdir?

Dilhan Eryurt kaç yaşında? Dilhan Eryurt aslen nereli? Dilhan Eryurt hangi burç? Dilhan Eryurt çalışmaları nelerdir?

Dilhan Eryurt 29 Kasım 1926 yılında İzmir’de doğmuştur. Dilhan Eryurt Yay burcudur.

Dilhan Eryurt Kimdir?

Dilhan Eryurt, 1926 yılında İzmir’de doğdu. Babası 1944 yılında Denizli milletvekili olarak TBMM’ye giren Abidin Ege’dir.

Babasının Yüksek Ziraat Mektebi kuruluşu sebebi ile bulunmuş olduğu İzmir ilinde dünyaya gelişinden bir süre sonra ailesi öncelikli olarak İstanbul’a birkaç yıl sonra da Ankara’ya taşınmıştı. İlk öğrenimini Ankara’da tamamlamasının ardından Ankara Kız Lisesi’ne devam etti. Lise dönemlerinden matematiğe karşı olan ilgisi biliniyordu. Bu nedenle lise döneminden sonra İstanbul Üniversitesi Yüksek Matematik ve Astronomi Bölümüne girdi. Astronomi merakı üniversite öğrenimi sırasında ortaya çıktı.

Üniversite eğitiminin ardından Ankara Üniversitesi bünyesinde astronomi bölümü açmak için görevlendirilen Tevfik Oktay Kabakçıoğlu’nun yanında 2 yıl fahri asistanlık yaptı. Lisansüstü çalışmalarına bir süre Michigan Üniversitesi’nde devam etti ve 1953’te Ankara Üniversitesi Astrofizik Anabilim Dalı’nda doktorasını ve ardından doçentlik çalışmalarını tamamladı.

1959’da Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın bursuyla iki yıl için Kanada’ya gitti. Burada Prof. Dr. Alastari G. W. Cameron ile çalıştı. Ardından ABD’ye giderek önce Amerikan Soroptimist Federasyonu bursuyla ABD’de Indiana Üniversitesi’nde görev aldı. Üniversiteye bağlı Goethe Link Gözlemevi’nde yıldız modelleri yapmakla tanımış Prof. Dr. Marshall Wrubel ile çalıştı. Bu deneyimden sonra NASA’ya bağlı Goddard Uzay Araştırma Enstitüsü’nde görev aldı. Çalışmalarına NASA’da devam eden Alastair G. W. Cameron ile Güneş tarihi üzerine araştırmalar yaptı. Bu dönemde Goddard Uzay Araştırma Ensitütüsü’ndeki görevi sırasında kurumda çalışan tek kadın astronomdu.

Aya ilk iniş için yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle 1969’da Apollo Başarı Ödülü ile ödüllendirildi.

13 Eylül 2012’de geçirdiği bir kalp krizi sonucu Ankara’da hayatını kaybetmiştir.

Eski Erzurum milletvekillerinden Sabahattin Eryurt’un eşidir.

20.07.2020 tarihinde Google kendisini doodle olarak anmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler