Ana SayfaKültür ve SanatFilmlerÇocuklarınızı Alıp Gidebileceğiniz Bir Film ‘’Ferdinand’’

İlgili Postlar

Çocuklarınızı Alıp Gidebileceğiniz Bir Film ‘’Ferdinand’’

Vizyon tarihi 22 Aralık 2017 (1s 49dk)

Yönetmen Carlos Saldanha

Oyuncular: John Cena, Kate McKinnon, David Tennant

Tür Animasyon, Komedi

Ülke ABD

Özet ve Detaylar

Çocuk filmi

Ferdinand, arenada dövüşmektense tarlalarda çiçek koklamayı tercih eden bir boğanın öyküsünü anlatıyor. Ferdinand sakin mizacına ve doğa sevgisine rağmen dış görünüşü sebebiyle vahşi bir canavar olarak algılanır. Tehlikeli bir canavarla karıştırıldıktan sonra yakalanıp evinden ayrı düşürülür. Kendini İspanya’da bulan Ferdinand, evine dönmeye kararlıdır. Ancak bunun için yardıma ihtiyacı olacaktır…
Yönemenliğini Carlos Saldanha’nın üstlendiği filmin orijinal fikri ise Munro Leaf imzalı çocuk kitabına dayanıyor.

FİLMİN FRAGMANI

FİLME GENEL BİR BAKIŞ VE ELEŞTİRİ

İlk bakışta Ferdinand’ın tahmin edilebilir bir animasyon filmi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü aslında animasyon filmi tarihinde onun gibi filmleri daha önce de izlemiştik. Ancak altını çizmekte fayda var ki bu animasyon filmin dört ila yedi yaşındaki biri için yeni bir keşif olacağı konusunda hiç şüphemiz olmasın. Bu son cümlemiz kesinlikle Ferdinand filmine karşı yapılmış olumsuz eleştiri ya da herhangi bir kıstas değildir pek tabii. Ancak bu, günümüz eleştirmenlerinin animasyon filmlerine karşı acımasızca “daha önce de bu yapılmıştı zaten” şeklindeki acımasız ve uzun eleştirilerine dair bir dikkat çekmedir. Ferdinand’ın animasyon filmi olarak bir derinliği, verdiği sıcak bir hissi ve en önemlisi de anlatmak istediği naif bir hikayesi var. Biliyorsunuz ki çocukken bazı animasyon filmleri bizim ilkimiz olmuştur, elbette çocukken de izlediğimiz bir animasyon filminin bize verdiği hissi daha önce başka bir animasyon filmi de vermiş olabilir; ancak o sırada çocuk olduğumuzu düşünürsek bunun sayısı yetişkin birinin izlediği animasyon filmlerine göre daha az olacaktır. O yüzden diyebiliriz ki Ferdinand kesinlikle animasyon film tarihinde verdiği hisler ve samimiyet duygusuyla bir çocuğun ilki olabilir.

Biliyorsunuz ki bir animasyon filminde en önemli şey seslendirmedir çünkü yaratılan karakterlerin üzerinde ses uyumu yapmak ciddi bir uzmanlık ister. Ferdinand’da bu anlamda, John Cena ve Kate McKinnon oldukça uyumlu bir hava yakalıyor. Bu yıl en iyi animasyon film kategorisinde ikinci olan Ferdinand, kesinlikle okul çıkışı mideye indireceğiniz bir atıştırmalık değil. Eğer bu filme çocuğunuzu bir okul çıkışında ya da hafta sonu sadece vakit geçirmek için götürürseniz filme hak ettiği değeri vermemiş olursunuz. Çünkü Ferdinand içinde o kadar yoğun duyguları barındırıyor ki “izlemek için izlemek” kategorisinde olan animasyon filmlerinden uzakta bir profil çiziyor. Çoğu animasyon filminin ana temalarından biri olan “kendin ol” mesajı, Ferdinand’ın hikayesinin de elbette bir parçası oluyor ancak Ferdinand biraz da arkadaşlık ilişkileri ve toplumda sergilediğimiz tutumları anlatıyor. Aslında bu filmin ciddi bir hikayesi var ancak bu hikayesini kendi tarzında esprilerle yumuşatıyor. Filmin baş karakteri Ferdinand, dev bir boğa olması da bu anlatımın metaforu olma özelliğini gösterir.

Tabii ki yönetmenin hiçbir zaman uyarlama filmleri avantaja çevirme gibi bir misyonu yoktur. Belki bizim dezavantaj diye nitelendirdiğimiz durum yönetmenin tam olarak istediğini yansıtmaktadır. Bu durum tamamen yönetmenin inisiyatifindedir. Biz burada yönetmenin “zaten uyarlama olan” bir filmi tekrardan uyarlamasındaki ince işçiliğine dikkat çekmek isteriz. Çünkü gerçekten bu konuda iyi bir iş çıkarmış.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler