Ana SayfaDedikoduCeylan Ertem: Yer Yataklarında Yattım

İlgili Postlar

Ceylan Ertem: Yer Yataklarında Yattım

YouTube’da yeni bir programa başlayan Ceylan Ertem “Yer yataklarında yattım” açıklamasıyla gündem oldu. İşte o açıklamalar;

Nedir bu yeni YouTube projesi? Pandemi durgunluğunun ardından bir patlama mı?

Öyle de diyebiliriz ama 2008’den beri, sevdiğim müzisyenlerle kendi imkânlarımca röportajlar yapıyordum. Müzisyenlerin biyografilerini, röportajlarını okurum. Zeytinli Rock Festivali olur mesela, dört gün boyunca kuliste “Cahit Abi (Berkay) ya, bana şu Moğollar’ı bir anlatsana. Selda Abla (Bağcan) sen bu ‘Yuh Yuh’a nasıl karar verdin” diye sorarım. Şebo’ya (Şebnem Ferah) giderim, anlattırırım, her şeyi çok merak ederim. Bir gün, o dönemki menajerim Müge Sözen’e anlattım bu projeyi. Gözleri parladı. “Ben buna hemen bir sponsor bulacağım” dedi. “Ben yıllardır bulamıyorum, hadi bakalım…” dedim.

Sponsorsuz olmuyor, değil mi?

Sponsor önemli çünkü müzisyen arkadaşlarım çalacak, herkese emeğinin karşılığını vermemiz lazım. Bir de çok iyi çekilsin, çok iyi mikslensin, albüm kalitesinde kayıtlar olsun istedim. Müge bir hafta içinde Bitexen’i buldu, o güçle hemen başladık.

2000’li yılların başında şarkı söylediğiniz grubunuz Anima’dan beri müziği, topluluk halinde yapmayı seviyorsunuz…

Arkadaşlığa, dostluğa, ekip ruhuna her zaman çok âşıktım. Muhabbet müzik kadar önemli, oradan çok besleniyorum. Kendin ne kadar bir şey yaşayabilirsin ki tek başına! Evet, tamam travmalarımız var, hayallerimiz yıkılıyor, bir şeyler oluyor ama o kadar ilginç hikâyeler öğreniyorum ki bir müzisyen arkadaşımın, onun annesinin, dedesinin hayatından… Onlar şarkı türkü olup Türkiye’yi dolaşıyor. Ferhan Abi (Şensoy) “Bir ozan Çarşamba’da ırmağın kenarına oturup, ‘Bu Çarşamba’yı alsa alsa ne alır, icabında sel alır’ mantığıyla türkü yapmıyor ki, gerçekten o Çarşamba’yı sel alıyor, onun acısıyla o ağıt yakılıyor” derdi. O etkileşimi koparmamak lazım.

Çekimler çok eğlenceli geçmiş gibi görünüyor…

Çok! Çekimler için Bodrum’a gittim çünkü İstanbul’da müzisyen bulamadım, pandemiden dolayı herkes şehir dışına taşındı. Sıla, Nükhet Abla (Duru), Jehan Barbur orada yaşıyor artık. İskender Paydaş’ın stüdyosu da Bodrum’da. İskender’i arayıp “Senin bahçeye kurulacağız, alet edevatını kullanacağız” dedim. 7-8 bölümü orada çektik. Sonbaharda da modacı arkadaşım Simay Bülbül’ün İstanbul’daki deposunu stüdyoya çevirdik. Koştura koştura konserden geliyordum, gece yarısından sonra çekiyorduk.

Konuklara “Müzisyen olmak isteyen gençlere ne önerirsin” diye soruyorsunuz. Neden ortak sorulardan biri olarak bunu seçtiniz?

Bir genç “Ben de Haluk Levent olmak istiyorum” diyorsa ne yapmalı, bu çok önemli. O kadar ilginç cevaplar çıktı ki… Nükhet Abla (Duru) mesela, “Koşarken şarkı söylesin” dedi. Umarım gençlere ilham verir.

Konuklarınızın hepsi programda bir Sezen Aksu şarkısı söylemiş sanki… Ortak noktalardan biri de o olmuş.

Sezen Aksu, bu dönem bütün şarkılarını herkese bedava verdi. Telifsiz. “Yeter ki siz bunları söyleyin, yorumcu hakları size gitsin, ufacık da olsa bir katkım olsun” dedi. Biz de tabii bulunca fırsatı, programda bol bol Sezen Aksu şarkısı kullandık (gülüyor).

Bunu yapması, özellikle pandemi döneminde çok zor günler geçiren müzisyenler için çok iyi olmuştur…

Tabii… Müzik yaparken parayı hiç düşünmedim ama maddi anlamda, hak ettiğim yerde olduğumu da düşünmüyorum. Türkiye’nin en iyi söz yazarlarından biri olan Bülent Ortaçgil’in de hak ettiği yerde olduğunu düşünmüyorum. O da ben de hastalansak ve üç ay çalışamasak, garantimiz yok. Çok acı. Arkadaşlarımın çekyatlarında, yer yataklarında çok yattım bugünlere gelene kadar. Çok da eski bir tarihten söz etmiyorum. 2014’e kadar filan… Yapmak istediğim tek şeyin müzik olduğunu ve merdivenleri çok yavaş tırmanacağımı biliyordum. Ama bazen düşünüyorum; acaba başka bir mesleğim de olsa mıydı? Şu an herkes bunu düşünüyor. Telifler çok kötü, 12’den sonra müzik yasağı var, mekânlar hâlâ yarı kapasite alıyor, bu bizim de yarı para almamız demek.

Ceylan Ertem’den Takıntılı Hayran İsyanı

Herkese sorduğunuz o soruyu ben size sorsam… Büyüyünce Ceylan Ertem olmak isteyen gençlere ne önerirsiniz?

Yetenek kadar çalışkanlık da önemli. Üretmeye devam etsinler. İki yılda olmaz, 10 yılda olmaz; bazen bazı şarkıları insanlar
40 yıl sonra söyler hep bir ağızdan… Acele etmesinler. Hit peşinde koşmalardan, kısa yollardan hep uzak dursunlar. Bir gün beni milyonlarca insan dinlerse ‘Ay ben nerede yanlış yaptım’ diye düşünürüm.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler