Ana SayfaYaşamBoşanmış anne, bundan sonra çocuğuna kendi soyadını verebilecek!

İlgili Postlar

Boşanmış anne, bundan sonra çocuğuna kendi soyadını verebilecek!

Yargıtay’dan emsal karar! 2. Hukuk Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) üç yıl önce verdiği ihlal kararına uyarak “Boşanmış anne çocuğuna kendi soyadını verebilir.” dedi. Bu karar, birçok anneye ışık oldu. Detaylar haberimizde…

Boşanmış anneler çocuklarına kendi soyadlarını verebilecek

Temyize gelen bir annenin davasında, Yargıtay’dan birçok anneye umut olan bir karar çıktı. Yargıtay, davada “Boşanmış kadın velayeti kendisine verilmiş olan çocuğuna kendi soyadını verilmesini velayet hakkına dayanarak Aile Mahkemesinden isteyebilir.” kararını verdi. 9 Nisan’da verilen bu karar sonrasında, dava emsal kabul edilerek boşanmış anneler aile mahkemesine başvurarak kendi velayeti altında bulunan çocuklarına kendi soyisimlerinin verilmesini talep edebilecekler. Mahkemeler artık bu talepleri kabul yönünde karar verebilecek.

Yerel mahkemelerce kararlar verildi

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan karar hakkında yaptığı değerlendirmede “9 Nisan tarihli bu kararımızla Anayasa Mahkemesi’nin emsal hak ihlali kararlarına Dairemizce uyulmuş bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesi ilk kez 2015’te bu kararı verdi. Bu süreçte yerel mahkemelerce kararlar verildi.” diye konuştu.

Erkeğe tanınan haklar, kadına da tanınıyor

AYM’nin 2015 tarihli kararında; eşlerin evlilik süresince ve boşanma durumunda sahip oldukları hak ve yükümlülükler doğrultusunda aynı hukuksal konumda oldukları ve erkeğe tanınan velayet hakkı kapsamında çocuğun soyadını seçme hakkının, kadına tanınmaması durumu cinsiyet ayrımcılığı sonucuna bağlanabileceği, bu durumun da Anayasa’nın 10. ve 41. maddelerine aykırı olduğun altı çizilmişti.

Bundan sonra, boşanmış anneler kendi soyadlarını çocuklarına verebilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler