Ana SayfaKimdirAliye Akkılıç Kimdir?

İlgili Postlar

Aliye Akkılıç Kimdir?

Ünlü ses sanatçısı Aliye Akkılıç kimdir? Türk halk müziğinin usta ismi, Yurttan Seslerin üyesi ve Muzaffer Sarısözen’in yaşayan son öğrencilerinden olan Aliye Akkılıç kimdir? 1 Şubat 2018 tarihinde vefat eden, THM’nin güçlü seslerinden Aliye Akkılıç kimdir? Aliye Akkılıç; kaç yaşında, nereli, hayatı ile bilinmeyenler…

Türk Halk Müziğinin en önemli seslerinden olan Aliye Akkılıç 1933’te Samsun’da doğmuştur. Babası Şükrü Bey ile annesi Meliha Hanım’ı küçük yaşta kaybetti. Ortaokul mezunudur. İki defa evlenip ayrılan Aliye Akkılıç’ın Yalçın ve Leyla isimli iki çocuğu bulunuyor.

Sanat hayatına, ilk kez 1947 yılında Ankara Halkevi’nde başladı. 1954 yılında, TRT Ankara Radyosu sınavını kazandı ve radyonun kadrolu sanatçısı oldu. 1981 yılında emekli olana kadar sesini radyolardan bütün Türkiye’ye duyuran Aliye Akkılıç, enstrüman olarak orta derecede bağlama çalar. Usta sanatçılar; Yıldız Ayhan, Saniye Can ve Nezahat Bayram ile aynı dönemin güçlü sesleri arasında yer almıştır.

En Meşhur Türküsü; “Ela Gözlüm Ben Bu Elden Gidersem” Oldu!

Aliye Akkılıç’ın; “Ela Gözlüm Ben Bu Elden Gidersem” adlı türküsü en çok bilinen eseridir. 2008 yılında; birisi, TRT Arşiv Serisi’nden diğeri ise Odeon Müzik’ten olmak üzere iki albümü çıkmıştır. Yurttan Seslerin üyesi ve Muzaffer Sarısözen’in yaşayan son öğrencilerinden olan Türk halk müziğinin usta ismi Aliye Akkılıç, 1 Şubat 2018 Perşembe günü sabaha karşı, 85 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bir neslin türküleri sevmesinde o güzel sesinin ve yorumunun katkısı büyük olan Akkılıç, aramızdan ayrılarak tüm sevenlerini üzdü.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler