Ana SayfaYaşamSağlıkTürk kadınları şişman mi?

İlgili Postlar

Türk kadınları şişman mi?

Dünyada pek çok kişinin mücadele ettiği obezite problemi ülkemizde araştırıldı. Sonuçlar hiç iç açıcı olmamakla birlikte oklar Tük kadınlarına çevriliyor! Neden mi? Gelin hep birlikte haberimizden bakalım…

Kadınların yarısı obez uyarısı!

Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Bu durum ilerleyen süreçlerde insan hayatını tehlikeye sokuyor. GENEL Cerrahi Uzmanı Dr. Erkan Yardımcı, sağlıklı beslenmenin bebeklik çağından itibaren geliştirilmesi gerektiğini, 3 ile 5 yaşları arasındaki çocukların her gün 60 dakika egzersiz yapmasının önemli olduğunu söyledi. Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Taşan ise Türkiye’de erkeklerin 5’te 1’inin, kadınların ise yarısından fazlasının obez olduğunu söyledi.

Obezitenin önlenmesi için…

Yaşanılan kilo sıkıntısına ilişkin doktorun öngörüsü ise şu yönde; “Obezite İçin Harekete Geç” sloganıyla düzenlenen etkinlikte konuşan uzmanlar 2030 yılına kadar obezite oranının dünya nüfusunun yarısına kadar çıkabileceğini söyledi. Johnson&Johnson Medikal Cihazlar’ın desteği ile düzenlenen toplantı öncesi hastane bahçesine obezite hakkında bilgilendirme çadırı da kurulurken buraya gelen vatandaşlar boy, kilo, tansiyon ve bel çevresi gibi ölçümler yaptırarak sonrasında doktordan tavsiye aldı. Obezitenin önlenmesi amacıyla düzenlenen sosyal sorumluluk projesi kapsamında başka illerde de çadırlar kurulacak.

Türkiye’de rakamlar kötü…

Obezite konusunda farkındalığın önemli üzerinde duran doktorların uyarıları şu yönde; “Bu farkındalık öncelikle ailede başlamalı. Ailenin eğitilmesi gerekiyor ki çocuklarımıza bilgi aktaralım ve onlar da yeme içme davranışları konusunda daha iyi olabilsinler. Son yapılmış çalışmalara göre obezite görülme sıklığımız yüzde 32 oranında. Türkiye’de her 3 bireyden 1 tanesi obez. Eğer fazla kilolu olanları da sayarsak her 3 kişiden 2’si fazla kilolu ve obez konumunda. Bu çok ciddi bir oran. Belki dışarıdan bakıldığında kendimizi o kadar kilolu görmüyoruz. ABD bizden daha kilolu ancak biz de onlara yaklaşmış durumdayız”

Kadınlar obeziteye daha eğilimli

Sayısal rakamlara dayandırılarak yapılan araştırmalar dahilinde konuşan konuşan doktorlar ülkemizdeki kilo sorununu şöyle tasnif etti; Türkiye’de erkeklerin 5’te 1’i, kadınların ise yarısından fazlasının obez olduğunu söyleyerek, “Her 3 kişiden biri ya obez ya da fazla kilolu grubunda. Kadınlarda fazla görülmesinin sebebinin ise kadınlarda yağ oranının erkeklerden 2 kat daha fazla olması. Kadınlarda kas kitlesi erkeklere göre daha azdır. Bazal metabolizma hızı bu nedenle daha düşüktür. Bu nedenle kadınlar obeziteye daha eğilimli olabiliyor” dediler.

maya

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler