Ana SayfaYaşamSağlıkTopuklu Ayakkabı Giymenin 15 Altın Kuralı

İlgili Postlar

Topuklu Ayakkabı Giymenin 15 Altın Kuralı

Topuklu ayakkabı giymenin 15 altın kuralı.  kadınların yaz, kış ayları fark etmeksizin hayatının vazgeçilmezlerinden olan topuklu ayakkabılar, ne gibi sağlık sorunlarına yol açıyor? Ayakkabı seçiminde nelere dikkat etmek gerekir? İşte sizin için hazırladığımız haberin ayrıntıları…

Topuklu Ayakkabı Giymenin 15 Altın Kuralı

Hemen hemen her kadının vazgeçilmezi olan ve gardropunda yer alan sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar; şık görünse de ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bilinçli ayakkabı seçimi insanın yaşam süreci içinde oluşabilecek bazı sağlık sorunlarını engellediği için öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabılar seçmeye özen göstermek gerekiyor.

İşte yüksek topuklu ayakkabılardan vazgeçmeden nasıl sağlıklı kalınabileceğini anlatan Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın’ın anlattıkları…

5 cm Topuk, Spor ayakkabının Rahatlığını Sağlıyor

Sağlık açısından en ideal ayakkabının yaklaşık olarak 5 cm yüksekliğinde topuğu olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, ayakkabının topuk yüksekliğinin yanı sıra ideal olması için ön kısmının parmakların rahat edebileceği genişlikte olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca bu koşullara uyan bir ayakkabının en az spor ayakkabı kadar sağlıklı olduğunu; 8 cm’den uzun topuklu, sivri uçlu bir ayakkabının ise uzun süreli kullanımında bel, kalça, diz, ayak bileği ve ayağın ön kısmında anormal yüklenmelere neden olacağını anlattı.

8 cm’den Yüksek Topuk Postürü Bozuyor

Kollar, bacaklar ve başın yer çekime göre bir pozisyonu olmasından ötürü 8 cm’den yüksek topuğu olan bir ayakkabının postürü bozarak dizlerin ve kalçanın hafif bükülmesine, belin öne doğru kamburlaşmasına ve belin normal olan çukurluğunun artmasına neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın; bu postür bozukluklarından kaynaklanan kuvvet yoğunlaşmasının çeşitli hastalıklara yok açtığını söyledi.

Kas Kısalmalarına Yol Açmasın

Bel çukurluğu artınca belin arka kasları, kalçanın yükü arttığı için kalçayı büken kaslar ve en önemlisi de bacak kasları anormal yüklenme yerlerinde kas kısalması oluşturduğuna dikkat çeken Aydın; bu kısalmanın eklem hareketlerinin fizyolojik genişliğini azalttığını söyledi.

Kireçlenmeye neden olayın ise bu eklem esnekliğinin azalması ile eklem kıkırdağına anormal yük binmesi olarak açıklayan Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, özellikle bacak kaslarının kısalarak ayak bileği eklemine yük bindirmesinin ayak tabanında bulunan zarı kısalttığına, topuk ağrılarına yok açtığına dikkat çekti.

Sinir Hasarına Yol Açabilir

Sürekli topuklu ayakkabının giyilmesi sonucu ayak parmaklarında pençeleşme görüldüğünü söyleyen Aydın, bunun sonucunda da ayak parmak sırtlarının ayakkabı ile çok sık temas etmesinin bu bölgelerde nasır oluşumuna yol açtığını ifade etti. Önleri çok dar ayakkabılar hakkında uyaran Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın; bunların baş parmak çarpıklıklarına sebebiyet verdiğini, ayrıca ayağın önde sıkışması ve parmakların dar bir alanda birbirlerine doğru itilip sıkışması sonucu sinir hasarına yol açtığını söyledi. Aydın; bu bölgede Morton Nöroması denen sinirde kalınlaşma, ayak önünde uyuşma ve ağrı ile belirti veren rahatsızlıklara sebep olduğunu ekledi.

Topuklu Ayakkabı ile de Sağlıklı Ayaklar Mümkün

Topuklu ayakkabı kullanarak da sağlılı ayaklara sahip olmak mümkün. Bunun için aşağıda ki maddelere dikkat edilmesi yeterli.

Bu Maddelere Dikkat!

1. Eğer topuklu ayakkabılardan vazgeçemiyorsanız, ayağınıza uygun formda bir ayakkabı alın.

2. Öne doğru eğimi daha hafif, parmakları sıkıştırmayan modelleri seçin.

3. Basılan alan geniş olduğunda daha iyi denge sağlandığı için, kalın topuklu ayakkabıları almayı tercih edin.

4. Sol ve sağ ayağınız birbirinden farklıysa büyük ayağınızın rahat ettiği numarayı alın.

5. Topuklu ayakkabıyla bütün gün ayakta durmak hem iskelet yapısına hem de bacak kaslarına zarar verir. Çok ayakta kalmamaya, aralarda oturmaya dikkat edin.

6. Uygun ayakkabıların içerisine ayaklarınızın daha rahat etmesi için ortopedik taban yerleştirin veya ayaklarınızın önüne veya arkasına silikon yastıkçıklar koyun.

7. Her gün aynı ayakkabıyı giymeyin, farklı boyda topuklu ayakkabılar giymeyi tercih edin.

8. Topukların puntosu arttıkça rahatsızlık artar bu nedenle 7.5 cm’den yüksek topuklu ayakkabıların kullanımını mümkün olduğunca sınırlayın.

9. Ayakta durduğunuzda postürünüzün nasıl olduğunun farkında olun. Omuzlarınızı kare pozisyona getirin, omurganızı uzatın ve ağırlığı her iki ayağa eşit dağıtın. Omuzlarınızı, kalçalarınız ve dizlerinizi bir hizada tutun.

10. Adımlarınızı atarken yere ilk olarak topuklarınızın ardından da ayakucunun değmesini sağlayın.

11. Merdivenden inerken topuklarınız ve ayakucunuz aynı anda yere basacak şekilde inin, merdiven çıkarken de tüm ağırlığınızı ayakucunuza verin.

12. Çalışmadığınız günlerde maksimum 5 cm yüksekliğinde topuklu ayakkabı tercih edin.

13. Önü geniş ayakkabı ya da spor ayakkabı giyerek ayaklarınızın dinlenmesini sağlayın.

14. Yürüyüş, koşma gibi egzersizler yapın.

15. Yapılan egzersizlerde bacak arkası kaslarının gerildiği hareketlere yer verin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler