Ana SayfaÜnlülerSinema Kanunu Yakında Meclis'te...

İlgili Postlar

Sinema Kanunu Yakında Meclis’te…

Son dönemde en çok tartışılan konular arasında yer alan Sinema konusu yakında mecliste yer alacak. Turizmci Mehmet Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanı olduktan sonra belli aralıklarla çeşitli bölgelere basın turu düzenliyor. Milliyet Cadde Yazarlarından Ali Eyüboğlu, sinema konusunu kaleme aldı. İşte çok konuşulacak Ali Eyüboğlu yazısı…

Ali Eyüboğlu Kimdir?

Bakan Ersoy, hafta sonu Kapadokya bölgesini dolaştı…

Turizmci Mehmet Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanı olduktan sonra belli aralıklarla Türkiye’nin çeşitli bölgelerine basın turu düzenliyor. Bakan Ersoy, hafta sonu, Kapadokya bölgesini dolaştı bir grup gazeteciyle… Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep ve Mardin turlarında yoktum, ama bu kez davetliydim. Turizmci Ersoy, hem dakik, hem hızlı. Bu sayede iki günde dolaşmadığımız yer kalmadı Kapadokya Bölgesi’nde…Cumartesi günü Uçhisar, Güvercinlik Vadisi, Göreme Açıkhava Müzesi, Tokalı Kilisesi, Paşa Bağları Ören Yeri, İpek halı dokuma atölyesi, çömlek imalathanesi, Güray Yeraltı Müzesi, Devrent Peribacaları Vadisi’ni dolaştık. Sabah 07.00’deki balon turuyla başlayan Pazar günü ise Kılıçlar Vadisi, Bebek Müzesi, Konstantin Eleni Kilisesi, Kapadokya Üniversitesi, Kaymaklı Yeraltı Şehri ve Hacıbektaş’ı gezdik. Kapadokya’daki iki günlük turda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’dan öğrenmek istediğim tek konu, 10 yıldır bir türlü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelmediği için yasalaşmayan yeni Telif Kanunu Tasarısı’nın akıbetiydi. Sanatçıların dört gözle beklediği Telif Kanunu’nun ne zaman çıkacağını sorduğum Bakan Ersoy, şunları söyledi: “Bakan olduktan sonra gündemime aldığım ilk işlerden biri o tasarı. Sektör temsilcileriyle görüşmeye başladım. Sinema Kanunu’nda yüzde 90 mutabakat sağlandı. Birkaç haftaya kadar TBMM’ne getireceğiz Sinema Kanunu’nu… Telif Kanunu’na dair görüşmelerimiz sürüyor. Sinemada olduğu gibi, Telif Kanunu Tasarısı’nda da konsensüs sağlandığında bilahare o da TBMM’ne gelir.”

KAPADOKYA, ÇİNLİLERİN GÖZDESİ

Turizmde en parlak yılını 2014’te geçiren sonraki yıllarda yaşanan krizlerden nasibini alan Kapadokya’da bu yıl işler yolunda. Geçen yıl 2.206.372 yerli ve yabancı turisti ağırlayan Kapadokya’ya bu yılın 10 ayında gelen turist sayısı 2.602.835’i buldu. Bölgenin turizmden elde ettiği gelir ise 2018’in 10 ayında 2017 yılının iki katını aştı. Bu yıl Ocak’tan Eylül sonuna kadar 616.646 yerli turistin geldiği Kapadokya, Uzak Doğuluların gözdesi. İşte 9 ayın verileri: Kapadokya’ya Çin’den 203.849, G. Kore’den 56.749, Tayvan’dan 34.722, Malezya’dan 23.418 turist geldi. Türk dizilerinin de etkisiyle olsa gerek 23.301 ziyaretçiyle Brezilya var listede Tayland, İspanya’nın ardından bölgenin yeni misafirleriyse Ruslar.

DOĞAL PLATOLARDA FİLM VE DİZİ ÇEKENLER ARTIYOR

Sinema, reklam filmi ve belgesel çekenlerin yanı sıra dizi yapımcıları için de doğal bir plato olan Kapadokya’nın üç yıllık verilerine baktım, iki yılda iki kat artış var. 2016’da 18, 2017’de 20 projenin çekildiği bölgede 2018’in 10 ayında bu sayı 35’e yükseldi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye’de çekim yapacak yabancı yatırımcılara uygulanacak yüzde 30 teşvik ve vergi indirimiyle bu sayının katlanacağını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler