Ana SayfaKimdirSelen Gülün Kimdir?

İlgili Postlar

Selen Gülün Kimdir?

Çağdaş müziğin çeşitli alanlarında enstrüman çalan ve aynı zamanda besteci, Türk caz müzisyeni, piyanist, şarkıcı, ve akademisyen olan Selen Gülün Kimdir? Selen Gülün Kaç Yaşında? Selen Gülün Ne Zaman Doğdu? Selen Gülün Nerede Doğdu? Selen Gülün Aslen Nereli? Selen Gülün Hangi Burç? Başarılı müzik insanı Selen Gülün hakkında merak edilenler Kimdir yazımızda. İşte Selen Gülün…

Selen Gülün Kaç Yaşında? Selen Gülün Ne Zaman Doğdu? Selen Gülün Nerede Doğdu? 

26 Ocak 1972 yılında Mersin ‘de dünyaya gelen Selen Gülün, 50 yaşlarındadır.

Selen Gülün Aslen Nereli? Selen Gülün Hangi Burç? 

Aslen Mersinli olarak bilinen Selen Gülün, Kova burcudur…

Selen Gülün Kimdir?

Müzikal başarısıyla dünya çapında göğsümüzü adeta kapartan bir sanatçımız olan Selen Gülün, Yedi yaşında iken İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı ‘nda yarı zamanlı piyano öğrencisi olarak müzik eğitimine başladı. Konservatuvar eğitimi devam ederken Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi ’nden ve 1992’de İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. 1992’den itibaren müzik eğitimine Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı ‘nda tam zamanlı kompozisyon ve piyano bölümü öğrencisi olarak devam etti.

1996’da Berklee College of Music ‘ten aldığı burs ile ABD’ye gitti. Buradaki öğrenimi sırasında kendi eserlerini seslendirmek üzere Norveçli, Avusturyalı, İsviçreli ve Türk müzisyenlerden oluşan beşli formatındaki “Just About Jazz” grubunu kurdu. 1998’de caz kompozisyonu lisans programını özel başarı derecesi ve ödül ile tamamlayarak Türkiye’ye döndü. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi ‘ndeki Müzik İleri Araştırma Merkezi İleri Araştırmalar Merkezi ‘nde (MIAM) tamamladı.

1998-2016 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi ‘nin Müzik Bölümü’nde piyano performans, kompozisyon ve müzik teorisi dersleri verdi. Sanatçının ders verdiği diğer kurumlar arasında Berklee College of Music (Boston), The New School(New York) , the Malmö Academy of Music, the Utrecht School of the Arts, Boğaziçi Üniversitesi bulunur.

Gülün’ün bestelerinin ilk icraları Dartford Symphony Orchestra and the Vellinger String Quartet (İngiltere), Ensemble TRIS sa.ne.na Perküsyon Topku, (Avusturya),İstanbul Müdern Müzik Topluluğu (Türkiye) tarafından gerçekleştirildi. Eserleri Avusturya, Almanya , Hollanda, İngiltere, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Italya, Fransa, ABD , Brezilya, Pakistan, Litvanya, Mozambik, Rusya ve Japonya’da seslendirilen Gülün özellikle Japonya’da ilgi görmüş; Disk Union’in Tokyo Caz listesinde ‘Answers’ albümü, Ekim 2014’te 6 numaraya, ardından Başka albümü dört numaraya kadar yükselmiştir.

Temel enstrümanı piyano olan Gülün, ilk albümünü 2005 yılında kurucusu olduğu “Just About Jazz” grubu ile birlikte çıkardı, bu albümde ABD’de yaptığı beste çalışmalarına yer verdi. 2006’da Selen Gülün Trio adlı grubu ile Süprizler albümünü çıkardı. 2022 itibariyle yayımlanmış dokuz albümü vardır. Türkiye’deki en önemli caz festivallerinin yanı sıra Japonya, Avrupa ve Amerika’da da çeşitli mekan ve festivallerde konserler vermiştir.

Gülün, 2011’de İtalya ’da Adkins Chiti Vakfı: Müzikte Kadınlar adlı projede misafir sanatçı/araştırmacı olarak Türkiye’de kendi müziğini üreten kadın müzisyen ve bestecileri araştırıp belgelemeye başladı. Vakfın kurucusu müzikolog Patricia Adkins Chiti ile birlikte yazdığı Türkiye’de Kadın ve Müzik adlı kitabını 2019’da yayımlandı. Türkiye’deki kadın bestecilerin tarihini ortaya koyan eser, Osmanlı’dan bugüne 156 kadın bestecinin biyografilerine ve bir sözlük içerir.

2011 yılında Türkiye’den kadın müzisyenlerin eserlerini çalmak üzere Roma’da Donne in Jazz (Cazda Kadınlar) festivaline davet edilen sanatçı, bu deneyimden sonra kadın bestecilerin müziğini yurt dışında seslendirmeyi Kadınlar Matinesi adlı proje ile sürdürdü. Müzisyen Değer Deniz’in 2015 yılında bir erkek tarafından katledilmesinden sonra projeyi bir albüme dönüştürmeye karar vererek sadece kadın müziklerinin çalınıp söylendiği bir Kadınlar Matinesi (2017) adlı albümü yayımladı.

2017’den itibaren müzik kariyerini Japonya ‘da sürdürmektedir…

Selen Gülün ‘ün Şarkı Ve Albümleri

  • Just About Jazz Live (2005, Rec By Saatchi)
  • Sürprizler (2006, Rec By Saatchi)
  • Solo (2009, Selen Gülün)
  • Answers (2010, Doublemoon Records)
  • Başka (2013, Lin Records)
  • Az-Masal (2015, Kabak & Lin Records)
  • Kapı (2016, EvArt – Arte ed Eventi)
  • Kadınlar Matinesi (2017, A.K. Muzik)
  • Many Faces (2019, iKi Müzik)
  • Yollar (2020, iKi Müzik, Selen Gülün)
  • Blue Band -2022

Selen Gülün ‘ün Ödülleri

  • 1998 Charles Mingus Beste Ödülü
  • British Council Visiting Arts, Creative Collaboration in Music
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler