Ana SayfaKimdirMashar Alanson Kimdir?

İlgili Postlar

Mashar Alanson Kimdir?



Bugün Doğan Ünlüler

HAYATI HAKKINDA BİLGİLER

Mahmut Mazhar Alanson, 13 Şubat 1950 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. Babası Ferruh Alanson, annesi Melek Alanson’dur. Babası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda baş trompetçisi, annesi Melek Alanson ise ilkokul öğretmeniydi. Ortaokulu TED Ankara Koleji’nde, lise öğrenimini ise Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi’nden mezun olamadan son sınıfta atıldı.

Lise yıllarında gitar çalmaya başlayan Alanson, 1966 Yılında İstanbul Fenerbahçe Kalamış sahilinde, daha sonra MFÖ grubunu kuracağı Fuat Güner ile Mazhar’ın aldığı The Beatles’ın yeni çıkan albümü sayesinde arkadaşlık kurdu. Bir süre sonra Fuat Güner’le Kaygısızlar grubunu kurarak konserler verdi. Önce Barış Manço sonra da solo olarak plaklar çıkardılar. Alanson bu yıllarda yabancı şarkılara Türkçe sözler yazarak söz yazarlığına başladı. 1971 yılında çıkardığı plağındaki “Diloy” şarkısı ise kendisi yazdı. 1971 yılında Özkan Uğur’la tanıştılar.

1974 Fuat Güner ile Mazhar – Fuat ikilisini kurup “Türküz Türkü Çağırırız” albümünü çıkardılar. Bu albümde de Yunus Emre, Âşık Veysel gibi halk ozanlarının şiirlerini bestelediler. Daha sonra “Bu Ne Biçim Hikâye Böyle, Nerde Hani ve Güllerin İçinden”şarkılarını yazdı

1974 yılında Özkan Uğur, Galip Boransu ve Ayhan Sicimoğlu’nun da gruba katılmasıyla “İpucu Beşlisi” adını aldılar. Birlikte “Heyecanlı” isminde ilk 45’liklerini piyasaya çıkardılar. Çeşitli sebeplerden ötürü İpucu Beşlisi dağıldı.

Bir dönem Mazhar, Fuat ve Özkan; Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Seyyal Taner gibi ünlülerle çalıştı. Müzikteki başarısını, Ferhan Şensoy’un “Şahları da Vururlar” adlı müzikal oyununda da gösterdi. Alanson, kısa zaman sonra çıkardığı “Ele Güne Karşı” albümüyle büyük sükse yaptı.

1985’te “Peki Peki Anladık”, 1986’da “Vak The Rock”, 1987’de “No Problem”, 1989’da “The Best Of MFÖ”, 1990’da “Geldiler”, 1992’de “Agannaga Rüşvet ve Dönmem Yolumdan”, 1995’te “M.V.A.B”, 2003’te “MFÖ single ve Collection”, 2006’da “AGU”,2011’de de “Ve MFÖ” albümü piyasaya sürdüler.

2 KEZ EUROVİSİON’A KATILDI

1985 senesinde sunucunun Mazhar Fuat Özkan ismini okuyamadığından gruba “MFÖ”olarak hitap etti ve 1985’ten sonra grup MFÖ adıyla tanındı. MFÖ grubu yurtdışında Türkiye’yi iki kere temsil etti.

İsveç’in Gothenburg şehrinde “Didai Didai Dai” adlı parçasıyla 14. Sırada tamamladı. 1988’de İrlanda’nın Dublin şehrinde yapılan yarışma da ise 15. oldular. Turgut Özal, o dönemde: “Artık Erovizyon şarkı yarışmasının taraflı olduğunu öğrenmiş olduk.” demiştir.

1995 yılında “Mazeretim Var Asabiyim Ben” albümünden sonra, 1998’de oynadığı “Her Şey Çok Güzel Olacak” filminin film müziklerini yaptı. Sami Özer, Cem Yılmaz gibi sanatçıların eşlik ettiği albümde “Bu Ne Biçim Hikâye Böyle” ve “Bir Zamanlar Fırtınalar Eskitirdim” şarkılarını seslendirdi. 2001’de Komiser Şekspir film müziğine “Bir Sonsuz Yağmur Yağsa” şarkısıyla katıldı.

2000 yılında “Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar” albümünü çıkardı. Daha önce Tarkan’a verdiği “Yandım, Ah Bu Ben ve Jazz (New York Sokakları 5)” şarkılarına klip çekti. 2009’da Nil Karaibrahimgil’in “İlla” şarkısında düet yaptı.

FİLMOGRAFİSİ

1988 yılında “Arkadaşım Şeytan”da başrol oynadı.

Yaklaşık 10 yıl sonra yönetmenliğini Ömer Vargı’nın yaptığı “Her Şey Çok Güzel Olacak” filminde başrolü Cem Yılmaz ve Ceyda Düvenci’yle paylaştı.

2006 yılında yine Cem Yılmaz’la, “Hokkabaz” filminde oynadı.

2009 yılında da Erdal Murat Aktaş’ın yönettiği “Kirpi” filminde rol adlı.

REKLAM İŞİNE DE GİRDİ

Alanson birçok reklam filminde rol aldı.

Bunlar arasında “Alo Garanti” ile Garanti Bankası reklamı,

“Şapkasız çıkmam abi” sloganıyla BP reklamı,

“Hamak” şarkısı ile Garanti Bankası reklamı,

“Hindistan” şarkısı ile Shop & Miles reklamı,

eşiyle oynadığı TTNet reklamları,

Fuat Güner ile oynadığı “Anadolu Hayat” reklamı gösterilebilir.

ÖZEL HAYATI

İlk eşi Hale Alanson’la 1970’de tanışIP 1972’de evlendi. ilk çocukları Eda Alanson oldu. İkinci çocukları ise Hilmi Alanson oldu. Biricik Suden ile arkadaşlıklarını ilerlettiler ve aynı yıl Mazhar-Hale çifti boşandı. Bir sene sonra da Biricik Suden evlendi.

“NABER ÇELİK, ATATÜRK NASIL?” VE DİĞERLERİ

Sözünü söylemekten sakınmayan biri olarak bilinen Alanson, bir iddiaya göre şarkıcı Çelik’in her albümünde Atatürk ile ilgili şarkılar koyduğu yıllarda, onu görünce “Naber Çelik, Atatürk nasıl?” diye sordu.

Yine 2005 yılında Türkiye’yi Eurovision’da temsil edecek olan Gülseren için söylediği “Bu kadın, dünyadaki en iyi, en büyük şarkıyı söylese de, o fizikle, o kalçalarla, o Shakira gibi taktığı şeylerle bir şey yapamaz.” demişti. 2006’da da katıldığı Beyaz Show’da da telefonla bağlanan bir izleyiciye “kaşar” benzetmesi yaptı.

2004 yılındaki Rock’n Coke konserinde sahneyi paylaştıkları Iggy Pop ile önceden iltifatlaştıktan sonra, konser sırasında Iggy Pop’un grubu susturmak için yüksek sesli şarkılar açtı. Bu olay küfürleşmeye kadar gitti.

“YANDIM” ŞARKISINI MEKKE’DE YAZDI

İlk umre ziyaretini 1994’te yapan Alanson, arayla 5 kez tekrarladı. Daha sonra “Yandım”şarkısını Mekke’de yazdığını açıkladı. Ahmet Hakan’la bu konuda söz dalaşı çıktı. Hakan’a göre Alanson, başka yönlerini kapamak için maneviyatı kullanıyordu.

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler