Ana SayfaKimdirHamdi Ulukaya Kimdir?

İlgili Postlar

Hamdi Ulukaya Kimdir?

Chobani yoğurt firmasının kurucusu, sahibi olan iş adamı Hamdi Ulukaya‬ başarısı ve artan serveti ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Peki Hamdi Ulukaya kimdir? Hamdi Ulukaya Biyografisi ve hakkında bilinmeyenler haberimizde…


Bugün Doğan Ünlüler

Hamdi Ulukaya Nerelidir? Hamdi Ulukaya Kaç Yaşında? Hamdi Ulukaya Hangi Burç?

Hamdi Ulukaya‬, 26 Ekim 1972 yılında Erzincan’da doğmuştur. 45 yaşında olan iş adamı Akrep burcudur.

Hamdi Ulukaya Kimdir?

Lise’den mezun olduktan sonraa Ankara Üniversitesi  Siyasi Bilimler Bölümü‘nden mezun oldu.

Daha sonra İngilizce eğitimi almak için New York, Long Island Adelphi Üniversitesi’ne başvuru yaptı.

1997 yılında bulunduğu eyaletin kuzey tarafına yerleşti ve New York Eyalet Üniversitesi’nin Albany Yerleşkesine nakil yaptırarak bazı işletme kurslarında eğitim gördü.

Eğitiminden sonra Amerika’da kalan Ulukaya, New York eyaletinin kuzeyinde bulunan bir çiftlikte işe başladı. Bir gün Ulukaya’yı ziyarete gelen babası, oğlunun yaşadığı bölgedeki peynirlerin tadını beğenmedi ve Hamdi Ulukaya’ya memleketindeki peynirleri Amerika’da satmasını önerdi. Mantıklı bulan Hamdi Ulukaya, Türkiye’den peynir ithal etmeye başladı.

Bir süre sonra Türkiye’den gelen peynir ABD’de beğenilip talep edilince, 2002 yılında New York, Johnston’da Euphrates (Fırat) adını verdiği, kendine ait küçük bir toptan beyaz peynir imalathanesi kurdu. Tesis iki yılın ardından ancak kendini kurtaracak hale gelebildi. Ulukaya o yılları “O iki yılda hayatımın en zor günlerini geçirdim” diye anlatmaktadır.

Bir gün mail adresine gelen bir satılık fabrika ilanı dikkatini çekmiştir. Ulukaya, çevresindeki insanların bu eski fabrikayı almaması yönündeki tavsiyelerini gözardı ederek fabrikayı satın aldı.

Ödemeyi Küçük İşletmeler İdaresi’nden ve firmalara sağlanan yerel teşvikleri kullanarak, beş ay gibi bir sürede tamamlayan Ulukaya, yeni şirketinin ismini önce Agro Farma koydu. Eski Kraft çalışanlarından birkaçını fabrikasında işe alarak, öncelikle çalışanlarıyla birlikte terk edilmiş fabrikanın boya ve tamirat işlerine yoğunlaştı.

Amerikan tarzı yoğurdu aşırı şekerli, sulu ve yapay bulan Ulukaya, Türkiye’de her gün tüketerek büyüdüğü koyu süzme yoğurdu üretmeyi seçti.

ABD’de Türk usulü yoğurt

Yoğurt ustası Mustafa Doğan’ı Türkiye’den ABD’ye  getirterek, yeni yoğurtlarını üretebilmek için Doğan ile iki yıl boyunca yoğun bir şekilde çalışmalar yaptı.

İstedikleri lezzet, kıvam ve doğal raf ömrüne sahip bir yoğurdu yüzlerce denemeden sonra elde etmeyi başardılar.

Chobani Yoğurdu ismini verdiği bu ürünü herkese ulaştırabilmek için ürünün pazarlanmasında butik dükkanlardan çok, büyük marketlerin ve ülke genelinde yaygın zincir marketlerin süt ürünü raflarını hedef alarak, markanın hızla gelişmesini ve tüketiciler tarafından talep edilmesini kolaylaştırdı.

2007 yılı Ekim ayında, birkaç yüz kâselik ilk Chobani dağıtımı, Long Island’daki bir bakkala yapıldı. Bakkal ertesi hafta tekrar siparişi tekrarladı.

Ulukaya, sonraki dönemlerde geniş kitlelerce yayılan ve marka değeri her geçen gün daha da artan Chobani’nin dağıtım alanına 2014 yılında Singapur, Malezya ve Panama’dan başlayarak  Asya ve Latin Amerika’yı da dahil etti. Karayipler’e yönelik projelerinin de olduğunu duyuran şirket, büyümesini ve en yeni ürünlerinin tanıtımını finanse etme sebebiyle 2014 yılının Nisan ayında özel sermaye şirketi TPG ile 750 milyon dolarlık bir yatırım için ortaklık anlaşması yaptı.

2015 yılı itibarıyla Hamdi Ulukaya’nın Özvarlığı $2.0 Milyar’dır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler