Türk televizyon tarihine kendine has üslubu, hafızalara kazınan soruları ve yenilikçi yayıncılık anlayışıyla yön veren usta gazeteci, televizyon programcısı ve eski anchorman Reha Muhtar, 66 yaşında Muğla’nın Bodrum ilçesinde hayatını kaybetti. Kendine özgü sunumu ve “Her nerede yaşanıyor ve yaşatılıyorsa” repliğiyle bir dönemin ekran yüzü olan Muhtar’ın vefatı, basın ve sanat camiasında derin bir üzüntüyle karşılandı.
Rahatsızlığı ve Ölüm Nedeni
Bodrum’daki evinde aniden fenalaşması üzerine hastaneye kaldırılan Reha Muhtar, kalp yetmezliği (kardiyovasküler yetmezlik) teşhisiyle yoğun bakım ünitesine alınmıştı. Doktorların tüm tıbbi müdahalelerine rağmen usta televizyoncu, 3 Haziran 2026 Çarşamba günü sabaha karşı saat 02.15 sıralarında yaşam mücadelesini kaybetti.
(Hatırlanacağı üzere Muhtar, 20 Ağustos 2024 tarihinde de İstanbul’daki evinde merdivenlerden düşerek ağır bir beyin kanaması geçirmiş, uzun süren yoğun bakım ve entübasyon sürecinin ardından sağlığına kavuşarak taburcu edilmişti).
Gazetecilikle Başlayan Bir Ömür: Reha Muhtar Kimdir?
21 Temmuz 1959’da İstanbul’da doğan Reha Muhtar, aslen Kerküklü bir aileye mensuptur. Babasının akademik kariyeri sebebiyle eğitim hayatını Ankara’da sürdüren Muhtar, TED Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu’ndan mezun oldu.
Mesleğe ilk adımını 1980 yılında atan usta isim, kariyer basamaklarını şu önemli dönüm noktalarıyla tırmandı:
- Muhabirlik Yılları: 1981 yılında Milliyet Gazetesi’nin Ankara bürosunda diplomasi ve siyaset muhabiri olarak profesyonel gazeteciliğe başladı.
- Atina Temsilciliği: TRT kadrosuna geçtikten sonra uzun yıllar Yunanistan’ın başkenti Atina’da TRT muhabiri olarak görev yaptı. Buradaki gazetecilik başarılarının yanı sıra Yunanistan briç şampiyonu olmasıyla da dikkat çekti.
- Ateş Hattı Dönemi: 1991 yılında Türkiye’ye dönerek, ekranlarda tartışma kültürü yaratan ve geniş kitleleri ekran başına kilitleyen Ateş Hattı programını hazırlayıp sundu.
Türk Televizyonculuğunda “Anchorman” Ekollü
1996 yılında Show TV Ana Haber Bülteni’nin hem Genel Yayın Yönetmenliğini hem de anchormanliğini üstlenen Reha Muhtar, ana haber bültenlerini kuru bir bilgi aktarımından çıkarıp canlı birer tartışma ve yaşam alanına dönüştürdü. Stüdyoda ağırladığı konuklara yönelttiği sıra dışı sorular, hararetli diyaloglar ve toplumsal olaylara gösterdiği kendine has refleksler, onu Türk medyasının en çok konuşulan figürlerinden biri yaptı. Akşam bültenlerini kapatırken kullandığı ikonik veda cümleleri ise Türk televizyon tarihinin unutulmazları arasına girdi.
Kariyerinin ilerleyen dönemlerinde Star TV, atv, CNN Türk, FOX ve Kanaltürk gibi pek çok kanalda farklı program formatlarına imza atan Muhtar; Akşam ve Vatan gazetelerinde de uzun yıllar köşe yazarlığı yaptı.
Özel Hayatı
1983 yılında meslektaşı Selin Çağlayan ile evlenen ve bu evliliği 5 yıl süren Reha Muhtar, hayatının bir döneminde ünlü sanatçı Nilüfer ile uzun süreli bir birliktelik yaşadı. Oyuncu Deniz Uğur ile olan birlikteliğinden ise Mina ve Poyraz adlarında ikiz çocukları dünyaya geldi.

