Ana SayfaKimdirGöksel Kortay Kimdir?

İlgili Postlar

Göksel Kortay Kimdir?

Bir çok dizi ve filmlerde yer alan ünlü tiyatrocu Göksel Kortay Kimdir? Usta oyuncu Göksel Kortay hakkındaki bilmek istediğiniz her şey Göksel Kortay Kimdir? haberi ile sizlerle


Bugün Doğan Ünlüler

Göksel Kortay Aslen Nereli? Göksel Kortay Şuanda Kaç Yaşında? Göksel Kortay Hangi Burç?

Usta tiyatro sanatçısı Göksel Kortay aslen İstanbulludur Şuanda 79 yaşında olan Kortay’ın Burcu ise Koç’tur.

Göksel Kortay Kimdir?

Göksel Kortay, 6 Nisan 1939 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Robert Kolej’den mezun olan oyuncu sonrasında Fulbright bursunu kazanarak Amerika’ya gitmiş ve eğitimine orada devam etmiştir. Bennington College Yaz Okulunu bitiren Göksel Kortay Boston Üniversitesi Tiyatro ve Televizyon bölümü aktörlük ve yönetmenlik dalında Master derecesi ile mezun olmuştur.

Michigan Üniversitesi’nden ise İngiliz Dili ve Edebiyatı diploması alarak, New York, San Fransisko ve Massachusetts’ın Provincetown kentinde profesyonel anlamda birçok tiyatroda hem oyuncu hem de yönetmen olarak yer almıştır. 6,5 yıl kaldığı Amerika’dan Türkiye’ye dönmeden önceki son görevi New York’taki ünlü televizyon stüdyosu NBC’de yayınlanan “Say When” ve “Tonight Show” adlı programların produksiyon amirliği olmuştur.

göksel kortay kimdir ile ilgili görsel sonucu

Göksel Kortay 1962 yılında İstanbul’a dönüş yaptıktan sonra Kenter Tiyatrosu’nda çalışmış, Burada Türk seyircisinin karşısına ilk kez Bertolt Brecht’in “Üç Kuruşluk Opera” oyununda Mrs. Peachum rolüyle ile çıkmıştır

Yine o yıllarda TRT İstanbul Radyosu’nda program uzmanı görevinde bulunmuş, Radyo oyunlarını yöneterek bir yandan da turizm ve gençlik programları yapmıştır. Aralarında Dormen Tiyatrosu, Altan Erbulak-Metin Serezli Tiyatrosu, Nisa Serezli – Tolga Aşkıner Tiyatrosu, Gönül Ülkü – Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nun da olduğu çeşitli tiyatrolarda sahne almış, 17 yıl boyunca radyoda bir bankanın çocuk programlarını yazarak aynı zamanda, yönetip  seslendirmiştir

1964 yıllarından bu yana sanat yaşantısını aralıksız sürdüren Göksel Kortay, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Ayrıca ara ara Doğuş Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi’nde de dersler vermiştir usta tiyatrocu.

Otuzun üzerinde yabancı oyunu Türkçeye çevirmiş ve bunların her birisi sahneye konmuştur. 20’nin üzerinde Türk filminde ve birçok TV dizisinde rol alan Göksel Kortay, 150 kadar tiyatro oyununda oynamıştır.

1979 yılında oyuncu ve seslendirme sanatçısı Kerem Yılmazer‘le ile dünya evine girmiş, eşini 20 Kasım 2003 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen bombalı bir terör saldırısında kaybetmiştir.

Göksel Kortay’ın Tiyatro ve Filmleri:

* Üç Kuruşluk Opera
* Aşk Gibi
* Bugün Git Yarın Gel
* Nalınlar
* Yedi Yil Sonra
* Canim
* Eski Çamlar Bardak Oldu
* Paramparça
* Yaygara’70
* Bir Istanbul Masalı
* Deli Ibrahim
* Fadik Kız
* Pembe Kadin

* Nice Yıllara : Tuncay Özinel – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 2014
* Paramparça : Turgut Özakman – Hadi Çaman Tiyatrosu – 2007
* Cengiz Hanin Bisikleti (İngilizce ) : Refik Erduran
* Son Gülen
* Pepsi
* Hayaletler
* Kral Dairesi
* Sil Baştan

* Tadımız Kaçmasın – 2005
* Altın Kafes – 2004
* Ömerçip – 2003
* Ruhsar – 1997
* Ay Işığında Saklıdır – 1996
* Yüzleşme – 1996
* Gizli Aşk – 1995
* Mirasyediler – 1995
* Burnumu Keser misiniz? – 1992
* Yıldızlar Gece Büyür – 1991
* Gülüm Benim – 1987
* Şalvar Bank – 1986
* Bebek Davası – 1986
* Gizli Duygular – 1984
* Gençlik Köprüsü – 1975
* Gelinlik Kızlar – 1972

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler