Ana SayfaYaşamEv Ofisinde Ergonomi: Bellona Çalışma Koltukları

İlgili Postlar

Ev Ofisinde Ergonomi: Bellona Çalışma Koltukları

Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle beraber, evden çalışma olanaklarının da arttığı görülmektedir. İnsan kalabalığının fazla olduğu departmanlar, metropol şehirlerdeki trafik stresi, işe giderken her gün ne giyeceğine karar verememe sorunsalı gibi birçok etken iş yerinde çalışmanın zorluğunu gözler önüne sermektedir. Özellikle pandemi sürecinden sonra home office çalışma sistemine olan rağbetin artması, ev ofisi dekorasyonlarını da gündeme getirdi. Evden çalışanlar, vakitlerinin büyük bir çoğunu çalışma odalarında geçirirler. Dolayısıyla da çalışma odası dekorasyonunun motivasyonu artırıcı parçalardan oluşması oldukça önemlidir. Rahat hareket imkanı sunan çalışma masaları, ergonomik  sandalyeler, çalışma koltukları ve ışığın azaldığı anda devreye girecek ofis aydınlatma ürünleri gibi birçok seçenek ev ofisinde olmazsa olmaz parçalardır. Çalışma esnasında zamanın büyük bir bölümünün geçirildiği çalışma koltuklarının doğru seçilmesi de insan sağlığı için oldukça önemlidir. Bellona ergonomik ve inovatif çalışma koltuklarıyla sizi bekliyor! 

Çalışma Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Masa başı çalışanlar, zamanının büyük bir kısmını oturarak bilgisayar başında geçirenler için doğru çalışma koltuğunu seçmenin önemi büyüktür. İdeal çalışma koltuğuna sahip olmak, bel ve sırt ağrıları için oldukça önemlidir. Ofislerdeki çalışma sandalyesi ya da çalışma koltuklarının ergonomik olmasına dikkat edilmelidir. Bedeni tamamiyle destekleyen çalışma koltukları; bel ve boyun fıtığı, kronik ağrı ve yorgunluk gibi birçok olumsuz semptomun açığa çıkmasını önler. İşte, çalışma koltuğu alırken dikkat edilmesi gereken başlıca detaylar…

  1. Çalışma Koltuğunun Genişliği: Satın alacağınız çalışma koltuğunda rahat bir oturma pozisyonu yakalayabilmeniz için vücut ölçülerinizle uyumlu genişliğe sahip olduğundan emin olmalısınız. Konforlu ve vücut ölçülerinizle uyumlu olmayan çalışma koltukları vücut ağrılarınızın oluşmasına sebep olur. Satın alacağınız koltukta rahatlıkla bacak bacak üstüne atabilmeli, koltuk üst bacaklarınızı desteklemeli ve koltuğun yanlarına da kollarınızı rahatlıkla bırakacağınız kadar ideal boyutlarda olmalıdır.
  2. Çalışma Koltuğunun Yüksekliği: Çalışma koltuğunda dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden birisi de koltuğun yüksekliğidir. Çalışma koltukları genellikle boy olarak ayarlanabilir özellikte üretilirler. Böylelikle kullanıcılar, kendi boylarına göre çalışma koltuklarını kolaylıkla ayarlayabilirler. Sağlıklı bir duruş için de koltuğun çalışma pozisyonuna ve masanın yüksekliğine göre ayarlanmasına dikkat edilmelidir. Çalışma koltuğu ayarlandıktan sonra üst bacakların rahat bir şekilde desteklenmiş olduğundan ve ayakların yere tam bastığından emin olunmalıdır.
  3. Çalışma Koltuğunun Sırt Eğimi: Ergonomik bir çalışma koltuğunda aranılan en temel özelliklerden birisi de hiç şüphesiz çalışma koltuğunun sırt bölümünün hareket imkanına sahip olması detayıdır. Omurga eğilimine destek olan bu özellik, sırt ağrılarının minimize edilmesi için oldukça önemlidir. Uzun süre aynı pozisyonda ekran başında oturmak sırt ağrılarını artırmaktadır. Hareket ettirilebilir sırt eğimine sahip olan çalışma koltukları sayesinde, kullanıcılar sırt üstü uzanma pozisyonuna geçiş yapabilirler. Sinir sıkışması gibi vücutta oluşabilecek olumsuz etkilerin de önlenmesi için çalışma koltuğunun sırt eğiminin olup olmadığına mutlaka dikkat edilmelidir.
  4. Çalışma Koltuğunun Bel Desteği: Vaktinin büyük bir kısmını çalışma koltuğunda geçiren kişiler için satın alacakları üründe sırt ve bel desteğinin olması oldukça önemlidir. Uzun süreli oturma sonucunda belde baskı oluşur ve bu baskı da şiddetli ağrıların açığa çıkmasına sebep olur. Bu olumsuz sonucun oluşmaması için bel boşluğunu ve omurgayı destekleyecek çalışma koltukları tercih edilmelidir. Aynı zamanda sırt desteği de çalışma koltukları için oldukça önemli bir özelliktir. Kullanıcılar, vücut ölçülerine uygun sırt yüksekliğine sahip çalışma koltuklarını tercih etmelidir. Bel ve sırt desteği olan ürünler, farklı oturma pozisyonlarında omurga üzerine binen yükün azalmasına da yardımcı olurlar. Oturma esnasında sağlıklı bir duruşa sahip olabilmek için çalışma koltuğunda sırt ve bel desteğinin bulunduğundan emin olunmalıdır.
  5. Çalışma Koltuğunun Üretildiği Materyal: Gün içerisinde kullanıcıların sürekli temas halinde oldukları çalışma koltuğunun sağlıklı materyallerden üretilmiş olması da oldukça önemli detaylar arasında yer alır. Satın alacağınız çalışma koltuğunun, sağlığınızı tehdit edecek kimyasal içeriğe sahip olmayan materyallerden üretildiğinden emin olmalısınız. Çalışma koltuğunuzun tekerlek ayarlamasının düşmeye sebebiyet vermemesi için hızlı hareket etmeyecek şekilde tasarlanmış olmasına dikkat etmelisiniz.  Ya da hareket imkanını kısıtlayacak şekilde sert tekerleklere sahip olmamasına dikkat edilmelidir. Hava alan, terletmeyen bir sırt dokusuna sahip olması da oldukça önemli detaylar arasında yer almaktadır. 
  6. Çalışma Koltuğunun Hareket Kabiliyeti: Satın alacağınız çalışma koltuğunun, hareketlerinizle uyumlu olacak şekilde hareket imkanına sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Takılma yaşamadan rahatlıkla dönebilen çalışma koltukları oldukça konforludur. Yüksekliği kolaylıkla ayarlanabilen kolçaklara sahip olan çalışma koltukları da, kullanıcılara oldukça rahat bir kullanım imkanı sunar. Öne arkaya, aşağı yukarı rahatlıkla hareket ettirebileceğiniz kolçaklara sahip olan çalışma koltukları kol ve dirseklerinizde meydana gelebilecek olası sağlık sorunlarını önlemesi açısından da büyük önem taşır.

Çalışma koltuğu satın alırken dikkat edeceğiniz bu özellikler, koltuğunuzu sağlıklı bir şekilde uzun süreli olarak kullanmanıza yardımcı olur.

Ev Ofisi Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evden çalışma fikri her ne kadar konforlu gözükse de, ev ortamında dikkat dağınıklığına sebep olabilecek birçok detay olabilir. Dolayısıyla da ev ofisi tasarımında motivasyonu ve odaklanmayı artıracak doğru dekorasyon seçeneklerini değerlendirmek gerekir. Verimli bir çalışma ortamına sahip olabilmek için tercih edilecek mobilyaların ergonomik ve işlevsel olmasına özen gösterilmelidir. Ev ofisi tasarlayacak olanların dikkat etmesi gereken başlıca detaylar şunlardır; 

– Ofis olarak kullanacağınız odanız için tercih edeceğiniz mobilyaların, hareket sahanızı kısıtlamamasına özen göstermelisiniz. Mobilya seçimlerinizi, odada rahatlıkla hareket edebileceğiniz boyutlarda seçmeniz hem konforunuz hem de motivasyonunuz için oldukça önemli bir detaydır. Çalışma sahanız küçükse daha minimal ofis mobilyalarını tercih edebilirsiniz. Böylelikle dar olan alanları en verimli şekilde değerlendirmiş olursunuz. Eğer geniş bir çalışma odanız varsa da çalışma masanızı ya da çalışma sandalyenizi daha büyüt ebatlarda tercih edebilirsiniz.

– Ev ofisinde tercih edilecek mobilyaların hepsinin seçimi özenle yapılmalıdır fakat çalışma masası ve çalışma sandalyesi ayrı bir titizlik ister. Çalışma masası ve çalışma sandalyesi kullanıcıların vücut ölçüleriyle uyumlu olmalıdır. Vücut ölçülerinden küçük ya da büyük olan bu ofis eşyaları, vücutta oluşabilecek çeşitli ağrılara sebep olabilir. Günün önemli bir kısmını masa başında geçirecek olanlar için konforlu ürün seçimi yapmak oldukça önemlidir.

– Ofis olarak dizayn etmek istediğiniz odanızın güneş ışığı alıyor olmasına dikkat etmenizde fayda var. Doğal ışık, motivasyonunuzun artması ve vücudunuzun D vitamini ihtiyacını karşılaması yönünden oldukça önemlidir. Eğer güneş almayan bir odaya sahipseniz masa lambası ya da lambader gibi yapay ışık kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Yapay ışık kullanımının artması demek de elektrik faturasında da bir artışın oluşması demektir. 

– Ev ofisi tasarlarken, gereksiz eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Çalışma mekanları, dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak olması gereken ortamlardır. Dikkat dağınıklığına sebep olabilecek gereksiz aksesuar ve eşyalar tercih edilmemeli daha minimal seçenekler tercih edilerek verimli bir çalışma ortamı sağlanmalıdır. Özellikle çalışma odanız küçükse, mobilya ve eşya seçimlerinde olabildiğince minimalist bir yaklaşımı tercih etmenizde fayda var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler