Ana SayfaÜnlülerEsmer Metres Olmaz Dediler, Sarışın Oldum!

İlgili Postlar

Esmer Metres Olmaz Dediler, Sarışın Oldum!

Esmer metres olmaz dediler, sarışın oldum! Türk sinemasının duayen ismi Sudan Avcı, verdiği röportajda samimi açıklamalar yaptı. Yeşilçam sinemasına adını altın harflerle kazıyan ünlü sanatçı, oyuncu olmaya nasıl karar verdi? Yeni nesil oyunculardan kimleri beğeniyor? Hep kötü kadın rollerinde filmlerde yer alan 82 yaşındaki Suzan Avcı, neler anlattı? İşte haberimiz hakkında merak ettiğiniz tüm ayrıntılar…

Suzan Avcı, apar topar hastaneye kaldırıldı! Sağlık durumu nasıl?

Esmer metres olmaz dediler, sarışın oldum!

Esmer metres olmaz dediler, sarışın oldum! Türk sinemasında canlandırdığı kötü kadın rolleriyle adını altın harflerle kazıtan usta sanatçı Sudan Avcı, verdiği röportajda samimi açıklamalar yaptı.

367 film ve sayısız tiyatro oyunuyla Türk halkının gönlünde Vamp kadın olarak yer alan Sudan Avcı, hüzünlü hayat hikayesini Oya Çınar’a anlattı.

İşte 82 yaşındaki usta sanatçı Sudan Avcı’nın o röportajı…

Sudan Avcı, verdiği röportajda samimi açıklamalar yaptı.
Sudan Avcı, verdiği röportajda samimi açıklamalar yaptı.

Sudan Avcı kimdir?

Farah Zeynep Abdullah ve Timuçin Esen döktürmüşler

Türk Sineması’nın efsane ‘kötü kadını’ karşımda…

Vallahi ben de çok şaşkınım. Bu havada bastonumla beni nasıl evden çıkardın sen çocuğum, nasıl ikna oldum? Ben de anlayamadım…

‘Vamp’ bakışlı bir kadın bekliyordum. Dünyanın en naif insanısınız. Ve 82 yaşa göre harika görünüyorsunuz…

Ruhum genç çünkü. Hayat güzel, yaşamak çok güzel. Sabahları gazetemi okuyorum. Sağlığım izin verdikçe sinemaya gidiyorum. En son ‘Şampiyon’ ve ‘Müslüm’ filmlerini izledim, bayıldım. ‘Şampiyon’da Farah Zeynep Abdullah’ı, ‘Müslüm’de Timuçin Esen’i çok beğendim. Döktürmüşler.

Beren Saat evlendi köşeye çekildi, niye öyle yaptı ayol!

Gençleri de takip ediyorsunuz o zaman…

Bir de Beren Saat iyiydi ama evlendi kenara çekildi. O niye öyle yaptı ayol! Anlamadım yani. Başarılı bir çocuktu.

Bu dönemin Suzan Avcı’sı kim?

Yok ki! Hani nerede? Bizim zamanımızda bir ev, bir mahalle vardı. Bakkalıyla çakkalıyla, kötü kadınıyla, komşusuyla… Benim Şişli’de otururken kapıcım öldü, ben indim yanlarına, baş sağlığı diledim. Şimdikiler bunları yapıyor mudur? Hiç sanmam yani.

Annem, benim o…pu olacak kızım yok dedi

Sizin hikayeniz nasıl başladı? Nasıl Suzan Avcı oldunuz?

Artist olmak hayali hep içimde vardı. Üç kız kardeşiz biz. Annem 24 yaşında dul kalmış bir kadındı. Bir gün gazeteye bakarken “Metin Erksan 14-15 yaşlarında esmer bir kız arıyor” yazısını gördüm. Altında ‘Duru Film’ yazıyordu. Yol bilmem iz bilmem. Samatya taraflarında oturuyorduk.

Ne yaptınız?

Mecidiyeköy’deymiş ‘Duru Film’. Önce Taksim’e gittim. Oradan Mecidiyeköy’e kadar yürüdüm. Şimdiki gibi değil ki… Bomboş oralar. Bir şekilde buldum, girdim içeri, aval aval bakınıyorum…

Sonra?

Yaşlıca bir bey yaklaştı yanıma. “Hayırdır, ne bakınıyorsun?” dedi. Anlattım durumu. “Düş arkama” dedi. Beni içeride birilerine götürdü. Hemen kabul edildim fakat “Çekim için annenin, babanın izni var mı?” diye sordular. “Var” diye yalan söyledim. Bir de evin adresini verdim. Annem işe gidince ben rahat rahat çıkarım diye düşündüm. Ertesi gün annemin hasta olacağı tuttu. Gitmedi işe.

Eyvah!

Kapı çaldı, annem açtı. Durumu anlayınca çok affedersiniz “Benim o…pu olacak kızım yok” dedi. Onların yüzüne kapıyı kapayınca beni bir dövmeye koyuldu. Vurduğu yer önce şişiyor sonra simsiyah oluyor… Tam istedikleri kızmışım halbuki!

Ama siz vazgeçmediniz…

Vazgeçmedim ama annemden korktuğum için bir süre hayalimi bastırdım. Annem gibi ben de tekstil fabrikasında çalışıyordum. Tek eğlencem cumartesi günleri Etyemez’den denize girmekti. Arkadaşım filan da yoktu. Kendi kendime bir denize dalıp çıkıyor, sonra bir şeyler okuyordum.

Bir çocuk yaklaştı, “Bacakların çok güzel” dedi

Flörtleriniz de mi olmuyordu?

Bir gün orada güneşlenirken bir çocuk yaklaştı, “Bacakların çok güzel” dedi. Kara kuru bir kızım haaa! Çocuğum daha. Hiç duymamışım ya, sen bir etkilen bundan… Eve gittim koştura koştura. Musluğun üzerinde bir ayna vardı. İndirdim onu, bacaklarıma bakıyorum… Aklımdan çıkmadı bir daha. Birkaç hafta sona yine geldi. Meğer o da burada teyzesinin yanında kalıyormuş. İzmir’den gidip geliyormuş. Biz başladık flört etmeye. Sonra kısa sürede evlendik.

İkna etmeye çalışsanız ikna olmaz mıydı oyunculuk yapmanıza?

Olmadı. Ailesi beni istememişti zaten. Zor bir evlilikti. Yürümedi, bir yıl sonra oğlum bir yaşındayken onu da alıp buraya, annemin yanına döndüm. Annemin yanında bir yıl kaldık. O bir yılda Alp (Akşıray) hiç gelmedi yanıma. Oğlum iki yaşına girerken geldi, “Hadi dönelim” dedi. “Nereye döneceğiz?” dedim. “Sen bir iş tuttun mu?” diye sordum, cevabı “Yok”. “Ailen bizi kabul edecek mi yanlarına?” dedim. O da yok.

E, ne yaptınız?

“O zaman ben burada kalayım, taksiye çıkarım” dedi. Ben de ona kıyamadım. “Sen şimdi dön, ben burada halimi vaktimi düzeltirsem seni çağırırım” dedim. Ama olmadı, boşandık. Aklım da hâlâ artistlikteydi. Öyle hemen de meşhur olunmuyor ki evladım. Önce tiyatroda başladım. Muammer Karaca’da çalıştım. Sonra Toto Karaca Tiyatrosu’na, ardından da İstanbul Tiyatrosu’na girdim. Orada bir oyunda metres rolü için düşünmüşler beni. O yüzden sarışın olmamı istediler.

Esmer olunca olmaz mıymış?

“Esmer metres olmaz, sarışın olman gerek” dediler. Ama iyi ki yapmışım. O gün ben tiyatroda sahneye bir çıktım, böyle bir alkış kıyamet yok. Alkışlar, fotoğraflar… Anlayacağın sarışın olunca benim yıldızım parladı.

Bodrum katında farelerle yaşıyorduk

O zamana kadar hayli zorluk çekmişsiniz ama…

Deli misin! Galatasaray Lisesi’nden aşağı inen sokakta, bir apartmanın bodrum katında farelerle yaşıyorduk annemle. Tiyatrodan aldığım yevmiye 300 liraydı. O da ancak kiramıza ve el harçlığımıza yetiyordu.

Çok küçük yaşlarda girmişsiniz o dünyaya. Kendinizi koruyabiliyor muydunuz?

Bir keresinde Adana’da çalışıyoruz. Seyhan Barajı’nın orada. Oynadığım jön “Suzan Hanım, akşam yemeğe çıkalım mı?” dedi. “Ne diyorsun lan sen!” dedim. Eğildim, yerden taşı aldığım gibi kafasına fırlattım.

Zorladı mı sizi, yoksa sadece “Yemeğe çıkalım” dediği için mi?

Evet, ama benim o zaman aklımda hiç flört yok. Bana çok ayıp geliyordu. Yetişme şeklimden dolayı ben onu bile çok kötü bir şey sanıyordum. O kadar cahildim ki güzel olduğumu bile bilmiyordum yahu!

Oynadığınız jönlerden beğendiğiniz kimse olmadı mı?

Vallahi de olmadı, billahi de olmadı.

Çolpan İlhan’ın durumu çok iyiydi, o alışveriş yaparken ben vitrinlere bakıyordum

Kızınızın babasıyla nasıl tanıştınız?

Çolpan İlhan ve Sadri Alışık ile ‘Turist Ömer’serisini çekmek için Berlin’e gitmiştik. Akşam onlar karıkoca dışarı çıkıyor, benim otelde canım sıkılıyordu. Gündüz desen Çolpan’ın durumu iyi tabii. Çıkıyor en güzel yerlerden alışveriş yapıyor. Ben yapamıyorum, boş boş dolanıp geri geliyordum.

Hiç mi paranız olmuyordu?

Daha iyi paralar kazanmaya başlamamıştım. Belli bir param vardı. Onu da takma kirpik takıntım için ayırmıştım. Ama sanmayın ki bir benim, bir Türkan Şoray’ın kirpikleri takmadır. Neyse… Bir akşam Çolpan, “Sen de gel bizimle. Senarist Erdoğan Tümer ile yemek yiyeceğiz” dedi. “Ay çok memnun olurum” dedim.

Hep kendi ekmeğimi yedim

Nihayet aşk geliyor galiba…

O gün beğenmedim. “Ay bu ne? Papaz gibi bir adam” dedim. Sonra başka bir sefer karşılaştığımızda gözüme farklı göründü. Görüş de o görüş oldu zaten.

Sizce hak ettiğiniz yerde misiniz?

Ben kendi ekmeğimi yedim kızım. Türkan Şoray’ın arkasında Rüçhan Adlı, Fatma Girik’in arkasında Memduh Ün, Filiz Akın’ın arkasında Türker İnanoğlu olmasaydı onlar da olmazdı. O paraları göremezlerdi. Benim arkamda kimse yoktu. Ben her şeyi kendim yaptım.

Bugün teklif gelse dizilerde oynamak ister misiniz?

Geliyor zaten ama istemiyorum. Dizilerin çalışma saatleri belli. Ben o şartlarda çalışamam. Zaten sağlığım da elvermez.

En iyi ‘kötü kadın’ benim

Lale Belkıs ve Aliye Rona da Türk sinemasının ‘kötü kadınları’arasında. Sizce en iyiniz kimdi?

I’m, ben… Yerim dolmuyor işte, olmuyor yani.

82 yaşındasınız…

Bütün olarak bakınca iyi bir hayat mıydı sizinki? Bir daha dünyaya gelsem yine sinemacı olurum. Yine aynı yoldan yürür, her günüme şükrederdim.

Oyunculuğa hayatını adamak isteyen gençlere ne önerirsiniz?

Ben bir Cahide Sonku gördüm. Kadının asaletini kelimelerle anlatmam mümkün değil. Öyle bilinçli ve işine hakimdi ki… Bir oyun oynuyoruz mesela tiyatroda karşılıklı. Omzunu şöyle hafifçe bir milim oynatınca ışığın nereye düşeceğini bilirdi. Şimdikiler bunları biliyor mudur? Öğrenmeye gerek duyuyor mudur? Bilemem… Ama bunları bilirlerse ancak o zaman unutulmaz olurlar, ancak o zaman Cahide Sonku olabilirler. Bunu hiç akıllarından çıkarmasınlar.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler